Skocz do zawartości

NFC Arduino jak przypisać stały ID w smartfonie?

Brendy

Pomocna odpowiedź

Ja już kończę mój domofon, zostały pierdoły. Testuje się od 2 tygodni 24/7. Kilka rzeczy poprawiłem, ale generalnie jest ok. Nurtuje mnie jeszcze problem LCD w niskich temperaturach, mam zamiar zastosować grzałkę ze starej obudowy kamery cctv.

Tyle off topic.

Taka funkcja z telefonem zamiast breloka by mi się jeszcze podobała😍.

@SOYER Na stronie z opisem HCE (https://developer.android.com/guide/topics/connectivity/nfc/hce) jest ładny obrazek warstw protokołu NFC:

protocol-stack.thumb.png.46fe57b8bb79e9b83dcd70dc44abbb0f.png

Oprogramowanie Arduino dla RCC522 obsługuje warstwę 3, czyli ISO14443-3A. Natomiast APDU jest zdefiniowane w warstwie ISO14443-4.

Samo APDU to po prostu format danych (https://pl.wikipedia.org/wiki/Application_Protocol_Data_Unit). 

HCE pozwala napisać klasę, która zostanie wywołana po odebraniu pakietu APDU:

public class MyHostApduService extends HostApduService {
    @Override
    public byte[] processCommandApdu(byte[] apdu, Bundle extras) {
       ...
    }
}

Czyli to co RCC522 wyśle dostajesz jako parametr apdu, a wynik zwrócony przez metodę jest odsyłany do Arduino. Jeśli wyślesz identyfikator, to będzie identyfikator, jak coś innego to coś innego - możesz sobie różne cuda na tym wyczyniać.

Tylko brakuje implementacji ISO14443-4 dla Arduino.

Edytowano przez Elvis
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

5 minut temu, Elvis napisał:

Nie mam niestety wolnego czasu, ale może kiedyś będzie warto coś o NFC napisać na forum.

Szkoda, to może kolega @ethanak naprostuje nam kręgosłupy i pomoże coś z tym zrobić, a Ty @Elvis popatrzysz jak się z nami męczy😂?

Obiektowe to nie moja bajka, nic a nic ja amator jestem. Jednak lubię wyzwania i styl @ethanak, choć @Elvisto milszy jest😁🍻.

Ja to Wam ogarnę znacznie taniej. Pół żartem, pół serio, ale napiszę, bo może dla kogoś wystarczy: kupcie sobie naklejki z tagami NFC i naklejcie na breloczek lub obudowę telefonu (tylko w takim miejscu, aby nie zakłócało wbudowanego NFC). Koszt naklejki 2-5 zł. przyłożycie telefon do Waszego czytnika i zadziała 😉

Przykładowe aukcje: https://allegro.pl/kategoria/elektronika-rfid-i-smartcard-68367?string=naklejka&order=qd

• Lubię! 2

(edytowany)

Właśnie zdradziłeś mój pomysł hehe już wczoraj zamówiłem 😁

U chinola są jeszcze mniejsze.

Edytowano przez Brendy

Takie naklejki częściej używa się w drugą stronę tj. przykleja się w jakimś miejscu, aby telefonem odczytać ich zawartość, ale tutaj też powinny się sprawdzić.

1 godzinę temu, Treker napisał:

Ja to Wam ogarnę znacznie taniej. Pół żartem, pół serio, ale napiszę, bo może dla kogoś wystarczy: kupcie sobie naklejki z tagami NFC i naklejcie na breloczek lub obudowę telefonu (tylko w takim miejscu, aby nie zakłócało wbudowanego NFC). Koszt naklejki 2-5 zł. przyłożycie telefon do Waszego czytnika i zadziała 😉

Przykładowe aukcje: https://allegro.pl/kategoria/elektronika-rfid-i-smartcard-68367?string=naklejka&order=qd

No właśnie ja mam wyłączone nfc bo nie używam, ale jak dam kartę rfid pomiędzy etui a telefon to nie czyta kart. 

Być może naklejka jest mniejsza i przez to można bardziej pokombinować z jej umiejscowieniem. Jednak tak jak napisałem i tak mam wyłączone nfc, a nie działa.

Wychodzi na to że telefon zakłoca sygnał. Mogę się założyc jak włożysz kartę do pokrowca ale bez tel i przyłozysz to działa jak dołożysz tel to juz lipa. Jutro przyjdzie ta naklejka to przetestuje, ale i tak zdecydowałem się na apkę. Mam 4 osoby chętne to 150zyla nie ma tragedii ale będzie to na przyszłość furtka do działań.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.