Popularny post rubicki Napisano Listopad 20, 2022 Popularny post Udostępnij Napisano Listopad 20, 2022 (edytowany) Cześć! Chciałbym wam przedstawić moją propozycję na dodatkowy monitor złożony z części z recyklingu oraz zapakowany w wydrukowaną obudowę. Skąd pomysł? Przeczesując piwnicę znalazłem swojego pierwszego laptopa. Sprzęt co prawda nie jest już sprawny ale postanowiłem sprawdzić jego matrycę, która okazała się być sprawna! Jako, że nie lubię gdy coś może się zmarnować postanowiłem pochylić się nad tematem. Początki projektu Szybki research i znalazłem serce dla mojego projektu - jest to uniwersalny sterownik do matryc na chipie TSUMV59. Płytka posiada wejście HDMI, VGA oraz złącza RCA. Ponadto można połączyć głośniki, zewnętrzny dysk (do przeglądania zdjęć, odtwarzania flimów lub muzyki). Sterownik jest również wyposażony w tuner TV ze złączem antenowy. Dla osób zainteresowanych tematem tych sterowników podrzucam link do strony jednego z naszych rodaków postawionej na Google Sites, która fajnie przedstawia i opisuje możliwości tych sterowników - LCD4hobby. Ze względu na to, że wspomniany sterownik nie jest dostępny oficjalnie w Polsce to nie podrzucam do niego linków. Sprzęt można znaleźć na stronach dostawców z Azji wpisując hasło LVDS Controller Board W zestawie ze sterownikiem otrzymałem również płytkę PCB z przyciskami Tact Switch, diodę IR i pilot oraz stosunkowo krótki przewód do podłączenia matrycy ze sterownikiem. Części Wymagane podzespoły: gniazdo żeńskie w rastrze 2mm (x2) - do sklejenia ze sobą i dolutowania przewodów do przedłużenia fabrycznego przewodu dla matrycy, goldpin w rastrze 2mm (x1) - do dolutowania przewodów do przedłużenia fabrycznego przewodu dla matrycy, głośniki 5W (x1), wkładki gwintowane, filament PLA, zasilacz, śrubki i inne elementy montażowe. Przedstawione elementy to tylko i wyłącznie moja propozycja. Pierwsze 2 podzespoły z listy można zrobić zdecydowanie lepiej - kupując dłuższy gotowy przewód. Na etapie robienia projektu zależało mi na czasie, więc zdecydowałem się na takie "tymczasowe" rozwiązanie Głośników nie trzeba kupować, gdyż można podłączyć zewnętrzne po złączu Jack 3,5mm. Filament to również dowolność - może być PLA/PETG. Projekt obudowy Na popularnym serwisie z modelami (thingiverse) można znaleźć kilka gotowych propozycji do wydruku. Należy mieć na uwadze, że wymiary obudowy mogą nie być dostosowane do konkretnego modelu matrycy - tak też było w moim przypadku. Ze względu na małe doświadczenie w tym obszarze zdecydowałem się skorzystać z serwisu TinkerCAD i wyrzeźbić coś co będzie przypominać obudowę monitora. Na pierwszym zdjęciu jest widoczny model "pleców" obudowy matrycy, na drugim frontowa maskownica dla przycisków i diod, na trzecim obudowa dla elektroniki (remix projektu Oprócz przedstawionych elementów jest jeszcze ramka przednia oraz stojak w standardzie VESA. Wydruki Do wydrukowania elementów obudowy wykorzystałem poczciwego Endera-3 (zainteresowanym opowiem więcej o mojej "wersji" tej drukarki). Ze względu na ograniczone pole robocze zmuszony byłem pociąć obudowę na 4 elementy, które następnie skleiłem ze sobą (zarówno front jak i tylna część obudowy matrycy). Wysokość warstwy 0,2mm. Elementy drukowane z tzw. "supportami". Montaż Przed montażem warto przetestować działanie sterownika i matrycy. W tym celu, korzystając z LCD4hobby znalazłem odpowiedni firmware dla mojej matrycy, podłączyłem matrycę, przyciski, diodę IR oraz głośniki (dedykowane złącze na płytce PCB sterownika) i sprawdziłem poprawność wszystkich elementów układanki. Wkładki gwintowane wcisnąłem z wykorzystaniem lutownicy (niestety brak na "warsztacie" odpowiedniego narzędzia). Efekt końcowy Efekt końcowy przedstawiony jest na poniższej grafice. Widzimy tutaj stopklatkę z popularnego filmu o wyścigach samochodowych Dalsze plany Projekt obecnie wszedł w fazę drugą, czyli poprawienie niedoskonałości wynikających z wersji pierwszej. Obecnie skupiam się na poprawie obudowy elektroniki, aby panel z przyciskami i głośnikami wstawić za matrycę. Dzięki temu uzyskam smuklejszą ramkę i bardziej zbliżony wygląd do prawdziwych monitorów Poprawiam również sposób łączenia poszczególnych elementów tylnej obudowy matrycy aby ich nie sklejać a połączyć z wykorzystaniem łącznika. Poniżej zdjęcie obudowy do elektroniki po przeróbkach: Dodatkowo eksperymentuję z filamentami z dodatkami brokatu - zdecydowanie lepiej wyglądają elementy drukowane, gdyż dodatek brokatu maskuje główną cechę druku 3D - widoczność warstw. Ostatecznie planuję skierować się w stronę szlifowania wydruków, następnie wykorzystania szpachli natryskowej i szpachli do plastiku i pomalowania elementów w czarny połysk. Edytowano Listopad 20, 2022 przez rubicki Dodanie zdjęcia 4
Treker (Damian Szymański) Listopad 23, 2022 Udostępnij Listopad 23, 2022 Dziękuję za opis i gratuluję ciekawego DIY! Właśnie zatwierdziłem ten temat, więc projekt jest już widoczny publicznie. Jeśli chcesz, aby Twój projekt wziął udział w naszej akcji rabatowej (50 zł do sklepu Botland) to upewnij się, że link do tego tematu umieściłeś w tym miejscu Zachęcam do opisywania kolejnych projektów
matsobdev Listopad 23, 2022 Udostępnij Listopad 23, 2022 A jak ktoś ma nowszą matrycę z eDP (embeded Display Port), to można bezpośrednio do DP podłączyć. Tylko nie obsłuży to zabezpieczonych treści - brak HDCP. Nici z Netflixa.
