Skocz do zawartości

Problem mostek H

soban

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich poraz kolejny.

Zacząłem zajmować się mostkami H ponieważ dalej próbuję skonstruować jakiegoś sensownego robota. Tak więc wziąłem moją atmegę 8 którą zaprezentowałem w innym poście i podłączyłem L293D zgodnie z tym co opisał jeden z użytkowników w poście konkursowym o serwomechanizmach (2 razy). Niestety kiszka 😋 nie działa. Zastosowałem już napięcie 5V oraz 5,5V niestety na wyjściu (silnika) w L293D zanotowałem napięcie około 0.5V niewiem dlaczego myślę że jest coś z kodem nie tak albo nie wiem zobaczcie sami i powiedzcie co uważacie na ten temat niżej zdjęcie i kod 😉

• $regfile = "m8def.dat"
  • $crystal = 1000000
  • 'Konfiguracja PWM'a:
  • Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down
  • Config Portd = Output
  • Silnik_a Alias Portd.0
  • Silnik_b Alias Portd.1
  • PWM1A = 200 'Ustawienie PWM w zakresie 0-255 (regulacja prędkości)
  • Do
  • 'Obrót w jedną stronę
  • Set Silnik_a
  • Reset Silnik_b
  • wait 3
  • 'Obrót w stronę przeciwną
  • Reset Silnik_a
  • Set Silnik_b
  • wait 3
  • 'Stop
  • Reset Silnik_a
  • Reset Silnik_b
  • wait 3
  • Loop
  • End

i zdjęcie :

Za pomoc bardzo dziękuje 🙂

Sprawdziłem jeszcze raz na płytce stykowej i wszystko działa (inaczej nie wrzuciłbym tego do artykułu). Sprawdź połączenia i zgodność taktowania z fuse bitami. Pamiętaj o tych 100nF ceramicznych na schemacie. Możesz je wlutować między VCC i GND z dwóch stron atmegi (ale i bez tego ma prawo działać).

PS ile prądu pobierają te Twoje silniki przy napięciu 5V? Pamiętaj o ograniczeniach L293D (600mA na kanał)

Zacznij od sprawdzenia napięcia na poszczególnych wejściach L293D.

1.Zasilanie to oczywiście >=5V zarówno od strony elektroniki cyfrowej jak i zasilania silników.

2.Wejścia normalne powinny mieć 0V lub 5V (zależnie od trybu).

3.Wejścia PWM będą miały napięcie proporcjonalne do wypełnienia (zakładając, że masz PWM w zakresie 100+Hz

Zgadza się wszystko z datasheetem/stanem jaki chciałeś ustawić?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ja bym po kolei sprawdził co nie działa, najpierw wrzucił prosty program ustawiający na stałe obroty np. w lewo, na wejście enable ustawił stale stan wysoki, jakby silnik się nie kręcił to zmierzyć miernikiem napięcia, wtedy wiadomo, czy chodzi o połączenia czy o program.

Ok Przepraszam okazało się że sprzedali mi rozpiżdziony mostek (-7zeta) 😋 kupiłem pod wieczór nowy sprawdziłem ponownie na płytce stykowej i działa jak powinno.

mam teraz takie pytanie według tego postu wynika że powinno być tak że silnik jedzie raz w jedną a raz w drugą stronę. Według miernika pokazuje mi jednak że napięcie jeste około 4,85 chwile trzyma 0 czyli według mojego rozumowania kręci się dajmy w prawo po czym staje i tak cały czas. To nie rozumiem zbytnio

Jeżeli na jednym wyjściu na silnik masz napięcie ~4V to na drugim będzie 0.

W momencie gdy na tym pierwszym pojawia się 0, to na drugim będzie 4V

Zmienia się po prostu polaryzacja na wyjściach. Raz jedno jest 0, a drugie wyjściem z potencjałem +, a później odwrotnie.

według tego postu wynika że powinno być tak że silnik jedzie raz w jedną a raz w drugą stronę

Są trzy sekwencje - 3 sekundy obrotów w jedną stronę, 3 sekundy w przeciwną i 3 sekundy "stopu". Jest jeszcze kwestia pomiarów - czy mierzysz po prostu napięcie na wyprowadzeniach silnika, czy każde wyprowadzenie względem GND mostka? W tym przypadku sensowniejsza jest pierwsza opcja 🙂 Przez 3 sekundy będziesz miał niezerowe napięcie, kolejne 3 sekundy to to samo napięcie, tylko odwrotna polaryzacja, następnie 3 sekundy 0V i cały cykl się zapętla.

• Lubię! 1

No ja patrze tylko na to jedno wyjście po lewej stronie i sprawdzając miernikiem mam przez 3sec te 4,7V przez 3sec 0 i znowu 4,7 i tak wkółko a nie powinno być tak że polaryzacja powinna się zmienić a więc 4,7V - 0V - -4,7V - 0... itp itd? tak że dajmy prawo stop lewo stop ?

Doprecyzuj na których nóżkach mierzysz, od tego wszystko zależy. I jak będziesz mierzył względem masy, to na pewno nie wyjdzie Ci nigdy - 4.7 V w takim układzie. Chyba, że masz na myśli mierzenie naięcia między wejściem 1 i 2 mostka, wtedy masz 4,7, 0, -4,7 itd.

Mówiąc inaczej - między którymi konkretnie nóżkami mostka mierzysz to napięcie? Powinieneś między 3 i 6 (numeracja zgodnie z notą katalogową).

Na wyjściach silnika to jest bodajże 3 i 6 nóżka czyli 1Y i 2Y i mierzone napięcie jest nstępujące

4,7V

0V

4,7V

0V

a na moje oko powinno być

4,7V

0V

-4,7V

0V

Jak na mój gust, jeżeli napięcie mierzone jest na wyjściach 1Y, 2Y, a do atmegi wgrany jest taki kod jak podałeś:

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000
'Konfiguracja PWM'a:
Config Timer1 = Pwm , Pwm = 8 , Prescale = 1 , Compare A Pwm = Clear Down , Compare B Pwm = Clear Down
Config Portd = Output
Silnik_a Alias Portd.0
Silnik_b Alias Portd.1
PWM1A = 200 'Ustawienie PWM w zakresie 0-255 (regulacja prędkości)
Do
'Obrót w jedną stronę
Set Silnik_a
Reset Silnik_b
wait 3
'Obrót w stronę przeciwną
Reset Silnik_a
Set Silnik_b
wait 3
'Stop
Reset Silnik_a
Reset Silnik_b
wait 3
Loop
End 

to wskazania powinny być następujące:

4,7V

-4,7V

0

ewentualnie

-4,7V

4,7V

0

Na jedno wychodzi ale miernik nie pokazuje mi takiego czegoś więc nie wiem... 😖

Sprawdziłem dokładnie czas i wyszły 3 sekundy dla wartości 0V i 6sec dla 4,7V

Najprościej podłącz silnik i sprawdź czy kręci się w obie strony zgodnie z algorytmem, napięcia powinny być tak jak kolega wyżej pisze, ale jak zobaczysz silnik to nie będzie problemu z interpretacją pomiaru, gdzie co przykładasz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.