Skocz do zawartości

Sygnał z głośnika załaczjący Tranzystor lub mosfet w obwodzie?

majster1983

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie.

robię projekt i mam problem :  mam sygnał z głośnika ok 60mV  i chce go dać jako trigger na Tranzystor który załaczy mi obwód oswietlenia  (obwód oświetlenia ma osobne zasilanie )

1. Czy dostanę mosfet lub tranzystor który wzbudzi  się przy tak niskim napięciu ?

2. Czy istnieją takie rozwiązania  które podbiją mi tak niskie napięcie  ?

pozdrawiam serdecznie .

• Lubię! 1

Tranzystor przełączy się przy nawet niższym napięciu, jeśli dobrze dobrać wstępną polaryzację (bias). Do Twojego projektu zastosowałbym wyłącznik akustyczny (klaskacz). W nim zamiast mikrofonu podłączyłbym wyjście urządzenia z głośnikiem - uwaga - przez potencjometr (np. 1 kiloom) do regulacji czułości klaskacza.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To jest z wyjścia głośnikowego czy liniowego? Bo nawet z liniowego powinno być więcej (ok.0.6V szczytowo).

No, chyba że ktoś mierzy multimetrem ustawionym na stałe napięcie, ale równie dobrze można ważyć ziemniaki suwmiarką.

@majster1983cześć, zajmuję się podobnym projektem. Link do mojego tematu jest poniżej.

Jeden z Forumowiczów napisał, że muszę zmierzyć składową zmienną. Jednak nie wiem, jak mam to zrobić. Poszedłem w kierunku filtra RC górnoprzepustowego i przymierzam się do pomiaru napięcia zmiennego. Czy to dobry kierunek?

@_LM_zbudowałem detektor szeregowy z odcięciem składowej stałej. Na wejście detektora podłączyłem sygnał z gniazda głośnikowego wieży (w tym gnieździe było około 10 V AC). Użyłem kondensatorów 10nF, zaś wartości rezystorów zmieniałem (zawsze dawałem obydwa takie same: 100, 330, 1000, 10000 i 56000Ω). Jednak na wyjściu detektora cały czas miernik pokazywał 0 (ustawiłem na pomiar prądu zmiennego). Zamieszczam zdjęcie detektora.

IMG_20230827_200222.jpg

Edytowano przez Geralt

A więc na wyjściu detektora masz napięcie stałe czy zmienne? Poza tym zwiększ pojemność kondensatorów - nie robisz odbiornika AM tylko coś co ma stwierdzić czy głośnik gra czy nie (raczej nie chcesz włączać/wyłączać oświetlenia tysiąc razy na sekundę).

Przed chwilą, Geralt napisał:

Żeby zmierzyć składową zmienną.

No przecież detektor zamienia składową zmienną na napięcie stałe proporcjonalne do amplitudy sygnału na wejściu... Ty rozumiesz coś z tego co robisz czy tak na pałę łączysz różne elementy i sprawdzasz co wyjdzie? Trochę teorii (naprawdę niedużo) i za chwilę będziesz miał to co chciałeś.

• Nie zgadzam się! 1

Przy użyciu kondensatorów 470nF i rezystorów 56kΩ napięcie stałe na wyjściu detektora (przy pełnej głośności wieży) wyniosło 0,1 V, przy średniej głośności natomiast 0,8 mV.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.