rubicki Listopad 23, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 23, 2022 2 minuty temu, matsobdev napisał: A jak ktoś ma nowszą matrycę z eDP (embeded Display Port), to można bezpośrednio do DP podłączyć. Tylko nie obsłuży to zabezpieczonych treści - brak HDCP. Nici z Netflixa. zależy do czego potrzebujesz jak sam monitor do pracy, RPi itp. to eDP wystarczy w zupełności Ja to wykorzystuję do starych konsol (nes, pegasus itp.) gdzie mogę działać po RCA. Przez HDMI łączę się malinką
PiotrPitucha Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 Witam Piękna konstrukcja kilka lat temu zrobiłem sobie monitor z ramki na obrazy z Ikei, bo nie mam dostępu do drukarki 3D a propozycje cen na wydruki przekraczały niejednokrotnie ceny monitorów. Ekran miałem w proporcjach kinowych a ramka ma mniej więcej proporcje 4:3, by nie ciąć ramki wstawiłem na dole pasek mlecznej PLEXI z otworem na klawisze i dwa głośniki a do środka wsadziłem na stałe Malinkę. Miał być jeszcze TV ale zmienił się system nadawania i pewnie byłby w stanie odebrać sygnał z TV kablowych jeśli jeszcze nadają w analogu. Czekam na pomysły, bo mam jeszcze kilka ekranów i płytek sterujących, jeśli uda się załatwić ekran z panelem dotykowym to postaram się zrobić tester do auta CAN/OBD. Pozdrawiam PiotrP Ps. wiele ciekawych rozwiązań takiego monitora jest na Elektrodzie, temat zaczął Remzibi i jest tam kopalnia wiedzy na temat driverów, kabli i oprogramowania. Ci jakiś czas zamieszczane są zdjęcia konstrukcji w tym i mojej. 2
Zealota Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 Przydałoby się jeszcze z parę zdjęć "gotowego produktu". Na chwile obecną nie wiele widać, żeby ocenić ostatecznie.
rubicki Grudzień 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 8, 2022 36 minut temu, Zealota napisał: Przydałoby się jeszcze z parę zdjęć "gotowego produktu". Na chwile obecną nie wiele widać, żeby ocenić ostatecznie. Jak pisałem post nie miałem obecnie pod ręką sprzętu więc brałem to co miałem na telefonie Obecnie siedzę z drukareczką na mieszkaniu i praktycznie większość wydrukowanych elementów czeka na obróbkę gdy odwiedzę rodziców i skorzystam z warsztatu tam też mam obecną wydrukowaną wersję monitora
rubicki Grudzień 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 8, 2022 8 godzin temu, PiotrPitucha napisał: Witam Piękna konstrukcja kilka lat temu zrobiłem sobie monitor z ramki na obrazy z Ikei, bo nie mam dostępu do drukarki 3D a propozycje cen na wydruki przekraczały niejednokrotnie ceny monitorów. Ekran miałem w proporcjach kinowych a ramka ma mniej więcej proporcje 4:3, by nie ciąć ramki wstawiłem na dole pasek mlecznej PLEXI z otworem na klawisze i dwa głośniki a do środka wsadziłem na stałe Malinkę. Miał być jeszcze TV ale zmienił się system nadawania i pewnie byłby w stanie odebrać sygnał z TV kablowych jeśli jeszcze nadają w analogu. Czekam na pomysły, bo mam jeszcze kilka ekranów i płytek sterujących, jeśli uda się załatwić ekran z panelem dotykowym to postaram się zrobić tester do auta CAN/OBD. Pozdrawiam PiotrP Ps. wiele ciekawych rozwiązań takiego monitora jest na Elektrodzie, temat zaczął Remzibi i jest tam kopalnia wiedzy na temat driverów, kabli i oprogramowania. Ci jakiś czas zamieszczane są zdjęcia konstrukcji w tym i mojej. Strona na googlesites, którą podlinkowałem jest chyba właśnie autorstwa Remzibi. To było moje główne źródło wiedzy dot. tego sprzętu i firmware'u No niestety, obecnie koszt zlecenia takiej obudowy przekroczyłby pewnie cenę zakupu jakiegoś podstawowego chińczyka w stylu ender3
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »