Skocz do zawartości

Ardu i SIM800l, ogólna dyskusja...

Pomocna odpowiedź

Nie o to mi chodzi, @farmaceutapisał, że gaśnie dioda na sim. Z nie działającym modułem nie pogadasz nawet komputerem kwantowym.

Jak zacznie migać i stabilnie działać, to dam sobie włosy obciąć, że i gadać zacznie.

• Lubię! 1

Powodem gaśnięcia diody był pin resetu...widocznie lub coś robi na początku...wymiana kabli pomogła...po 5-10s zaczyna migać 1 raz na 3sekundy więc jest połączenie...teraz sprawdzam seriala bo krzaki wypluwa..prędkości się zgadzają..

(edytowany)

Dawno z tymi modułami nie pracowałem ale wziąłem z szuflady SIM800L i

ATBespTerminal_yPCOUks6MD.thumb.png.b865639015e9363353acc157d1fbeed3.png

Fakt musi być podłączony TX i RX baud na 9600

IMG_20230119_221032.thumb.jpg.52fb1f1700267218b7ee00c69e954e99.jpg

Zasilone partacko z USB

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
35 minut temu, _LM_ napisał:

Po AT modem musi się odezwać, to jest podstawa dla dalszego działania

No i się odzywa...😉 Piny w przykładach były odwrócone...o co chodzi z tym indeksem podczas odczytywania SMS?

• Lubię! 1
(edytowany)

@SOYER @_LM_ jak to jest z tymi AT? Raz wysłane obowiazuja cały czas tak? Czyli jeśli sobie ustawie parametry dla odbierania/wysyłania sms, jakieś dodatkowe info podczas połączenia tel. w setup() powiedzmy, to później już nic nie muszę powtórnie wysyłać tak? Normalnie dzwonię odbieram i wysyłam esy tak?

Edytowano przez farmaceuta

Szczerze nie wiem, ale wzorując sie na bibliotekach, być może niesłusznie, robię swoją funkcję do sms, funkcję do dzwonienia itd. i w każdej funkcji ustawiam co potrzeba.

Czyli program za każdym razem jak wysyła sms to i tak wszystko ustawia.

Ja tylko przekazuję do funkcji sms numer telefonu i treść.

• Lubię! 1

Nie wiem czy moduł np. odbierając połączenie telefoniczne kasuje ustawienia sms, wydaje mi się, że nie. Jednak łatwo to przecież sprawdzić.

• Lubię! 1
8 minut temu, SOYER napisał:

Szczerze nie wiem, ale wzorując sie na bibliotekach, być może niesłusznie, robię swoją funkcję do sms, funkcję do dzwonienia itd. i w każdej funkcji ustawiam co potrzeba.

Czyli program za każdym razem jak wysyła sms to i tak wszystko ustawia.

Ja tylko przekazuję do funkcji sms numer telefonu i treść.

No dokładnie tak myślałem zrobić u siebie...bo te libsy to o d...rozbić 

Dzieki za odpowiedź @SOYER 👍 poprostu sprawdzę sobie jak tylko drugi tel gdzieś dopadnę😉

Biblioteki są ok, ale nie znalazłem żadnej dla sim800 która by nie używała softwareSerial. W esp32 mam hardware seriala. Za cienki byłem by te biblioteki tak przerabiać. Zresztą po co, AT jest bardzo proste.

Ja tylko zawsze mam problem z odczytem bufora odczytu. Za xhiny ludowe nie mogę załapać jak to to działa. Metodą prób i błędów jakoś sobie radzę, ale żebym temat rozumiał to ni hu hu.

Tu by się przydał @ethanak ze swoją brutalną ale skuteczną nauką, tylko musiałbym jakiś temat założyć. Jest jeden problem nowicjusza, nawet nie wiem o co pytać.

Dnia 19.01.2023 o 22:09, _LM_ napisał:

Dawno z tymi modułami nie pracowałem ale wziąłem z szuflady SIM800L i

ATBespTerminal_yPCOUks6MD.thumb.png.b865639015e9363353acc157d1fbeed3.png

Fakt musi być podłączony TX i RX baud na 9600

IMG_20230119_221032.thumb.jpg.52fb1f1700267218b7ee00c69e954e99.jpg

Zasilone partacko z USB

@_LM_ Powiedz co tam masz za antenę podpiętą? Oryginał pod częstotliwości GSM? Czy antena od wi-fi to straszny błąd w sztuce, niedopuszczalna możliwość uszkodzenia modułu? Jak to jest?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...