Skocz do zawartości

Callbacki do innych metod


Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z zastosowaniem callbacka do metody z innego obiektu, dostaje błąd "wskaźnik do powiązanej funkcji może zostać użyty tylko do wywołania tej funkcji"

Kod wygląda mniej wiecej tak:

TypeButton Button;

typedef L298N *P_L298N;
P_L298N MotorA;
void setup() 
{
    Button.RegisterIddleCallback(MotorA->stop);
    Button.RegisterPressCallback(MotorA->forward);
}

TypeButton to biblioteka do obsługi guzika. Chce po prostu wywołać funkcje "jedź" gdy go wcisne, i stop gdy go puszczę. Próbowałem też nie przez wskaźnik, ale błąd jest ten sam. Czy jest to w ogole osiągalne, czy może powinienem zupełnie inaczej to napisać, choć nie ukryje że to byłby najwygodniejszy sposób. 

Wspomniane callbacki wyglądają tak: 

    typedef void (*Callback)(void);
    Callback ButtonPressed;
    Callback ButtonNotPressed;

    void RegisterPressCallback(Callback CallbackFun);
    void RegisterIddleCallback(Callback CallbackFun);

 

Link to post
Share on other sites

Trochę się zgubiłem przy czytaniu. Łatwiej by było gdybyś pokazał choćby syntetyczny szkic tego, co chcesz zrobić, ale na tyle kompletny, by było widać co chcesz zrobić i móc spróbować skompilować i zobaczyć ten błąd. Bo nie widzę tu wspomnianej funkcji jedz(). Mogę zgadywać, ale tylko zgadywać, że być może temat, którego szukasz, to wskaźniki do metod. Bo jeżeli funkcja, której chcesz użyć, nie jest metodą statyczną klasy, to jakoś musi zostać dowiązana do konkretnego obiektu.

Link to post
Share on other sites

Przepraszam, już uzupełniam reszte kodu. Mógłbyś mi jakoś łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi z metodą statyczną? Spotykałem się z tym ale nigdy nie zostało mi wytłumaczone czym są? 

ciało forward()



void L298N::forward()
{
  digitalWrite(_pinIN1, HIGH);
  digitalWrite(_pinIN2, LOW);

  analogWrite(_pinEnable, _pwmVal);

  _direction = FORWARD;
  _isMoving = true;
}

 

Link to post
Share on other sites
(edytowany)

A nie, w zasadzie widzę tu, co i jak. To taki przykład, wyjaśniający kodem:

#include <cstdio>

class X {
	int v;
public:
	X(int v) : v(v) {};
	static void statyczna();
	void niestatyczna();
};

void X::statyczna()
{
	std::puts("statyczna");
}

void X::niestatyczna()
{
	std::printf("niestatyczna, v = %d\n", v);
}

void (*statyczna_ptr)() = &X::statyczna;
void (X::*niestatyczna_ptr)() = &X::niestatyczna;

int main()
{
	(*statyczna_ptr)();

	X x(5);
	(x.*niestatyczna_ptr)();
}

Metody niestatyczne można wywoływać tylko na konkretnym obiekcie. Na samym końcu jest wywołanie takiego wskaźnika. Ale on wymaga, by również zapisać obiekt, którego chcesz użyć. Więc prościej może być zrobić funkcję pośrednią, motor_a_stop(), w niej MotorA->stop() i tę funkcję zapisać jako wywołanie zwrotne.

EDYCJA: pisane przed Twoją najnowszą odpowiedzią.

EDYCJA 2: A użyłem tu _ptr, co do naszej dawniejszej dyskusji, by w oczach nie myliło się co jest nazwą czego, bo bez problemu mógłbym nazwać te wskaźniki identycznie jak nazwy metod w klasie.

Edytowano przez trainee
  • Lubię! 1
Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

A metody static nie tracą przypadkiem dostepu do zmiennych z danej klasy które nie są static? 

Edytowano przez Dantey
Link to post
Share on other sites

@Dantey, widzisz? Czyli jednak wiesz. Statyczne nie mają dostępu do niestatycznych pól ani metod obiektu. Mogą być też wywołane nawet wtedy, gdy żaden obiekt klasy nie istnieje, np. klasa::statyczna(), zamiast obiekt.statyczna().

Link to post
Share on other sites

Po przestudiowaniu problemu, rozwiązanie z funkcjami pośrednimi będzie najbardziej efektowne. W innym wypadku musiałbym połączyć te dwie biblioteki by umiały się odwołać wzajemnie do swoich metod z tego co wyczytałem... a to na pewno jest mało optymalne w tym wypadku. 

Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Dantey napisał:

W innym wypadku musiałbym połączyć te dwie biblioteki by umiały się odwołać wzajemnie do swoich metod z tego co wyczytałem...

Nie wydaje mi się, by ta droga mogła doprowadzić do celu.

Na zupełnym marginesie, gdzieś tam z tyłu głowy można mieć pytanie, czy Ty nie za bardzo kombinujesz w swoim konkretnym przypadku kodu, z zapisywaniem wskaźników do funkcji.

Link to post
Share on other sites

Założeniem było mieć bilbliotekę "button" i chciałem po prostu przypisać działanie funkcji "motorForward" do guzika. A że mam zapisywanie działan guzika przez callback to jak mogłoby być inaczej? 

Link to post
Share on other sites

Jak już będziesz miał cały projekt i pochwalisz się nim na forum, wtedy będzie można dyskutować czy to już przerost formy nad treścią.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.