Skocz do zawartości

Popularność robotów micromouse

Pomocna odpowiedź

Widziałem już inny filmik z tym mm w akcji. Ciekawe tylko po co włącza diody IR po kolei skoro ich ft mają bardzo wąski kąt z jakiego mają największą czułość. Diody też są z bardzo wąskim kątem promieniowania.

Widziałem już inny filmik z tym mm w akcji. Ciekawe tylko po co włącza diody IR po kolei skoro ich ft mają bardzo wąski kąt z jakiego mają największą czułość. Diody też są z bardzo wąskim kątem promieniowania.

Po mojemu, żeby wyeliminować przypadkowy wpływ zewnętrznych promieni świetlnych, które mogłyby padać na ft. No i oświetlenie wtedy jest równomierne, a nie tak jak np drugi ft od lewej jest włączony to ft po lewej i ft po prawej troszkę odbiera, odbite światło.

BoBBy, a widziałeś kąty z jakimi świecą używane przez nich diody IR? Na pierwszej stronie masz przykład +-3 stopnie, fototranzystor o czułości +-10stopni 🙂. Przy takiej diodzie, plamka z odległości 1 metra będzie miała średnicę 10,48cm 😃, nie sądzę więc, że cokolwiek mogłoby się zakłócać, choć przy takich prędkościach to każdy szczegół jest ważny.

• 2 tygodnie później...

Swoją drogą kolejna konkurencja nie mająca swojego odpowiednika w języku polskim. No bo mała mysz?

Powinniśmy wziąć przykład ze Słowaków, którzy "zesłowaczyli" co się dało 🙂 Nazwy konkurencji na ISTROBOT:

Line Follower - Stopár

Micromouse - Myš v bludisku,

Freestyle - Volná jazda

Że tak powiem: "sooooo cute" 😋

Ja jednak uważam że lepiej gdy na całym świecie używa się jednych i tych samych nazw. Może to doprowadzić w przyszłości że powstanie jeden uniwersalny język.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...