Skocz do zawartości

Karta Dźwiękowa do raspberry pi zero

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam

Chciałbym do swojego projektu kamery dołożyć dźwięk i zrobić komunikacje w obie strony wykorzystując Telegram.

Jaką kartę dźwiękową polecacie do pi zero, żeby można było podłączyć mikrofon i głośnik.

Znalazłem takie coś chyba najtańsza opcja jeśli chodzi o gotową nakładkę.

https://botland.com.pl/raspberry-pi-karty-dzwiekowe-i-hifiberry/18912-pimoroni-audio-dac-shim-wyjscie-liniowe-audio-i2s-0769894017074.html

Edytowano przez Brendy

Nic dziwnego, bo nic o tym nie piszą. Natomiast piszą, że karta to wyjście audio a nie wejście.

Jeśli chcesz mieć tylko wyjście, to lepszy będzie taki moduł - stereo raczej ci niepotrzebne, a toto ma wbudowany wzmacniacz.

(edytowany)

Program napisany Komunikacja w dwie strony zrobiona teraz jak ktoś zadzwoni do drzwi, a będę poza domem to będzie kamerowany na malinie i będę mógł z nim porozmawiać za pomocą bot telegram 😁😁😁

Zostało tylko poszukanie jakieś karty i finito.

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

No to teraz albo znajdź jakąś kartę na usb (ostatnio kupiłem za 7 PLN na aledrogo bo mi do smarta zabrakło), albo po prostu podłącz wzmacniacz do wyjścia pwm (da się skonfigurować na pinach gpio) i dołącz jakiegoś paszczatego memsa z i2s jako mikrofon.

Możliwości masz mnóstwo...

Aha, używam czegoś takiego: https://botland.com.pl/przewody-microusb-20/8781-adapter-otg-microusb-usb-5904422312190.html

Dobry stosunek jakości do ceny 🙂

Edytowano przez ethanak

Akurat siedzę w knajpie bez kompa przed nosem - ale znajdź w ofercie Botlanda w dziale elektronika > audio > mikrofony najtańszego memsa, na stronie adafruit masz wszystko jak to skonfigurować.

Ten podlinkowany jest trochę drogi, ale ostatnio kupowałem w Kamami za jakieś 2/3 ceny z Botlandu. Sprawdza się z ESP32 i RPi (tylko nie z dwójką, bo tam jest jakiś porypany chip na którym nie działa mixer)

ethanak takie pytanie informacyjne.

Jeśli napisze dwa osobne programy jeden obsluga kamery i drugi obsługa nagrań głosowych i zadeklaruje w jednym i drugim pin z czujki ruchu i rozpocznie nagrywanie na pierwszym programie obrazu i nagrywanie na drugim programie dźwięku i ustawie autostart na dwa programy to takie coś też zadziała? Czy już przerost formy nad treścią?

(edytowany)
31 minut temu, Brendy napisał:

takie coś też zadziała?

Pewnie zadziała, ale niekoniecznie tak jakbyś chciał.

Możesz zrobić małą modyfikację: niech jakiś skrypcik ustawiony jako oneshot ustawi sobie pin jako wejście, a w obu tych programach tylko odczytujesz stan pinu bez ustawiania.

Ale lepiej by było, gdyby np. program po wykryciu ruchu zrobił sobie fork i w drugim tasku nagrał dźwięk.

Coś w stylu:

pid = os.fork()
if pid < 0:
  raise Exception('Za mało zasobów')
elif pid == 0:
  nagraj_dzwiek()
  exit(0)
# i dalej nagrywanie obrazu

Poczytaj właśnie o fork(), wait() i kill() - to taka najprostsza forma pisania programów na więcej niż jeden proces (nie mylić z wątkiem).

Edytowano przez ethanak
(edytowany)

Dzięki za wskazówki muszę poczytać o tym. Celem tego jest ponieważ telegram posiada błąd w starszej wersji biblioteki i nie mogłem tego odpalić żeby nagranie przekazywał w drugą stronę do maliny okazało się, że w nowszej wersji tego nie ma, ale to to inna biblioteka niż ta która obsługuje mi kamerę i wysyła filmik i tak sobie pomyślałem że najprościej to rozdzielić.

Edytowano przez Brendy

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...