Skocz do zawartości

Wyświetlanie obrazu na TV

pi1er

Pomocna odpowiedź

Otóż potrzebuję zaznajomić się z wyświetlaniem obrazu na telewizorze. Nie ma znaczenia czy w formie W/B czy Color. Szczerze nawet wolałbym czerń i biel.

Pierwsze co chwyciłem za lekturę w internecie i doszukałem się kita od AVT (AVT2853).

I teraz zastanawiam się czy łatwo będzie mi napisać soft tak, aby wyświetlać zaprogramowany już tekst (na tym kitowym uC; nie potrzebuję odbierać tekstu z RS-232) czy konieczne będzie zaprogramowanie drugiego uC i połączenie obu przez RS-232 (jeden nadaje tekst, a drugi z niezmodyfikowanym programem go wyświetla).

Problem cały tkwi w tym, że program muszę mieć w bascomie - jako, że w nim programuję i chciałbym mieć "władzę" nad tym uC. A do kita dołączone są source tylko w C.

Tak, więc czy bascom poradzi sobie z tym układem(jakieś wbudowane funkcje do wyświetlania obrazu?)? Ewentualne podłączenie klawiatury (z tego co wiem to bascom obsługuje w dość prosty sposób klawiatury na PS/2) nie powinno mi sprawić trudności prawda?

//Mam nadzieję, że dobry dział. Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂

Co to ma wspólnego z robotyką?

Opis działu brzmi: "Ogólne zagadnienia elektroniczne i techniczne.", więc myślałem, że mogę zapytać tutaj?

A to ma tyle, że zamierzam odbierać i wyświetlać dane od robota na telewizorze. Tylko pierw chce zacząć od wyświetlania zaprogramowanego tekstu/obrazu.

a za pomocą jakiego układu masz zamiar wykonać samo wyświetlanie tekstu bądź też obrazu na telewizorze? Zamierzasz wykorzystać zwykły telewizor kineskopowy czy coś nowszego?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

dunedin, przecież w pierwszym linku podał. Po prostu DAC na dwóch rezystorach podłączony do kompozytu.

pi1er, ten projekt zwie się tellymate, i zostaw go najlepiej w postaci takiej jakiej jest, możesz przecież dostawić jakieś tiny za kilka (no, teraz za ładnych kilka) złotych, wysyłającego ciągle coś tam po uarcie. Ale za niedługo (jak bedziesz chciał odczytać jakieś zmienne z uC) sam polubisz uart i wtedy takie coś do wyświetlania danych z uarta ci sie przyda.

Budując ten układ, pamiętaj o zaleceniach kolegów z elektrody:

seba_b :w kicie 2853 avrtv są dwa błędy na płytce (T1 i T2) mają odwrotnie nóżki , schemat w gazecie jest ok .

Możesz przesyłać informacje na wyświetlacz z PC ( musisz użyć układu MAX232 pośrednioczącego PC-UKŁAD avt-2853) albo z innego uC. Nie polecam ingerować w ten układ a tym bardziej w jego program. Potraktuj go jako osobne urządzenie, do którego będziesz przesyłał informacje z uC Twojego robota. Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.