Skocz do zawartości

Produkcja i sprzedaż elektroniki na bazie gotowego modułu

Michalpuma

Pomocna odpowiedź

cześć,

mam pytanie. Udało mi się zbudować urządzenie 3,7V do użytku osobistego. Do tego celu wykorzystuję gotowy moduł już dostępny w sprzedaży czyli spełnia jakieś już wymogi. Zaznaczam, że jestem zielony w tematach prawnych. Mój produkt składa się z 3 elementów. Jeden - sprowadzany z Ali, drugi (wykorzystany przy użyciu 3 elementu do wykonania finalnego urządzenia) i ten 3 - mojej produkcji. I teraz mam pytanie. Co muszę zrobić, żeby sprzedawać taki zestaw legalnie jako firma, skoro jest to po części homemade. Czy muszę wyrobić jakiś certyfikat na takie urządzenie czy coś tego typu? Albo gdzie szukać porad prawnych w zakresie małej produkcji - na początku nie przewiduję wiecej niż 50-100 szt rocznie.

@Michalpuma witam na forum 🙂 To temat skomplikowany, ile osób, tyle opinii. Zerknij chociażby na ten artykuł, który wywołał wiele kontrowersji: https://forbot.pl/blog/skonstruowalem-sobie-budzik-z-wifi-a-co-z-ce-id41631

2 godziny temu, Michalpuma napisał:

Czy muszę wyrobić jakiś certyfikat na takie urządzenie czy coś tego typu?

Dużo zależy od tego, co dokładnie znajduje się w środku i jakie funkcje pełni to urządzenie. Najczęściej potrzebna jest deklaracja producenta, że produkt jest zgodny z normami. W teorii można wystawić taki dokument samodzielnie, ale bez wykonania badań dużo ryzykujesz. Ktoś może kiedyś przebadać Twoje urządzenie, jeśli nie będzie spełniało norm to będziesz miał duże problemy.

Konkretniej w wersji minimalnej musisz spełniać trzy (lub dwie) dyrektywy/normy:

• LVD
  • EMI/EMC
  • RoHS

LVD dotyczy głównie urządzeń zasilanych sieciowo - by nie siały zakłóceń do sieci energetycznej oraz by były bezpieczne w użytkowaniu. Co za tym idzie, by produkować takie urządzenia zgodnie z polskim prawem musisz posiadać uprawnienia SEP (lub równoważne) do 1kV. Oprócz tego oczywiście urządzenie nie może zakłócać pracy sieci energetycznej tj. emitować (praktycznie) żadnych zakłóceń do niej. Pozdrawiamy chińskie falowniki.

EMI/EMC jest najgorsza do ogarnięcia - urządzenie musi się mieścić w normach sygnałowych, a spełnianie tych jest problematyczne nawet dla dużych przedsiębiorstw jak Apple (stąd często elektronika jest osłonięta blaszkami ze stali, które służą jako tarcze przeciwzakłóceniowe). Jeżeli to moduł, to możesz wymagać od użytkownika wkładania go w stalową obudowę z minimalną ilością otworów / klatkę faradaya.

RoHS jest najłatwiejszy do ogarnięcia - wszystkie komponenty muszą być z nim zgodne (nawet grot do lutownicy musi być czysty i nie mógł mieć styczności z cyną ołowiową).

To nie jest porada prawna, ale pozwala na podstawowy ogląd co musisz spełnić.

P.S. jeżeli to sprzęt specjalistyczny to inne dyrektywy mogą mieć zastosowanie (lub nawet nadpisania).

Edytowano przez H1M4W4R1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

5 godzin temu, Michalpuma napisał:

dostępny w sprzedaży czyli spełnia jakieś już wymogi

To, że ktoś sprzedaje, nie znaczy, że musi spełniać cokolwiek. Może też spełniać, ale nie na odsprzedaż - np. zestawy deweloperskie nRF'a - DevKity. Poza powyższym był ciekawy komentarz (długi, da się zauważyć) osoby, która na bieżąco skomentowała sprawę w konkursowym aktynule na podobny temat (Konkurs 2021).

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.