Skocz do zawartości

Monitor z recyklingu

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Dziękuję za opis i gratuluję ciekawego DIY! Właśnie zatwierdziłem ten temat, więc projekt jest już widoczny publicznie. Jeśli chcesz, aby Twój projekt wziął udział w naszej akcji rabatowej (50 zł do sklepu Botland) to upewnij się, że link do tego tematu umieściłeś w tym miejscu 🚀

Zachęcam do opisywania kolejnych projektów 🙂

2 minuty temu, matsobdev napisał:

A jak ktoś ma nowszą matrycę z eDP (embeded Display Port), to można bezpośrednio do DP podłączyć. Tylko nie obsłuży to zabezpieczonych treści - brak HDCP. Nici z Netflixa.

zależy do czego potrzebujesz 😉 jak sam monitor do pracy, RPi itp. to eDP wystarczy w zupełności

Ja to wykorzystuję do starych konsol (nes, pegasus itp.) gdzie mogę działać po RCA. Przez HDMI łączę się malinką

• 3 tygodnie później...

Witam

Piękna konstrukcja 🙂 kilka lat temu zrobiłem sobie monitor z ramki na obrazy z Ikei, bo nie mam dostępu do drukarki 3D a

propozycje cen na wydruki przekraczały niejednokrotnie ceny monitorów.

Ekran miałem w proporcjach kinowych a ramka ma mniej więcej proporcje 4:3, by nie ciąć ramki wstawiłem na dole pasek

mlecznej PLEXI z otworem na klawisze i dwa głośniki a do środka wsadziłem na stałe Malinkę. Miał być jeszcze TV ale zmienił

się system nadawania i pewnie byłby w stanie odebrać sygnał z TV kablowych jeśli jeszcze nadają w analogu.

Czekam na pomysły, bo mam jeszcze kilka ekranów i płytek sterujących, jeśli uda się załatwić ekran z panelem dotykowym to

postaram się zrobić tester do auta CAN/OBD.

Pozdrawiam PiotrP

Ps. wiele ciekawych rozwiązań takiego monitora jest na Elektrodzie, temat zaczął Remzibi i jest tam kopalnia wiedzy na temat

driverów, kabli i oprogramowania. Ci jakiś czas zamieszczane są zdjęcia konstrukcji w tym i mojej.

• Lubię! 2
36 minut temu, Zealota napisał:

Przydałoby się jeszcze z parę zdjęć "gotowego produktu". Na chwile obecną nie wiele widać, żeby ocenić ostatecznie.

Jak pisałem post nie miałem obecnie pod ręką sprzętu więc brałem to co miałem na telefonie 😉
Obecnie siedzę z drukareczką na mieszkaniu i praktycznie większość wydrukowanych elementów czeka na obróbkę gdy odwiedzę rodziców i skorzystam z warsztatu 😉 tam też mam obecną wydrukowaną wersję monitora 

8 godzin temu, PiotrPitucha napisał:

Witam

Piękna konstrukcja 🙂 kilka lat temu zrobiłem sobie monitor z ramki na obrazy z Ikei, bo nie mam dostępu do drukarki 3D a

propozycje cen na wydruki przekraczały niejednokrotnie ceny monitorów.

Ekran miałem w proporcjach kinowych a ramka ma mniej więcej proporcje 4:3, by nie ciąć ramki wstawiłem na dole pasek

mlecznej PLEXI z otworem na klawisze i dwa głośniki a do środka wsadziłem na stałe Malinkę. Miał być jeszcze TV ale zmienił

się system nadawania i pewnie byłby w stanie odebrać sygnał z TV kablowych jeśli jeszcze nadają w analogu.

Czekam na pomysły, bo mam jeszcze kilka ekranów i płytek sterujących, jeśli uda się załatwić ekran z panelem dotykowym to

postaram się zrobić tester do auta CAN/OBD.

Pozdrawiam PiotrP

Ps. wiele ciekawych rozwiązań takiego monitora jest na Elektrodzie, temat zaczął Remzibi i jest tam kopalnia wiedzy na temat

driverów, kabli i oprogramowania. Ci jakiś czas zamieszczane są zdjęcia konstrukcji w tym i mojej.

Strona na googlesites, którą podlinkowałem jest chyba właśnie autorstwa Remzibi. To było moje główne źródło wiedzy dot. tego sprzętu i firmware'u
No niestety, obecnie koszt zlecenia takiej obudowy przekroczyłby pewnie cenę zakupu jakiegoś podstawowego chińczyka w stylu ender3 😉 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...