farmaceuta Napisano Lipiec 15, 2022 Udostępnij Napisano Lipiec 15, 2022 (edytowany) Witam panowie... dziś rzecz straszna się stała...odpalam laptopa a tu nie chce się uruchomić (włącza się) i słychać cykliczne "pykanie"...raz,dwa znalazłem na YT że dysk sie pewnie zawiesił..rozkrecam i faktycznie ramię było na dysku..szybka naprawa, skręcone i dysk już startuje normalnie, ale Win się nie uruchamia tylko cos że "no boot device found" (ble ble ble)... więc znalazłem na YT że w "boot sequence" ma być UEFI, ale bez zmian🤔..z rozpędu rozdałem starego laptopa brata i tam dysk jest prawie na 100% sprawny (laptop leżakował lata) tylko że 9mm (u mnie jest 7) no ale jakoś tak "na sztukę" spiąłem i efekt ten sam....... cóż to strasznego może oznaczać?? Padnięty dysk czy płyta?? Edytowano Lipiec 15, 2022 przez farmaceuta Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 15, 2022 Udostępnij Lipiec 15, 2022 (edytowany) 🙂 rozkręciłeś obudowę dysku i liczysz że będzie działał? Cóż witam w klubie tych co "będą robić backupy" Edytowano Lipiec 15, 2022 przez _LM_ 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Lipiec 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 15, 2022 (edytowany) 15 minut temu, _LM_ napisał: 🙂 rozkręciłeś obudowę dysku i liczysz że będzie działał? Cóż witam w klubie tych co "będą robić backupy" Już zacząłem robić backup😁 niestety tylko folderu Ardu bo karta SD pod ręką była mała (2Gb) Co do rozkręcania to zdania są podzielone...jedni kategorycznie mówią że nie wolno, inni że bez przesady i już wiele razy "ożywiali trupy" (tak jak u mnie) bo się zawiesił i innej rady nie było (dodam że drugi dysk nie tykany i błąd ten sam)...ale mniejsza z tym (dysk używka 500Gb kosztuje ~50zl).. bardziej gnębi mnie co padło?🤔 Dysk czy płyta? Edytowano Lipiec 15, 2022 przez farmaceuta Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 15, 2022 Udostępnij Lipiec 15, 2022 Odpal jakiegos linuxa z pendraka i obejrzyj sobie ten dysk 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
farmaceuta Lipiec 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 15, 2022 1 minutę temu, ethanak napisał: Odpal jakiegos linuxa z pendraka i obejrzyj sobie ten dysk A ile ten linux zajmuje?? Bo szczerze pod ręką mam dostępne tylko te nieszczęsne karty SD 2Gb... muszę doczytać o czym tu konkretnie mówisz, bo ja z takiej ogólnej informatyki to cienias jestem😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 15, 2022 Udostępnij Lipiec 15, 2022 Z karty raczej nie uruchomisz, ale nawet mały pendrive wystarczy na jakiegoś debiana bez grafiki. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Lipiec 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 15, 2022 2 minuty temu, ethanak napisał: Z karty raczej nie uruchomisz, ale nawet mały pendrive wystarczy na jakiegoś debiana bez grafiki. Ok..rozejrze się za pendrivem...jak to wogóle się nazywa tak konkretnie? żebym się nie motał tylko dobrze w wyszukiwarce poszukał😜 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 15, 2022 Udostępnij Lipiec 15, 2022 (edytowany) 19 minut temu, farmaceuta napisał: Co do rozkręcania to zdania są podzielone Wszystko zależy od wartości danych. Ja bym nie ryzykował, ale też regularnie robię zrzuty. @ethanak kilka razy był poruszany temat auto backupów, zdawało się że jesteś chętny podzielić się swoją wiedzą w tym temacie. Może chciało by Ci się jednak coś napisać coś niecoś? Edytowano Lipiec 15, 2022 przez _LM_ 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 15, 2022 Udostępnij Lipiec 15, 2022 Z chęcią... problem w tym, że ja to robię na różnej maści Linuksach, a tu ludzie są raczej zainteresowani Windowsem. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Lipiec 15, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 15, 2022 No a w biosie nie da się sprawdzić czy dysk jest wykrywany etc? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 15, 2022 Udostępnij Lipiec 15, 2022 Coś takiego, mały komputerek raspberry podłączone do routera, i niech się to tam dzieje automatycznie. Jak komuś będzie zależeć, tak jak mi to na tyle się nauczy tego "strasznego" Linuksa. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
slon Lipiec 16, 2022 Udostępnij Lipiec 16, 2022 Z ciekawych dystrybucji linuxa do robienia klonów itp polecam clonzille osobiście używam i jak dla mnie jest super. Jeśli płyta nie ma opcji bootowania z usb bo zawsze można nagrać live-cd. Jeśli dla kogoś jest to coś nowego to tutaj jest tutorial . Obecja wersja posiada język polski. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 16, 2022 Udostępnij Lipiec 16, 2022 @slon fajnie, ale tu chodziło o automatyczny backup działającego systemu. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Lipiec 16, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 16, 2022 (edytowany) Dzięki @slon za info..napewno poczytam...a takie mam pytanie taki kabel jak w linku nadaje się do dysku sata 2.5 żeby podpiąć pod usb? https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-usb-2-0-na-sata-2-5-hdd-ssd-10804862493 I pytanie czy podpinając dysk 3.5 pod ten kabel i zasilacz atx (do zasilenia dysku) ten dysk wystartuję? (Wiem że kable na wersję 2.5/3.5 to ~40zl ale skoro nie bede używał ciągle to nie ma sensu kupować, a dysków 3.5 mam kilka i w sumie mógłbym na przyszłość zrobić kopie raz na miesiąc) Edytowano Lipiec 16, 2022 przez farmaceuta 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
FlyingDutch Lipiec 16, 2022 Udostępnij Lipiec 16, 2022 Cześć, "Knoppix" jest dobry do takich tematów: https://www.knopper.net/knoppix/index-en.html a tutaj jest jak go zainstalować na Pendrive: https://www.pendrivelinux.com/make-a-knoppix-usb-flash-drive-in-windows/ Dlaczego polecam "Knoppix'a" ponieważ ma niesamowicie dobrze dopracowane wykrywanie sprzętu. Pozdrawiam 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »