XOEE Napisano Lipiec 26, 2022 Udostępnij Napisano Lipiec 26, 2022 #include<avr/io.h> #include<util/delay.h> #define LED_PIN (1<<PB2) #define LED_ON PORTB &= ~LED_PIN #define LED_OFF PORTB |= LED_PIN #define LED_TOG PORTB ^= LED_PIN int main (void) { DDRC |= LED_PIN; while(1){ LED_TOG; _delay_ms(1000); } } Witam, dzisiaj chciałem wgrać prosty kod do mojej atmegi8, niestety po wgraniu kodu nic się nie działo, mimo że powinna migać dioda. Procesor jest normalnie wykrywany przez program MkAVRcalculator, oraz przez Eclipsa. Myślę że problemem może być środowisko Eclips i coś źle skonfigurowałem. Połączenia sprawdziłem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Lipiec 27, 2022 Udostępnij Lipiec 27, 2022 Sterujesz pinem portu B, a ustawiasz tryb pracy pinu portu C? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Misiek_86 Lipiec 27, 2022 Udostępnij Lipiec 27, 2022 (edytowany) 16 godzin temu, XOEE napisał: DDRC |= LED_PIN; Jak wyżej wspomniane zobacz, na górze masz zadeklarowany PORTB, a tutaj dałeś DDRC? zamień na DDRB Edytowano Lipiec 27, 2022 przez Misiek_86 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
XOEE Lipiec 27, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 27, 2022 @Misiek_86 @Belferek Dzięki, w książce jako przykład był podany pin portu c i jak głupek przepisałem i nie zmieniłem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Belferek Lipiec 27, 2022 Udostępnij Lipiec 27, 2022 No cóż to tylko potwierdza stare powiedzenie - "komputery się nie mylą, mylą się ludzie". Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »