Skocz do zawartości

Stacja pogodowa z Supla

rade

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, rade napisał:

Jakie musiały by być parametry panelu,

No, to pytanie nie do mnie, akurat na tym się w ogóle nie znam 😞 Mogę coś poradzić w sprawie samego ESP, przetwornic i tym podobnych...

• Lubię! 1

Dnia 2.10.2024 o 21:12, raFFcio napisał:

@rade Dobry wieczór

Może Pan dokładniej opisać w jaki sposób programował pan ESP aby była widoczna w Supli i zczytywała całkowicie "obce" z punktu widzenia Supli czujniki?

Era panów minęła 😉

Co dokładniej masz na myśli? Jeśli dobrze rozumiem pijesz np do Anemometru albo MS5611? Generalnie to większość czujników jest dodana do GUI Generic (do czego też rękę przyłożyłem) , więc tak na prawdę zrobiłem kopiuj wklej z GG.

Jak chce się dodać coś "zewnętrznego" to wystarczy podziedziczyć po klasie Element lub jakiejś klasie, która już go rozszerza jak GeneralPurposeMeasurement i zaimplementować metodę getValue, czego dobrym przykładem są linki poniżej. Z perspektywy Supli znaczenie ma ustawienie typu kanału i jego funkcji, wtedy się ładnie wyświetla w aplikacji np. jako czujnik ciśnienia czy natężenia światła.

https://github.com/rkalwak/WeatherStation/blob/main/src/MS5611Sensor.h

https://github.com/rkalwak/WeatherStation/blob/main/src/LightSensor.h

https://github.com/rkalwak/WeatherStation/blob/main/src/Anemometr.h

@rade Pisałem kiedyś programy na mikrokontrolery różnego typu, nawet 8051 w asemblerze, ale z Pana wypowiedzi niestety niewiele rozumiem.

GUI Generic widziałem, ale po pobraniu tego co generuje nie widzę żadnego kodu, który możnaby potem modyfikować. Bo to co załączone z githuba to w mniejszym bądź większym stopniu rozumiem.

Sprawa mnie bardzo zainteresowała i gdyby miał Pan jakieś materiały, dokumentację - cokolwiek, to jestem bardzo zainteresowany. Pan pracuje w Supli, czy jest hobbystą?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

12 godzin temu, raFFcio napisał:

@rade Pisałem kiedyś programy na mikrokontrolery różnego typu, nawet 8051 w asemblerze, ale z Pana wypowiedzi niestety niewiele rozumiem.

GUI Generic widziałem, ale po pobraniu tego co generuje nie widzę żadnego kodu, który możnaby potem modyfikować. Bo to co załączone z githuba to w mniejszym bądź większym stopniu rozumiem.

Sprawa mnie bardzo zainteresowała i gdyby miał Pan jakieś materiały, dokumentację - cokolwiek, to jestem bardzo zainteresowany. Pan pracuje w Supli, czy jest hobbystą?

Na forum nie ma panów 😉

Jestem programistą ale w innej branży i technologii a z Suplą bawię się dla siebie. 

Czyli rozumiesz język C/C++? Bo tak na prawdę to jest wymagane aby cokolwiek zrobić innego niż jest dostępne w Supli domyślnie. 

Gui Generic ma też kod źródłowy: https://github.com/krycha88/GUI-Generic/tree/master To co można wyklikać na stronie można też skompilować ze źródeł - wymaga Visual Studio Code z rozszerzeniem Platform.io. Pod spodem Gui Generic i tak używa biblioteki Supla-Device do komunikacji.

Niestety dokumentacja Supli kuleje, najlepszym źródłem informacji jest jej forum albo github.

Co chcesz konkretnie zrobić? Bo żeby w ogóle coś zacząć wysyłać do Supli to polecam przykłady z użyciem biblioteki Supla-Device: https://github.com/SUPLA/supla-device/tree/main/examples i np. ten: https://github.com/SUPLA/supla-device/blob/main/examples/GPM_BH1750_light_sensor/GPM_BH1750_light_sensor.ino

@rade Dzięki za odpowiedź.

Chciałbym zrobić customowe rozwiązanie, gdzie (nie wiem, chyba ESP?) odpytuje przez RS485 po Modbusie RTU inne urządzenie, a te wyniki z kolei publikowane są w Supli. I to poprzez automatykę chmury supla dałoby się może takim urządzeniem nawet sterować poprzez komendy Modbus. ESP nie znam, nie programowałem nigdy, ale komunikację RS485 oraz ogólną obsługę mikrokontrolerów w C znam. No i zagadką jest dla mnie oczywiście sama Supla.

2 godziny temu, raFFcio napisał:

@rade Dzięki za odpowiedź.

Chciałbym zrobić customowe rozwiązanie, gdzie (nie wiem, chyba ESP?) odpytuje przez RS485 po Modbusie RTU inne urządzenie, a te wyniki z kolei publikowane są w Supli. I to poprzez automatykę chmury supla dałoby się może takim urządzeniem nawet sterować poprzez komendy Modbus. ESP nie znam, nie programowałem nigdy, ale komunikację RS485 oraz ogólną obsługę mikrokontrolerów w C znam. No i zagadką jest dla mnie oczywiście sama Supla.

Tak się składa że rozkminiłem ten temat bo chcę z pompy ciepła coś wyciągnąć i nią sterować. W załączniku kod, zawiera trochę więcej bo wykorzystuje termostat w Supli.

ModbusHeatpomp.zip

33 minuty temu, raFFcio napisał:

@rade Ja również do pompy ciepła, z tego co widzę do tej samej.

Nie chciałby Pan wprowadzić takiego produktu na rynek? Możliwe, że miałbym rynek zbytu.

To był tylko koncept. Koniec końców z LG Therma V nie da się wiele wyciągnąć, mnie interesuje w zasadzie kiedy ona pracuje i kiedy grzeje CWU i do jakiej temperatury i może włączenie CWU ręcznie. Tego co mnie najbardziej interesuje czyli zużycia prądu pompa nie udostępnia po Modbusie... 

Więc kod jest Open Source tak jak Supla, części każdy może kupić w necie a jak sobie to ktoś podepnie do innej pompy to fajnie, nie da się tego jakoś generalizować i raczej trzeba pod każdą pompę pisać trochę inny kod. Nie mam czasu ani ochoty się w to bawić 😛 Tak prawdę mówiąc to nie uruchomiłem tego na dłuższą metę a jedynie sprawdzałem co mogę z pompy wyciągnąć.

@rade Rozumiem. Mnie serwisant powiedział, i pokazał, że wszystkie parametry są dostępne. Ale z tą pompą są różnorakie problemy natury "komunikacyjnej". Np. harmonogram ustawiony w apce w telefonie to nie ten sam harmonogram co na sterowniku. Jeżeli telefon nie jest w momencie zmiany trybu w zasięgu (bądź pompa nie jest) to harmonogram się nie zadzieje. Podobnie sterownik wyświetla temperaturę zewnętrzną, ale aplikacja już nie. No dramat.

Wielkie dzięki za kod i wskazówki. Jeżeli znajdę czas to na pewno do tego siądę i popróbuję. W razie czego będę się odzywał. Mogę prosić o jakiś bardziej bezpośredni kontakt? Mail np?

43 minuty temu, raFFcio napisał:

@rade Rozumiem. Mnie serwisant powiedział, i pokazał, że wszystkie parametry są dostępne. Ale z tą pompą są różnorakie problemy natury "komunikacyjnej". Np. harmonogram ustawiony w apce w telefonie to nie ten sam harmonogram co na sterowniku. Jeżeli telefon nie jest w momencie zmiany trybu w zasięgu (bądź pompa nie jest) to harmonogram się nie zadzieje. Podobnie sterownik wyświetla temperaturę zewnętrzną, ale aplikacja już nie. No dramat.

Wielkie dzięki za kod i wskazówki. Jeżeli znajdę czas to na pewno do tego siądę i popróbuję. W razie czego będę się odzywał. Mogę prosić o jakiś bardziej bezpośredni kontakt? Mail np?

Po modbusie ? No instrukcja tego nie wyjaśnia . 

Rozumiem że masz moduł wifi  i sterownik pokojowy ? Ja właśnie nie mam i dlatego chciałem coś podejrzeć sam bo moduł wifi za 700zl to nieśmieszny żart .

Napisze Ci na pw maila bo mam kilka pytań o pompę 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.