Skocz do zawartości

Aktualizacja Windows 10 do Windows 11

Treker

Pomocna odpowiedź

Coraz więcej osób staje przed dylematem czy aktualizować swoje komputery do Windows 11. Przyznam, że monit o takiej aktualizacji też już od dość dawna odkładam. Ma ktoś z Was jakieś własne obserwacje o tej aktualizacji, którymi warto się podzielić? Pytam głównie pod kątem oprogramowania, które jest specyficzne dla osób zajmujących się elektroniką i DIY. Jakieś problemy z CAD-ami, albo Arduino lub CubeIDE? Ktoś, coś? Czy można bezpiecznie aktualizować? 😉

Arduino nie używam, ale wszystko inne śmiga bez zająknięcia: cube ide, fusion360, b4a b4j, cura slicer i eclipse to są główne programy których używam. Tyle że robiłem aktualizacje z win7 do 11 ale to chyba bez znaczenia. No i komp już też nie pierwszej młodości 

• Lubię! 1

Ja zanim cokolwiek ryzykownego z systemem zrobię, nieważne jakim, robię obraz partycji systemowej, wszystko, MBR, całość. Tak kilka, kilkanaście minut, jak coś nie będzie działać jak powinno.

• Lubię! 2

@matsobdev pewnie, kopia jest ważna. Bardziej chodzi mi tutaj o sytuację, gdzie po dwóch tygodniach orientuje się, że jakiś jeden program nie działa. Żal wtedy przywracać dane dla jednego programu 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Xilinxowe ISE (do FPGA) nie chce mi działać na Windowsie 11. Nie pamiętam już co jest dokładnie problemem, ale kilka miesięcy temu szukałem rozwiązania i niestety nie znalazłem.
Na Windowsie 10 też nie chciało działać od początku (bezpośrednio po instalacji), ale po zastosowaniu jakichś „sztuczek" z internetu udało się uruchomić.

To środowisko jest przestarzałe, ale na nim opiera się kurs Forbota, dlatego o tym wspominam.

• Lubię! 2

1 godzinę temu, piotr96 napisał:

Xilinxowe ISE (do FPGA) nie chce mi działać na Windowsie 11. Nie pamiętam już co jest dokładnie problemem, ale kilka miesięcy temu szukałem rozwiązania i niestety nie znalazłem.
Na Windowsie 10 też nie chciało działać od początku (bezpośrednio po instalacji), ale po zastosowaniu jakichś „sztuczek" z internetu udało się uruchomić.

To środowisko jest przestarzałe, ale na nim opiera się kurs Forbota, dlatego o tym wspominam.

Cześć @piotr96,

rozwiązaniem jest pobranie ze strony Xilinx'a (teraz AMD) wersji ISE 14.7 na maszynie virtualnej (Virtualbox) - ona działa prawidłowo dla Windows10 i 11.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Ja przez chwilę używałem 11, ale problem pojawił się z ArduinoIDE. Za nic program nie chciał się wgrać. Cała reszta śmigała, ale niestety nie udało się rozwiązać problemu i wróciłem na 10. Z tego co rozmawiałem z ludźmi na ten temat to raczej byli sceptycznie nastawieni do 11

Ja cale życie na takie dylematy odpowiadam sobie prostym pytaniem.

Czy programy z których korzystam potrzebują do stabilnego działania nowego Windowsa? Oraz ile czasu i pracy stracę, jak coś ważnego nie będzie mi działać pod nowa windą?

• Lubię! 1