Skocz do zawartości

No boot device found (czyli laptop umarł?)

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam panowie... dziś rzecz straszna się stała...odpalam laptopa a tu nie chce się uruchomić (włącza się) i słychać cykliczne "pykanie"...raz,dwa znalazłem na YT że dysk sie pewnie zawiesił..rozkrecam i faktycznie ramię było na dysku..szybka naprawa, skręcone i dysk już startuje normalnie, ale Win się nie uruchamia tylko cos że "no boot device found" (ble ble ble)... więc znalazłem na YT że w "boot sequence" ma być UEFI, ale bez zmian🤔..z rozpędu rozdałem starego laptopa brata i tam dysk jest prawie na 100% sprawny (laptop leżakował lata) tylko że 9mm (u mnie jest 7) no ale jakoś tak "na sztukę" spiąłem i efekt ten sam....... cóż to strasznego może oznaczać?? Padnięty dysk czy płyta??   

IMAG0601.thumb.jpg.be63833eebe6c34c085dbcaf4e9f0f54.jpg

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)

🙂 rozkręciłeś obudowę dysku i liczysz że będzie działał? Cóż witam w klubie tych co "będą robić backupy" 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)
15 minut temu, _LM_ napisał:

🙂 rozkręciłeś obudowę dysku i liczysz że będzie działał? Cóż witam w klubie tych co "będą robić backupy" 

Już zacząłem robić backup😁 niestety tylko folderu Ardu bo karta SD pod ręką była mała (2Gb) 

Co do rozkręcania to zdania są podzielone...jedni kategorycznie mówią że nie wolno, inni że bez przesady i już wiele razy "ożywiali trupy" (tak jak u mnie) bo się zawiesił i innej rady nie było (dodam że drugi dysk nie tykany i błąd ten sam)...ale mniejsza z tym (dysk używka 500Gb kosztuje ~50zl).. bardziej gnębi mnie co padło?🤔 Dysk czy płyta?

1 minutę temu, ethanak napisał:

Odpal jakiegos linuxa z pendraka i obejrzyj sobie ten dysk

A ile ten linux zajmuje?? Bo szczerze pod ręką mam dostępne tylko te nieszczęsne karty SD 2Gb... muszę doczytać o czym tu konkretnie mówisz, bo ja z takiej ogólnej informatyki to cienias jestem😉

2 minuty temu, ethanak napisał:

Z karty raczej nie uruchomisz, ale nawet mały pendrive wystarczy na jakiegoś debiana bez grafiki.

Ok..rozejrze się za pendrivem...jak to wogóle się nazywa tak konkretnie? żebym się nie motał tylko dobrze w wyszukiwarce poszukał😜

(edytowany)
19 minut temu, farmaceuta napisał:

Co do rozkręcania to zdania są podzielone

Wszystko zależy od wartości danych. Ja bym nie ryzykował, ale też regularnie robię zrzuty. 

@ethanak kilka razy był poruszany temat auto backupów, zdawało się że jesteś chętny podzielić się swoją wiedzą w tym temacie. Może chciało by Ci się jednak coś napisać coś niecoś? 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

Coś takiego, mały komputerek raspberry podłączone do routera, i niech się to tam dzieje automatycznie. Jak komuś będzie zależeć, tak jak mi to na tyle się nauczy tego "strasznego" Linuksa. 

• Lubię! 1

Z ciekawych dystrybucji linuxa do robienia klonów itp polecam clonzille osobiście używam i jak dla mnie jest super. Jeśli płyta nie ma opcji bootowania z usb bo zawsze można nagrać live-cd. Jeśli dla kogoś jest to coś nowego to tutaj jest tutorial . Obecja wersja posiada język polski.

• Lubię! 1
(edytowany)

Dzięki @slon za info..napewno poczytam...a takie mam pytanie taki kabel jak w linku nadaje się do dysku sata 2.5 żeby podpiąć pod usb?  https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-usb-2-0-na-sata-2-5-hdd-ssd-10804862493

I pytanie czy podpinając dysk 3.5 pod ten kabel i zasilacz atx (do zasilenia dysku) ten dysk wystartuję? (Wiem że kable na wersję 2.5/3.5 to ~40zl ale skoro nie bede używał ciągle to nie ma sensu kupować, a dysków 3.5 mam kilka i w sumie mógłbym na przyszłość zrobić kopie raz na miesiąc)

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...