Skocz do zawartości

Karta Dźwiękowa do raspberry pi zero

Pomocna odpowiedź

Jutro wieczorem będę w domu to dopiero zrobię test.

Na początek ustawie autostart na 2 skrypty i zobaczę jak to będzie się zachowywało jak będzie źle, to wtedy będę próbował według twoich wskazówek.

Jeśli najpierw odpalisz skrypt ustawiający pin, a potem te dwa to nic złego nie powinno się stać (o ile telehram dopuści dwie instancje bota). W pliku service możesz ustawić że program A ma startować dopiero po programie B.

• Pomogłeś! 1

Też o tym myślałem czy telegram nie będzie robił konfliktu sprawdzimy to. 

Lepiej by było jakby odrazu uruchomił dwa programy nagrywał głos i obraz chyba że będzie kolizja.

Owszem uruchamiasz od razu dwa programy, ale wcześniej musisz ustawić gpio (czyli trzeci program) a w service w programach nagrywających w after dajesz trzeci.service (czy jakoś tak)

• Pomogłeś! 1

To jeszcze prościej (bez inicjalizacji - uproszczony fragment z mojego kodu):

import RPi.GPIO as GPIO

pin=cośtam

try:
    GPIO.setmode(GPIO.BCM)
    GPIO.setwarnings(False)
    GPIO.setup(pin, GPIO.IN)
except:
    pass

• Pomogłeś! 1

ethanak Dziękuję za przykład używam tej deklaracji, ale nie wiedziałem, że tak można wystarczy zapisać na plik py i odpalić jako trzeci na autostart?

Jestem bardzo ciekaw dzisiaj wieczorem jak wrócę to będę sprawdzał i dam znać.

Byłoby super bo z bibliotekami telegrama nie musiałbym walczyć tylko to rozdzielić na 2 programy.

58 minut temu, Brendy napisał:

wystarczy zapisać na plik py i odpalić jako trzeci na autostart

Nawet nie trzeba trzeciego - dajesz to w obu programach. setwarnings(False) jest po to żeby się nie pruł że inny program korzysta z tego pinu, a try/except to tak na wszelki wypadek.

• Pomogłeś! 1

Oki to zacznę od tego działać.

A jeszcze inne pytanie jak kilka postów wcześniej pisałem, że komunikację z Telegramem nawiązałem dwie strony tylko zostało poskładanie tego w całość.

Zasada działania: czujnik wykrywa ruch nagrywa obraz i dźwięk, i dźwięk z mikrofonu z tego co patrzyłem nagrywany jest w formacie wav. a telegram pcha w MP3? I tu mogę mieć kolizję. 

W drugą stronę nie będzie problemu ponieważ jak mówię do telefonu to z czatu telegram wysyłam w formacie MP3 do malinki na głośnik, żeby ktoś kto stoi przy kamerze słyszał.

19 minut temu, Brendy napisał:

dźwięk z mikrofonu z tego co patrzyłem nagrywany jest w formacie wav. a telegram pcha w MP3

Jaki jest problem w odpaleniu konwertera?

sudo apt install lame

Rozumiem że z odpaleniem lame z poziomu pythona przez subprocess nie będzie problemu?

22 minuty temu, Brendy napisał:

drugą stronę nie będzie problemu ponieważ jak mówię do telefonu to z czatu telegram wysyłam w formacie MP3 do malinki na głośnik

Rozumiem, ze masz taką malinkę co automagicznie przetwarza mp3 na pcm?

7 minut temu, ethanak napisał:

Rozumiem że z odpaleniem lame z poziomu pythona przez subprocess nie będzie problemu?

Robię to pierwszy raz także nie wiem czy nie będzie problemu temat dla mnie nowy. Czyli nie będzie z tym problemu żeby go konwertowqc do MP3.

8 minut temu, ethanak napisał:

drugą stronę nie będzie problemu ponieważ jak mówię do telefonu to z czatu telegram wysyłam w formacie MP3 do malinki na głośnik

Źle napisałem obecnie z telegrama nagranie głosowe do maliny leci w MP3, ale czy przez głośnik tak przejdzie to nie wiem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...