Skocz do zawartości

Jasność żarówek w Beomaster 1100 typ 2609 (amplituner)

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Hej. Mam amplituner Beomaster 1100 typ 2609. Stary, duński sprzęt ale nadal fajny. Mam problem z jasnością świecenia dwóch żarówek, które z jednej strony świecą jako POWER ale też "podpowiadają" czy kręcić pokrętłem w lewo czy w prawy gdy szukam fali FM. Sterują tym dwa tranzystory. Nie mogę dojść co tu nie gra. Radio nie działało w ogóle ale naprawiłem. Uwalony był rezystor. Wymieniłem też rezystory mocy R19 i R24. Serwisówka podaje że mają być 3W a były wlutowane 2W. Z jednego to się kopciło gdy FM złapało stereo. Wylutowałem tranzystory IC2 i IC3 i wyglądają na dobre. Tester urządzeń elektronicznych rozpoznaje je dobrze. Jedynie co mnie dziwi to dlaczego między B a C mam spadek napięcia 0.6V a między B a E 1.2V? Tranzystory to MPSA13.

bo1100.thumb.png.b8b0e9dd3cd66a78132ce2f133d1f3a1.png

Bang-Olufsen-Beomaster_1100-Service-Manual.pdf strona 22, dział 8-1. Wcześniejszy schemat dotyczy innego typu amplitunera. 

Edytowano przez qarol
(edytowany)

Co prawda nie zajmuję się serwisem ale to że 

7 godzin temu, qarol napisał:

Mam problem z jasnością świecenia dwóch żarówek, które z jednej strony świecą jako POWER ale też "podpowiadają" czy kręcić pokrętłem w lewo czy w prawy gdy szukam fali FM.

Na ale na czym ten problem polega? One świecą za mocno, czy za słabo czy jak?

Edytowano przez _LM_

Świecą za słabo. Żarzą się ledwo. One są zasilane jakby różnicą potencjału napięcia??? Nie znam się tak dokładnie bo jedna nóżka żarówki jest podłączona do rezystora a druga do tranzystora. Jeśli napięcie na rezystorze jest = napięciu na wyjściu tranzystora to mam 0V. Jest do tego potencjometr R40 i R44, który reguluje to napięcie i balans żarówek ale mimo to nie dam rady ustawić poprawnego działania żarówek. Tu można zobaczyć przez kilka sekund jak to ma działać (czerwone okienko). Widać jak palą się mocniej raz lewa raz prawa co współgra z wyszukiwaniem fal FM. 

(edytowany)

Sprawdź jeszcze TR4 i ewentualnie potencjometr w obwodzie jego bazy. Jeśli ten tranzystor będzie sprawny to ja więcej niestety nie pomogę.

Aha i odradzałbym kręcenie wszystkim wokół zwłaszcza jeśli nie masz doświadczenia i sprzętu do ponownego zestrojenia tego amplitunera 🙂

Edytowano przez _LM_

Dzięki za odpowiedź. TR4 jest okay ale potencjometr ma 100k zamiast 50k wg serwisówki. Jakieś dziwne rzeczy się tu dzieją bo tak samo było z rezystorami mocy R19 i R24. Serwisówka podaje że mają być 3W a wstawione były 2W. Pytanie czy ten potencjometr się uwalił czy oryginalnie taki był??? Wymienię go i zobaczymy. 

100 zamiast 50 poszerzy nieco zakres regulacji i nie powinno mieć aż takiego wpływu. Tak samo moc rezystorów założone o mniejszej najpewniej szybciej zakończy ich żywot jednak również nie powinno mieć to znaczącego wpływu na działanie całości 

11 minut temu, qarol napisał:

6V zamiast 12V

I zrobisz głupotę, weź to sobie przelicz, przy żarówce 6V popłynie większy prąd (zd: przeliczyć) i w najlepszym przypadku spalisz rezystory i żarówki. Twój sprzęt, twoja sprawa. Tyle mogę napisać że elektronika to nie jest dziedzina w której robi się coś na pałę a zmienianie w ciemno parametrów nie przynosi korzyści. BTW mam kumpla to w podobny sposób wykończył świetny zestaw kenwooda. Wiesz jak naprawiał? Mostkował drutem przepalone bezpieczniki a jak to dalej nie chciało działać to jeździł po pcb śrubokrętem przy włączonym zasilaniu.

Z całym szacunkiem do Twojego kolegi ale nie jestem na tyle nieogarnięty, żeby drutować bezpieczniki czy śrubokrętem po PCB śrubokrętem szurać przy włączonym sprzęcie😅. Żarówkę i jej moc można odpowiednio dobrać tyle, że to nic nie zmieni w ich działaniu (o ile dobrze kumam).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...