Zakrzewiaczek Napisano Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Napisano Czerwiec 30, 2022 Mam problem, zrobiłem projekt sterowania elementami stacji(semafora i, zwrotnicami itp. ) do pociągów z wykorzystaniem Arduino Mega Adk, w momencie, kiedy serwomotor przełączający zwrotnice przestawia się, napięcie 5V staje się niższe, wygląda to na przeciążenie. Dodatkowo mam problem z podłączeniem semafora, gdyż diody podłączane przez rezystor świecą, ale lekko (rezystor jest dobry bo sprawdzałem, diody też), próbowałem także zrobić układ z użyciem tranzystora NPN, a także przekaźnika, jednak efekt się nie zmienił. Co dziwne jeden z semaforów działa poprawnie. Dziękuję wszystkim, którzy pomogą mi rozwiązać ten problem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zakrzewiaczek Czerwiec 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 30, 2022 I jeszcze chciałbym dodać, że dopiero, gdy arduino podłącze z USB + zasilanie, dopiero wtedy przeciążenie znika. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
StefanekP Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Czerwiec 30, 2022 Z czego zasilasz arduino i układ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Czerwiec 30, 2022 2 godziny temu, Zakrzewiaczek napisał: I jeszcze chciałbym dodać, że dopiero, gdy arduino podłącze z USB + zasilanie, dopiero wtedy przeciążenie znika. Jeżeli chcesz zasilać układ tylko z USB to raczej nie tędy droga... USB 2.0 z komputera daje maksymalnie 200mA (poza paroma wyjątkami), więc raczej dużo za mało dla Twojego zastosowania... aż dziwne, że serwo działa... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Zakrzewiaczek Czerwiec 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 30, 2022 Servo działa, dochodzi do niego zasilanie ok. 4.75 V, pin cyfrowy Arduino wysyła ok. 4.40V. Natomiast przekaźnik, który próbowałem podłączyć (zarówno w module jak i sam) pod pin cyfrowy, nie chce się przełączyć, mimo stanu wysokiego na pinie cyfrowym (jednak podłączając zasilanie 3.3V z płytki do pinu sterującego przekaźnikiem, wszystko działa poprawnie, przekaźnik przełącza się). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zakrzewiaczek Czerwiec 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 30, 2022 @StefanekP Aby nie było aż takiego mocnego przeciążenia, podłączam USB + zasilacz 9V ok. 330mAh,ponieważ jeżeli nie są te 2 źródła zasilania razem podłączone, płytka jest przeciążona. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Czerwiec 30, 2022 Podłącz oddzielnie Arduino (choćby z usb albo jakiegoś małego zasilacza) i cała resztę (semafory, zwrotnice i co tam jeszcze) z jakiegoś porządnego zasilacza 5V/10A (w Botlandzie na niecale 60PLN). Ew. możesz spróbować zasilania Arduino również z tego zasilacza przez pin 5V. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zakrzewiaczek Czerwiec 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 30, 2022 @ethanak A gdybym podłączył resztę przez zasilacz 9V i użył stabilizatora liniowego 5V to by był taki sam efekt? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Czerwiec 30, 2022 Nie - stabilizator liniowy zamieni się w generator dymu. Możesz użyć jakiejś mocniejszej przetwornicy ale wyjdzie drożej i więcej babrania się z niepotrzebną elektroniką. Chyba że masz zasilanie z trafa od makiety (stare Piko tak mialy), to można pomyśleć o wykorzystaniu. Ale i tak wyjdzie cenowo niewiele mniej niz dedykowany zasilacz. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zakrzewiaczek Czerwiec 30, 2022 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 30, 2022 (edytowany) @ethanak Coś takiego? https://botland.com.pl/zasilacze-montazowe/7162-zasilacz-montazowy-pmt-5v50w1aa-5v10a50w-5904422352783.html Edytowano Czerwiec 30, 2022 przez Zakrzewiaczek Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »