Skocz do zawartości

Błędy przy kompilowaniu pustego projektu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Zacząłem kurs STM32L4 i juz na samym początku mam problem ze środowiskiem. Utworzyłem pusty projekt i podążając zgodnie z artykułem #2 na blogu wyskakuje mi 13 błędów, gdy kompiluje projekt. Czym może to być spowodowane?

obraz.thumb.png.fa81ed24ca93ae24ed30d1c01c804b49.png

@Treker dziękuję za odpowiedź.

Ścieżka do zainstalowanego katalogu ze środowiskiem C:\ST\STM32CubeIDE_1.13.1\STM32CubeIDE.

Workspace znajduje się w katalogu C:\Users\erysl\STM32CubeIDE\workspace_1.13.1

Wersja 1.13.1

Cały czas próbuje znaleźć przyczynę jednak nie potrafię jej znaleźć.

@erysv przesłany przez Ciebie projekt skompilował się u mnie bez żadnych błędów:

Cytat

11:59:14 Build Finished. 0 errors, 0 warnings. (took 1s.469ms)

Zanim pójdziemy dalej to proponuję "standardową" metodę - spróbuj zainstalować IDE od nowa. Upewnij się też, że masz uprawnienia administratora. Sprawdź też czy program antywirusowy nie blokuje kompilacji.

obraz.thumb.png.cadc44d7c111077f3d48d0d97f77395f.pngPrzesyłam jeszcze dokładnie to co w konsoli się wyświetla.
Znalałem podobny post na forum.

Zainstalowałem GNU Arm Embedded Toolchain, ale to samo. Zainstalowałem na nowo też środowisko i wyłączyłem wszystkie zapory. Nadal bez zmian...
Poszukiwałem w internecie rozwiązania, ale nic nie mogę znaleźć. Zainstalowałem nawet środowisko na laptopie i tam to samo występuje.

Pozdrawiam

(edytowany)

Szczerze współczuję 😞 Z doświadczenia wiem, że można nad takim problemem spędzić kilka dni.

Windows -> Preferences -> Build -> Build Variables ("Show system variables")

Może gdyby porównać w/w ustawienia z jakimś "referencyjnym" setupem, to udało by się namierzyć przyczynę? Zainteresowałbym się np. zmienną gnu_tools_for_stm32_compiler_path

Pytanie brzmi, czy na komputerach, na których próbujesz to zainstalować, masz/miałeś wcześniej zainstalowane jakieś inne środowiska programistyczne (w szczególności oparte na GNU toolchain i/lub Eclipse?)...

Edytowano przez ReniferRudolf
  • Lubię! 1

Odnośnie zmiennych środowiska to Ciebie interesuje przede wszystkim, jakie wartości zmiennych widzi STMCubeIDE - czyli trzeba zajrzeć do Windows -> Preferences -> Build -> Build Variables ("Show system variables") w STMCubeIDE.

Zacząłbym od usunięcia wszystkiego i ponownej instalacji tylko STMCubeIDE (najlepiej na nowym obrazie systemu...).

(edytowany)

22 godziny temu, ReniferRudolf napisał:

Windows -> Preferences -> Build -> Build Variables ("Show system variables")

Może gdyby porównać w/w ustawienia z jakimś "referencyjnym" setupem, to udało by się namierzyć przyczynę? Zainteresowałbym się np. zmienną gnu_tools_for_stm32_compiler_path

obraz.thumb.png.893c7c0279a8fee0a8aa5e9e29e5a104.pngTak to wygląda w STMCubeIDE

Edytowano przez erysv

1. To kliknij Edit na zmiennej gnu_tools... (<ECLIPSE_DYNAMIC_VARIABLE>) i podejrzyj jej wartość sobie i zobacz, czy prowadzi do ścieżki, którą masz na dysku.
2. GCC_EXEX_PREFIX to prawdopodobnie jakieś zło. Ja w ogóle w tym zestawieniu zmiennych takiej zmiennej nie mam. Pewnie związana z tą niezależną intalacją GNU Arm toolchain, którą zrobiłeś - pozbyłbym się tego w pierwszej kolejności.

• Lubię! 1
4 minuty temu, ReniferRudolf napisał:

1. To kliknij Edit na zmiennej gnu_tools... (<ECLIPSE_DYNAMIC_VARIABLE>) i podejrzyj jej wartość sobie i zobacz, czy prowadzi do ścieżki, którą masz na dysku.
2. GCC_EXEX_PREFIX to prawdopodobnie jakieś zło. Ja w ogóle w tym zestawieniu zmiennych takiej zmiennej nie mam. Pewnie związana z tą niezależną intalacją GNU Arm toolchain, którą zrobiłeś - pozbyłbym się tego w pierwszej kolejności.

obraz.thumb.png.99f8d80440f0adcc4819683a6464762e.png Tak wygląda ścieżka.

Zrób sobie prezent i zainstaluj VSCode plus platformio. Skończy się walka ze środowiskiem programistycznym...

ps.

Jak kiedyś dałem taką radę na innym forum firmy na literę 'A', to mnie zbanowali 😄

• Lubię! 1
15 minut temu, kostuch napisał:

Zrób sobie prezent i zainstaluj VSCode plus platformio. Skończy się walka ze środowiskiem programistycznym...

ps.

Jak kiedyś dałem taką radę na innym forum firmy na literę 'A', to mnie zbanowali 😄

No jest to jakieś rozwiązanie, ale chce koniecznie w STM32CubeIDE, bo kupiłem do tego kurs plus na tym chce oprzeć swoją pracę inżynierską.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...