Skocz do zawartości

Aktualizacja Windows 10 do Windows 11

Treker

Pomocna odpowiedź

Kolejna kwestia to brak sterowników starszych podzespołów komputera dla nowych systemów. Ostatecznie wymusza zmianę nie tylko systemu operacyjnego na nowszy, ale również sprzętu.

Można próbować przejść na Linuksa, ale tutaj też widać zastój. Pojawiają się nowe wersje danych dystrybucji, ale czasami odnoszę wrażenie, że zmienia się numer wersji na wyższy, zmienia się temat graficzny, a reszta kręci się w miejscu, podobnie jak w systemach Windows.

Sam mam jeszcze starszy komputer i działa na nim płynnie Windows 10. Oczywiście na dysku SSD. Do zwykłych zastosowań mój komputer jest wystarczający. Jeśli ktoś korzysta z gier lub zajmuje się zaawansowanym przetwarzaniem multimediów to może faktycznie potrzebować wydajnego komputera.

@Christophorus a jakich zmian chcesz w Linuksie? Mój XFCE wygląda tak samo od wielu lat (no prawie - tapetę zmieniłem). A jedyną zmianą na minus jest niedziałanie mod_ruid2 na kernelach z linii 5.x. 

No, chyba że ktoś się uprze na Ubuntu, tam jest więcej kwiatków, ale to tylko jedna, bardzo specyficzna dystrybucja.

Windowsa oduczyłem się ostatecznie, kiedy po padnięciu dysku M$ stwierdził, że mam się zgłosić do Lenovo, a od nich dostałem odpowiedź sprowadzającą się do "kup se pan nowego lapka bo my obrazów instalacyjnych nie udostępniamy".

I tu dochodzimy do meritum. Niby tylko zmiana wersji Windowsa, ale nagle się okazuje, że nie działa lub traci część funkcjonalności drukarka, skaner, czy jakieś inne urządzenia. Nie dla tego że zepsute, tylko stare i już nie wspierane. Podobnie z oprogramowaniem. Dla czego w nowym oprogramowaniu często usuwa się stara funkcjonalność, w imię czego? I to dotyczy wszystkiego. IT, RTV, AGD.

Proste przejście i nagle zaczyna się reakcja łańcuchowa kumulująca koszty, ale problem się zaczyna kiedy starej funkcjonalności nie da się niczym zastąpić, bo nie ma nowego odpowiednika, i wtedy jest problem.

Dużo szczególnie w UE mówi się o ekologii. Tylko co to za ekologia skoro zmusza się mnie do wyrzucenia starego sprawnego urządzenia, w imię "postępu i ekologii", kiedy nowe wcale nie jest lepsze, funkcjonalniejsze i energooszczędniejsze. Dożyliśmy czasów takiego pseudo postępu, pseudo ekologii, UE tu wyznacza wręcz światowe standardy bycia pseudo.

Edytowano przez BlackJack

Tak z ciekawości: miałem drukarkę HP5P, parę lat temu w wieku 20 lat przeszła do Krainy Wiecznego Drukowania.

Próbowałem to odpalić na Win7 - niestety, jakiś niespotykany driver, trzeba pdatnąć windowsa. Po updacie okazało się, że driver co prawda jest, ale nie wie co to postscript.

Da się to odpalic na współczesnym W11? Bo pod cupsem nie ma problemu... tak z ciekawości...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kolega z pracy robił jakąś transplantację drukarki HP, ale nie wiem jaki model do WIN7. Problem braku sterownika obszedł w taki sposób, że jakoś wydostał z windowsa XP oryginalny sterownik i go wszczepił do 7. bo pasował. Ponoć działało to normalnie.

Sterownik to analogowej karty TV, na XP działał, na Viscie działał, na 7 RC działał, na finalnej już nie chciał (wszystko oryginał, żadne piraty). Sterownik był po prostu zły wg systemu. Zmiana nazwy jednego pliku *.sys i potem w *.ini odpowiednio i się zainstalowało.

Dnia 30.03.2023 o 22:27, BlackJack napisał:

Dla mnie po ugotowaniu dobrego gulaszu którym był ostatecznie WIN 7, Microsoft nie potrafi już nic nowego, ani istotnie lepszego zaoferować, więc miesza ciągle w garnku, aby co jakiś czas wypłynęło na wierzch coś innego, i sprzedawać to jako postęp czy rozwój..

Nie chcę być tutaj jakimś obrońcą microsoftu. Ale świat idzie do przodu i microsoft musi konkurować z apple. Skoro ludzie są w stanie dopłacać krocie za fajną integrację z chmurą, animacje, UI, to MS też to chce oferować. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że bogatsi użytkownicy wymuszają zmiany dla wszystkich. Pod spodem też są dodawane usprawnienia, głównie bezpieczeństwa, co jest bardzo trudne z racji wymaganej kompatybilności wstecznej.

Druga sprawa jest taka, że znalezienie dobrego rozwiązania wymaga eksperymentów. Bo tworzenie numer 1 systemu operacyjnego na świecie to nie praca odtwórcza.

Dnia 30.03.2023 o 22:27, BlackJack napisał:

Undervoltingu okazuje się że, w czasach coraz droższej energii elektrycznej, jest zaskakująco energooszczędny w porównaniu z nowymi platformami.

Musiałeś coś źle policzyć. Właściwie nie ma takiej możliwości. Gdyby tak było, producenci produkowaliby chipy do urządzeń mobilnych w procesach sprzed 10 lat. Podobnie byłoby z sektorem data center, gdzie koszt energii jest kluczowy. Stąd procesory serwerowe mają generalnie więcej rdzeni i są niżej taktowane niż konsumenckie.

W nowszych Ryzenach można ustawić w Biosie Eco mode który ładnie podnosi wydajność energetyczną.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.