Skocz do zawartości

Arduino w modelarstwie kolejowym

Pomocna odpowiedź

Przepraszam, musiałem się przesiąść z telefonu na komputer. Dokładnie wygląda to tak:

A1 - (S1)czerwona
A2 - (S2)zielona
A3 - (S3)zielona miga
A4 - (S4)pomarańczowa górna miga
A5 - (S5)pomarańczowa górna
A6 - (S10)zielona świeci, pomarańczowa dolna świeci
A7 - (S11)zielona miga, pomarańczowa dolna świeci
A8 - (S12)pomarańczowa górna  miga, pomarańczowa dolna świeci
A9 - (S13)pomarańczowa górna świeci, pomarańczowa dolna świeci
A0 - (Sz)czerwona świeci, biała miga

analogicznie dla semafora nr 2 - kody B0-B9 - wyświetlające dokładnie takie same kombinacje

przy tarczy:

A1 - (Ms1)niebieska lub (S1)czerwona
A2 - (Ms2)biała
A0 - (Sz)czerwona świeci, biała miga

Niebieskie dla tarczy manewrowej, czerwone dla tarczy zaporowej - w dalszej części nieistotne.

Wszystkie oznaczenia w nawiasach to oznaczenia sygnałów używanych w kolejnictwie.

@ethanak mógłbyś mi powiedzieć co to jest? Nie chodzi mi o to co to ma robić tylko co to jest...to jest tablica, ale czego?? 

semafor[SEM_NUM(cmd)].set(SEM_CMD(cmd));

szczerze to nie spotkałem się jeszcze z takim zapisem...

(edytowany)

Ten słynny KISS a tak na prawdę zastąpienie węża switch case tablicą. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2
(edytowany)
1 godzinę temu, ethanak napisał:

@farmaceuta zobaczysz jutro 🙂

Z chęcią zobaczę...to jakaś tablica funkcji, chociaż nie pasuje mi ten "set" po kropce...🤔 Poczekam...😜 

No chyba że to coś ma związek z programowanie obiektowym/klasami itp, to by było jasne już czemu tego nie kojarzę... 

Ps ..już chyba wiem..tablica obiektów 😜

Edytowano przez farmaceuta
34 minuty temu, farmaceuta napisał:

tablica klas

Nie ma czegoś takiego, natomiast istnieją tablice obiektów. 

Kurka wodna... program mam praktycznie gotowy, tylko muszę komentarze jakieś pododawać żeby można było coś z tego zrozumieć... ale to już na 100% nie dzisiaj!

Program dla dwóch semaforów i dwóch tarcz, zakłada jednego pcf-a podłączonego do Arduino i jakiś wyświetlacz. PCF i wyświetlacz emulowany przez Serial.

• Lubię! 2

Offtopic, niewiele z tego kumam, przypominam się w takim razie z kolejnym cyklem o podstawach  programowania obiektowego na przykładach...😁

Dzień dobry,

6 godzin temu, ethanak napisał:

A teraz czytać i pytać 🙂

- co tu się podziało? @ethanak rozpędziłeś się z kodem tak, że nie wiem od czego zacząć. Zresztą nie tylko ja 🙂

- ile kursów Arduino/Forbot trzeba zaliczyć i ile milionów linijek kodu trzeba napisać, by móc stworzyć coś takiego?

- napisałeś kod do sterowania sygnalizacją kolejową, czy kryje się w nim coś grubszego 🙃? Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać - nie sądziłem (patrząc na poprzedni kod, którego używałem), że trzeba będzie aż tak go zmodyfikować. W sumie to już nie modyfikacja a napisanie wszystkiego od nowa.

Na tę chwilę po podłączeniu mogę powiedzieć:

próba załadowania do klona UNO pliku ver.1 - powoduje błąd ładowania

próba załadowania do klona UNO pliku ver.2 - powiodła się. Na monitorze można zauważyć następujące sygnały:

obraz.thumb.png.660f66f83390674f90f4d06bd41be5e7.png

(edytowany)
8 minut temu, prezesedi napisał:

powoduje błąd ładowania

ładowania czy kompilacji?

8 minut temu, prezesedi napisał:

Na monitorze można zauważyć następujące sygnały:

Jakie klawisze wciskałeś? Spróbuj np. A3*

Możesz mieć odwrotnie podłączoną klawiaturę - jeśli po wciśnięciu 2 pokaże się 4 odwróć klawiaturę albo zamień #if 1 na #if 0 tam, gdzie jest deklaracja pinów klawiatury.

Edytowano przez ethanak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...