Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Oto mój pierwszy robot: LtF-01 Pikuś. Jego projekt bazuje na tym z tematu "Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie".

Jego zasilanie jest chyba dość nietypowe jak na takiego robota, ponieważ 9VDC.

Silniki są wymontowane z dwóch napędów CD-ROM starego typu (jeden japoński,

drugi - chiński), ale chodzą równo. Spotkałem się z tym, że przy dłuższym napięciu 9VDC mostek H zaczyna się grzać, więc założyłem radiator z folii aluminiowej. Koła napędowe stworzone są z spienionego PCV, a ich poszczególne warstwy klejone na VICOL (klej do drewna). Paski klinowe to zwykłe gumki-recepturki (akurat trafiłem na identyczne).

Podwozie wyciąłem z sklejki. Tylne koło pochodzi z starej zabawki. Ośki kół napędowych to kołki z wiatrówek (tak tej broni 😉 ). Oś tylnego koła to drut z ogrodzenia, a reszta panewki - kawałek blachy. Płytka drukowana jest amortyzowana.

Można wymontować wszystko prócz: fototranzystorów, kół i wszystkich elementów płytki drukowanej, nie licząc układu scalonego.

Części:

1x Mostek H L293DNE

2x Bateria 4,5V

2x Silnik z napędu CD-ROM

2x Gumka Recepturka

2x Fototranzystor

6x Wkręt do Drewna

4x śruba, pudkładka gumowa i nakrętka 3mm

6x wsuwka na baterię płaską

1x oś 3mm

2x koła z spienienionego PCV

1x koło z zabawki

5x blaszka na uchwyt

4x nakrętka 5mm + podkładka 5mm

2x oś 5mm

1x izolacja

przewody ok. 2m

Oto jak działa mój robot. Niestety nagranie wyszło nie najlepiej 🙁.

1431009285_Obraz135.thumb.jpg.bb85d31a5d7c3535d1ea539ae4eaf02c.jpg

Wiem. Powiedziałbym nawet, że dosyć mocno nieciekawy, ale z filmikiem muszę się wstrzymać do wieczora (za czułe fototranzystory), ale na pewno go wkleję.

PS. Dzięki za opinię 🙂.

Nie widzę żadnej wzmianki na temat rezystorów? Jak masz podłączone fototranzystory? Skoro całość jest za czuła to pewnie wina braku rezystorów tworzących wraz z fototranzystorami dzielnik napięcia na wejściach mostka.

No przecież w pierwszym poście kolega MalaSZ95 napisał:

Koła napędowe stworzone są z spienionego PCV, a ich poszczególne warstwy klejone na VICOL (klej do drewna).

feriar, czytanie ze zrozumieniem boli, co nie? Chociaż rzeczywiście nie wygląda to na spienione PCV tylko na depron - pytanie do autora - to jest ten sam materiał co w tackach na żywność? Jeśli tak to kupiłeś własnie mniej wytrzymały depron (podkład pod panele), a nie spienione pcv 🙂 Spienione PCV w marketach budowlancyh jest zwykle w pobliżu pleksi i innego akrylu.

Te 9V podłączyłeś bezpośrednio do mostka (w sensie bez stabilizatora, tudzież innego czegoś zbijającego napięcie do poziomu 5V)? Jeśli tak - obawiam się, że długo 293 nie pożyje, dlatego się tak grzeje.

EDIT: Zostałem wyprzedzony przez CAROLUSa 🙂

Odpowiedzi na pytania:

1. Podłączyłem rezystory przed fototrazystorami i to 100kΩ, nie 100Ω. Dlatego mnie to dziwi.

2. PCV to poprostu podkład pod podłogi. Udało mi się dostać za 5zł za ok. 6 m2.

3. Podłączyłem bezpośrednio do mostka, ale radiator bardzo dobrze spełnia swoją rolę i scalak jest zimny jak lód. Przykleiłem radiator, jak to się mawia, na "ruską kropelkę". 😋

Co do podobieństwa PCV do depronu to owszem, sprawdzałem w Leroy Merlin i wyszło ok. 10x drożej, za gorszą jakość.

Edit: Dzięki BoBBy za dobre informacje 😉 . Postawiłem punkt.

2. PCV to poprostu podkład pod podłogi. Udało mi się dostać za 5zł za ok. 6 m2.

Jak już napisałem wyżej, kupiłeś zwykły depron, a nie spienione PCV. PCV jest zdecydowanie twardsze.

• Pomogłeś! 1
  • 5 miesiące później...

estetyką nie powala ale ważne że działa

nie masz swiatla w domu? bo na filmie nic nie widac!
filmikiem muszę się wstrzymać do wieczora (za czułe fototranzystory

przecież napisał że ma czułe foto tranzystory czytanie ze zrozumieniem nie boli

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...