Skocz do zawartości

Karta Dźwiękowa do raspberry pi zero

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Czy wystarczą 2 linijki w metodzie subprocess w pythonie żeby przekonwertować wav->>MP3

wav

wav = 'myfile.wav'
cmd = 'lame --preset insane %s' % wav
subprocess.call(cmd, shell=True)

Edytowano przez Brendy

Zasada numer jeden: nigdy nie stosuj shell w subprocess!!! [1]

W poleceniu brakuje parametru outfile

Coś w stylu:

waw = 'cośtam.wav'
mp3 = 'cośtam.mp3'

subprocess.call['lame', '--preset', 'insane', waw, mp3])

Nie bardzo rozumiem skąd akurat taki preset, ale wypróbuj najpierw różne ustawienia. Lame pod tym względem naprawdę dużo potrafi

---

[1] dopóki nie będziesz wiedział dlaczego, po prostu nie stosuj. A jak już będziesz wiedział to i tak nie będziesz stosować.

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

Nareszcie w domu....

Ustawiłem ten pin jak zaleciłeś i działa tutaj nie ma problemów podłączyłem diodę do maliny, żeby spr czy po resecie malinki programy startują i jest ok. Tak ustawione:  Niestety tak jak się obawialiśmy telegram nie startuje dwa Boty są inicjowane w dwóch programamch i cisza. Jak usunę z autostartu program "odbiorGlosu.py" to bez problemu startuje program "PirTelegramFoto.py" dostaje powiadomienie że nastąpił reset maliny.

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Clock
Exec=/usr/bin/python3 /home/pi/PirTelegramFoto.py
Exec=/usr/bin/python3 /home/pi/odbiorGlosu.py

Sprawdziłem jeszcze czy telegram obsluguje wav. nie mam mikrofonu jeszcze, nagrałem dźwięk na kompie w formacie wav i wsyłałem na tel i odtwarza dźwięk w tel. chyba obejdzie się bez konwertowania na MP3, ale nauka się przyda ten kod co wysłałeś na pewno to przetestuje żeby mieć kolejny krok do przodu jeśli chodzi o wiedzę.

EDIT Usunąłem z drugiego kodu telegram zostawiając tylko program przycisk włącz diodę na 2s i też nie działa pierwszy program nie odpala się drugi działa włącza diodę po resecie. 

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Poszedłem jednak inną drogą. Zrobiłem wszystko w jednym programie nareszcie napisałem program była walka z bibliotekami, klasami telegram, żeby odróżnił wiadomość tekstowa od głosowej. Teraz czekam na graty, żeby podłączyć mikrofon i głośnik i dopisać resztę.

Jeszcze woziłem się żeby telegram na karcie sd maliny nadpisywał plik, a nie tworzył nowy i jest elegancko nadpisuje plik dźwiękowy jak i zdjęcia i nie robi mi bałaganu i nie zajmuje miejsca.

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Telepot 

Jeszcze dopisałem taka możliwość jak będę w danym momencie chciał nagrać obraz i dźwięk to wysyłam polecenie "/Nagrywaj" i nagrywa i wysyła na telefon. 

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Tak to wygląda najpierw dźwięk potem obraz, kamera narazie mam w ciemnym miejscu dlatego teraz nic nie widać. I na komendę "Zdjęcie" wykonuje zdj i nagranie.

Screenshot_2022-08-01-20-09-30-777_org.telegram.messenger.jpg

Screenshot_2022-08-01-20-15-09-726_org.telegram.messenger.jpg

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Przyszedł mikrofon podłączyłem, ale cisza robiłem według instrukcji adafrutit. Dzwięk się zapisuje na karcie przerzucam na kompa i nic.  

Wrzucam takie polecenie liczba kanałow nie dostepna.

arecord -D hw:1,0 -d 5 -f cd test.wav -c 1

Recording WAVE 'tes.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Mono
arecord: set_params:1349: Channels count non available

Edytowano przez Brendy
(edytowany)

Aaaa Mam to zrobiłem komunikacje głosową w dwie strony za pomocą telegrama nareszcie 😄. Pierwsszy projekt na malinie walka do konca i sukces.

Edytowano przez Brendy
  • Lubię! 1
(edytowany)

Szkolny błąd nie podłączyłem pinu sel w celu ustalenia kanału, podłączenie do masy rozwiązało problem.

Potestowałem i fajnie działa komunikacja dwie strony mogę rozmawiać za pomocą telegrama do osoby która jest przy kamerze, tylko mogłoby być głośniej to jest jedyny minus. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić. Jak wrzucę jakiś utwór z kompa to gra głośno, mikrofon trochę za cicho nagrywa i nagranie głosowe które wysyłam z tel na głośnik maliny też jest trochę za cicho.

Edytowano przez Brendy

Jeśli używasz tego modułu o którym pisaliśmy do głośnika to ma on regulację głośności. Poza tym odpalałeś może alsamixer i ustawiałeś głośność?

W razie czego zaznajom się z poleceniem sox - to naprawdę dużo potrafi.

Tak w alsamixer ustawiłem głośność.

Tak używam ten moduł ci pisaliśmy sparkfun98357A czy ta regulacja odbywa się w programie ? Czy jeszcze coś na płytce się robi?  ustawiałem na malinie głośność na max.

Muszę o tym poczytać jak mógłbym wykorzystać ten sox

W malinie ustawiasz głośność na max (nie na overdrive), a moduł ma pin służący do regulacji wzmocnienia poprzez podłączenie go bezpośrednio lub przez rezystor 100k do masy albo Vcc - znajdź w dokumentacji pod magicznym słowem "gain".

A soxa warto znać - np. potrafi zmaksymalizować głośność. Zainteresuj się parametrem "contrast", potrafi zwiększyć subiektywną głośność mowy bez zmiany amplitudy.

I pamiętaj, że soxa możesz użyć zarówno do odtwarzania, jak i nagrywania dźwięku w różnych fornatach i z różnymi dodatkowymi efektami.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...