Skocz do zawartości

Karta Dźwiękowa do raspberry pi zero

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Wpisz w terminal (albo do przeglądarki) "man sox" - masz zapewnioną lekturę na cały wieczór do śniadania 🙂

BTW o parametrze -y do ffmpeg przez grzeczność nie wspomnę 😉

Edytowano przez ethanak
(edytowany)

A tak na poważnie: naucz się polecenia man. Doskonale zastępuje zadawanie dziwnych pytań na forum czy fejsie 🙂

Edytowano przez ethanak

Jest różnica dałem z gnd przez 100k rezystor do pinu Gain, ale jeszcze muszę z tego głosu coś wyciągnąć trochę poczytałem o tym sox faktycznie ma możliwośći i teraz będzie bujana z dodaniem do kodu ale zostawię to na weekend 🤪

(edytowany)

Właśnie dopiero zacząłem na spokojnie czytać heh zamiast siedzieć nad morzem w taki upał mam 20km do morza😆 to mi zawróciłeś sox'em😁

Ok to biorę się za czytanie tych pojęć. Fajnie by było wyciągnąć głośniej działa fajnie tylko jeszcze za cicho.

Napisałem coś takiego:

Po wykryciu ruchu włącza się nasłuchiwanie i robi fotkę wysyła na tel za pomocą telegrama fotkę i nagranie głosowe, potem wciskam na Telegramie w apce mikrofon nagrywam i wysyłam wiadomośc, kiedy wiadomośc dotrze na głośnik i zostanie odsłuchana to automatycznie telegram odsyła /Nasluchuje i wtedy klikam /Nasluchuje i po drugiej stronie jak ktoś mówi to się nagrywa i wysyła i ja ponownie odp itp.

Mogę również na żądanie wysłać nasłuchuje lub /Zdjęcie to wtedy leci zdj i nagranie głosowe.

Jeszcze będzie dopisany tryb pomocy wtedy telegram odp co dana komenda wykonuje 

Screenshot_2022-08-04-23-07-15-685_org.telegram.messenger.jpg

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Haha ktoś tu odrabia lekcje na temat telegrama😁 a jeszcze kilkanaście postów temu nie znam telegrama😆

Polecam ją w domu na Telegramie wszystko mam na płytkach  Esp32 nawet jak mysz by się wyślizgnęła to powiadomienie albo temp czy odpytywanie układów bateryjnych po RF jaką mają baterie jest masa tego o różnym zastosowaniu😁

Ostatnio zrobilemtakie coś taki off topic

Jak pełna butla powiadomienie że pełna butla jak 50% gazu to powiadomienie

Jak koniec gazu to powiadomienie i jeszcze na głośnik w domu który też obsługuje różne zdarzenia zalaniu wody itp.

Nawet w samochodzie jak spadnie napięcie Aku to też wiem czy zima odpalę 😁😁😁 opartego lore która z 5km wysyła ale tak daleko auta nie parkuje🤪

Screenshot_2022-08-04-23-27-40-714_com.miui.home.jpg

Screenshot_2022-08-04-23-27-48-636_org.telegram.messenger.jpg

Edytowano przez Brendy
16 minut temu, Brendy napisał:

Haha ktoś tu odrabia lekcje na temat telegrama😁 a jeszcze kilkanaście postów temu nie znam telegrama

Bo faktycznie nie znałem, a miałem do napisania jeden programik - uznałem, że to bardzo dobra okazja do zapoznania się 🙂 Tyle że mój program to raczej dialog, sam z siebie nie powinien nic wysyłać (chociaż to się akurat może zmienić, np. załączenie czujki ruchu w przedpokoju jeśli dom jest ustawiony na "wyjazd"). Żeby było ciekawiej: bot działa na Zero 2 W.

Też mam Zero 2W na obecnymi programie.

Powiem krótko na pewno warto tym bardziej że to jest darmowe, a to co potrafi telegram to bajka. 

Poczytałem o tym sox jest tego dużo ale nie znalazłem przykładu jak odtwarzać czy nagrywać w pythonie jakieś prostej linijki na początek, czasu mało żeby to wszystko ogarnąć.

A na przykład:

subprocess.call(['play', '-t', 'mp3', 'plik.mp3','contrast','20'])

Podobnie dla polecenia rec (nagrywanie).

Wypróbuj najpierw z palca z linii poleceń, tam masz przykłady w manie, a jak będzie ładnie działać to wrzucisz do subprocess.

A, i poczytaj więcej o tym subprocess, bo nie zawsze call jest optymalne (szczególnie przy przekazywaniu wyniku jednego programu na wejście drugiego).

BTW. teoretycznie -t mp3 nie jest potrzebny, ale nie zawsze sox rozpoznaje format.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...