Skocz do zawartości

Salamandra 2.0 LF oparty na ESP32

Pomocna odpowiedź

Minęły już 3 tygodnie i czas aby pochwalić się postępami.

• Przez większość czasu czekaliśmy aż płytka dojdzie z Chin a w między czasie zakupiliśmy ostatnie brakujące komponenty. Jako ostatnie do zamówienia zostały jeszcze magnesy do enkoderów. Obecnie posiadamy już pcb u siebie, @PiCh jest właśnie w trakcie lutowania elementów co nie jest łatwe przy tak małych elementach. Ja w tym czasie próbowałem dokończyć bramkę do której zamówiłem znowu stabilizator do akumulatora którym miał być zasilany układ. Na wysyłkę czekałem tydzień żeby zorientować się że zamówiłem nie to co chciałem. Tak więc jednak zdecydowałem się na wariant po kablu. Bramka dalej w trakcie prac ale w najbliższych dniach zostaną one sfinalizowane.

IMG_2901_01.thumb.jpg.17783d718c84441182c0558c1b28158c.jpgIMG_2901.thumb.jpg.aadc8bddb484ab2b2d1cfa2266d76cce.jpg

Czas goni bo do XChallenge został ledwie miesiąc jednak wierzymy że do tego czasu uda nam się osiągnąć satysfakcjonujący efekt 🤠.

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ostatecznie po dopłacie wyszło drożej niż się spodziewaliśmy jednak po sprawdzeniu alternatyw od chińczyka ciągle najlepiej i najtaniej (zapłaciliśmy coś ponad 100 zł). W pewnym momencie zorientowaliśmy się że zaznaczyliśmy wysyłkę która miała trwać nawet do 20 dni roboczych, czyli przyszłaby na 2 tygodnie przed zawodami 😬. Jednak całe szczęście przesyłka przyszła znacznie szybciej.

375530745_1307388306627256_1124222619639550347_n.thumb.jpg.521f9648cbc7fb954e203a148e11dd15.jpg

• Lubię! 1

Zasadniczo nie jestem pewien czy oddzielnie wyszłoby taniej. Zamówienia na tamtym etapie już nie można było anulować więc nawet nie liczyłem tego ale szacunkowo chyba podobnie o ile nie identycznie. Gdybyśmy wiedzieli wcześniej z pewnością nie dawalibyśmy na przykład dwóch płytek na enkodery bo są identyczne a i tak robią po 5 odbitek.

Do wąsów się nie czepiali, policzyli nam za 8 płytek. Znalazłem później że w regulaminie mają że płytka jest oddzielna jak da się łatwo odciąć i nie jest połączona żadną ścieżką. Pewnie dałoby się zakombinować i obejść ale nawet nie próbowaliśmy szczególnie że zależy nam na czasie 😉.

• Lubię! 1

💢 Mini aktualizacja żeby kto nie pomyślał że nic nie wrzucamy bo nic się nie dzieje. Jest dokładnie na odwrót, taki zapiernicz że nie ma kiedy załadować 😉.

• A tak serio to niedługo zapodamy efekty prac jednak ciągle zostało nam parę problematycznych elementów do zalutowania mimo że próbując godzić naukę szkolną z pracami nad projektem robimy co możemy i nawet trochę więcej. Do Bramki pomiarowej ciągle brakuje softłeru ale pracuję nad nim. Słyszymy się niedługo!