Skocz do zawartości

Zasilanie łazika

Filip95

Pomocna odpowiedź

Cześć,

niedawno zacząłem budowę łazika z napędem na 6 kół (każde z nich skrętne, stąd 6 serw), całość będzie drukowana w 3D i sterowana przez Arduino Uno.

Podczas projektowania obwodu napotkałem problem dotyczący zasilania, poniżej wklejam schemat (bez połączenia przewodów sygnałowych do L298N). 

Schemat1.thumb.png.c1f32dd62ad77a34297c836f8371f159.png

Silniki to mocniejsze odpowiedniki tych małych żółtych silników. Producent podaje napięcie 3V-6V (sam myślałem żeby je troszkę zwiększyć, ponieważ w moim

układzie będą dość mocno obciążone) a pobór prądu to (przy zatrzymanym wale) do 1,2A. Dlatego wybrałem takie sterowniki.

Serwa to Tower Pro MG90S (są to serwa typu micro). A do sterowania całością planuję użyć Arduino Uno.

I tu pojawia się problem ponieważ L298N mają spadek napięcia 2V. Więc akumulator/bateria 6V odpada. 

Myślałem nad tym żeby serwa osobno były zasilane z 4x AA. A silniki z 6x AA. Tylko czy z takich 6 baterii można pobrać max ok. 7A. A z 4 do ok. 5.

Do silników można było by użyć też jakiś ogniw, takich jak np. w bateriach do laptopów. Pozostaje jeszcze zasilanie Arduino.

Jak wy byście to rozwiązali? Mnie najbardziej przekonują baterie.

Z góry dziękuje za pomoc 

Filip

Edytowano przez Filip95

(edytowany)

18650 czy 21700 spoko, ALE nie takie, ani z ogniem w nazwie. Również omijaj wszystkie 18650 powyżej 3400-3500 mAh. Przeszukaj Batimex. Dużo, dobre ceny, z blaszkami zgrzanymi. Możesz też kupić pryzmatyczne - płaskie "prostokątne". Większość 18650 to niezabezpieczone, choć też są z układem gotowce, ale i możesz sam dołożyć płytkę z układem zabezpieczającym. Ładować możesz osobno, chyba, że polutujesz ogniwa z blaszkami, choć możesz te z blaszkami wyposażyć z złącza XT30.

Kilka amperów z paluszka alkalicznego wyciągniesz, ale koszty.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

Wywal te sterowniki i użyj czegoś bardziej współczesnego. Silniki zasilasz bezpośrednio z akumulatorów, serwa przez przetwornicę (albo nawet dwie, po jednej na każdą stronę)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Wybrałem je ze względu na cenę. Masz jakieś fajne i w miarę tanie sterowniki?

Przetwornicy nigdy nie używałem, bo bardziej bawiłem się programowaniem. Dlatego też potrzebował bym pomocy w dobraniu sterowników i tego zasilania.

Edytowano przez Filip95

5 minut temu, matsobdev napisał:

Np. dwa takie w szeregu, każdemu dolutujesz złączkę XT30 - i naładować, i podłączyć. Zawsze do koszyka możesz, ale te sprężynki i 7 A, nie wiem.

Myślałem też nad takim rozwiązaniem ale do tego potrzebna była by ładowarka. A lutowanie nie idzie mi za bardzo (przewody do silników są jeszcze w miarę), dlatego bawię się Arduino.

(edytowany)

A gdyby takie zwykłe paluszki zastąpił akumulatorkami AA.

Bo szczerze nie chciał bym się bawić w lutowanie własnej ładowarki i łączenia akumulatorków. 

A sam łazik nie będzie leciał w kosmos tylko bardziej w celach edukacyjnych bo to jeden z pierwszych robotów jakie buduję. I do tej pory np. 3 serwa czy 2 silniki podpinałem do 4x AA. A podobno takie akumulatorki AA mają większą wydajność prądowa niż baterie. 

Myślałem nad akumulatorkami eneloop z ładowarką. Powinno podziałać z 20/30min, bo więcej nie potrzebuję. 

Ma to szansę zadziałać?

Edytowano przez Filip95

(edytowany)

Wszystko zadziała. Swoją drogą, tutaj mogą być po mosfecie, N ma stronę i przełączanie polaryzacji dwoma przekaźnikami (styki NO i NC) po stronie odbiornika - silnika. Wtedy PWM z Arduino sterujesz silnikami. Moduł 4 przekaźników i 2x moduł tranzystora.

Edytowano przez matsobdev
  • Pomogłeś! 1

10 minut temu, matsobdev napisał:

Wszystko zadziała. Swoją drogą, tutaj mogą być po mosfecie, N ma stronę i przełączanie polaryzacji dwoma przekaźnikami (styki NO i NC) po stronie odbiornika - silnika. Wtedy PWM z Arduino sterujesz silnikami. Moduł 4 przekaźników i 2x moduł tranzystora.

Dzięki za pomoc, na pewno gdy skończę to pochwalę się w innym dziale. 

Mierzyłem się z ponownym problemem. Jeżeli kolega będzie chciał kiedyś zrobić coś "poważniejszego", to może się wtedy skusić na jakiś duży akumulator LiPo, lub tak jak ja, spróbować zrobić własny pakiet z 18650. Bardzo polecam te wysokoprądowe do e-papierosów, czyli Samsung INR18650-30Q, lub Sony VTC6. Wziąłem samsungi które mogą być ładowane prądem nawet 4A, rozładowywane prądem ciągłym 20A, a w datasheecie nawet znajdziesz testy wytrzymałościowe (uderzeniowe, temperaturowe, zwarciowe). Przy takiej konfiguracji sugerowałbym pakiet 2S2P (7.4v, 6Ah), z odpowiednim BMSem oczywiście. Ładowanie albo ładowarką modelarską np. Redox Alpha, zrobić dwa takie pakiety i opcję żeby można było łatwo np. na zawodach wymienić.

Dla początkującego jednak sugerowałbym zakupić pakiet LiPo, z zabezpieczeniami gwarancją itd. Na blogu Forbota opublikowany został wcześniej taki bardzo dobry poradnik, polecam przeczytać:

https://forbot.pl/blog/akumulatory-litowo-polimerowe-li-po-kompendium-cz-1-id291