Skocz do zawartości

Popularność robotów micromouse

Pomocna odpowiedź

największą trudnością jaką widzę to synchronizacja pracy 2 silników

W myszach enkodery to już raczej konieczność 😉

Enkodery są w projekcie. Ustalenie jednakowej prędkości to mały problem. Bardziej się martwię tym że robot podczas startu jednym kołem szybciej osiągnie prędkość ustaloną i znacznie skręci. Mam nadzieję że to obawy na wyrost. Mapowanie wydaje mi się być banalną rzeczą szczególnie na 3 przejazdy.

Znalazłem kanał na youtube, który pokazuje jak długo zajmują prace nad dobrym MM:

Rok 2007:

Rok 2010:

Pomiędzy tymi datami:

W opisie do drugiego filmiku autor zawarł:

My new micromouse uses vacuum fun. This device generates strong downforce and pushes the grip limits.

Czyli aby osiągnąć przyczepność zbliżoną do granic możliwości używają jakichś odkurzaczy/kompresorów, które pchają/ciągną w podłogę. Sprytne 😉

W temacie o rozwoju linefollowerów też jeden używał czegoś takiego. Bzmi to jak mały odrzutowiec, ciekawe co za napęd tego jest? I jak to podciśnienie (vacuum) jest wykorzystywane (koła z kanalikami)?

BoBBy, to po prostu zasysa powietrze spod podwozia, tworząc siłę, która dociska całego robota do podłoża. Turbinki są w zasadzie identyczne jak w większości odkurzaczy, są to odśrodkowe turbiny.

Tak na marginesie, ja mam już pierwszą konstrukcję mm za sobą, nie mam się czym chwalić, dlatego zdjęcia widzieli tylko niektórzy a całość nie została opublikowana na diodzie.

Mój mm oparty był o płytkę Strider'a, posiada 8 fototranzystorów i 8 diod IR rozmieszczonych po 2 w każdą stronę, przód/tył, prawa/lewa. Największy problem to ustawienie względem siebie diod i fototranzystorów, ja dałem o ile się nie mylę diody nad ft w pionie, co nie było dobrym pomysłem bo każde dotknięcie któregokolwiek z elementów w zasadzie zmieniało czułość. Kupiłem docelowo oprawki do diod 5mm, ale oczywiście nie wpadłem na to, że te oprawki mają otwory faktycznie 5mm, a przecież każdy led 5mm na rancik ponad 5mm u podstawy. Całość działała dość dobrze, wykrywałem dłoń z odległości około 10cm. Robiłem tego robota na zawody w Rybniku, tam labirynt miał być do rozwiązania zasadą prawej lub lewej ręki, więc nie potrzebowałem enkoderów. Silniki są identyczne jak w Psotku3, z tym, że jest o jeden stopień przekładni więcej, przez co całość porusza się dość wolno.

Obiecane zdjęcia, tylko proszę się nie śmiać 🙂:

• Lubię! 2

Sabre, elegancka konstrukcja. IMO nie ma czego się wstydzić!

Chciałbym zobaczyć to w akcji, mimo iż to wall-fallower.

Oby pojawiło się więcej myszy, szczególnie, że jest to dość trudna dziedzina.

Kaytec, zdradzisz jaki algorytm masz w swoim micromouse?

Śledzisz jedną ścianę, czy coś bardziej zaawansowanego?

Znalazłem worklog tego 'podciśnieniowego' micromouse z pierwszej strony.

http://hidejrlab.blog104.fc2.com/blog-category-1.html

Okazało się że nie tak trudno znaleźć takie strony 🙂 wpisałem w tłumaczu Google słowa 'micro mouse work log' i po przetworzeniu tego na krzaki i wklejeniu w wyszukiwarce znalazło się całkiem sporo wyników 🙂

Uwaga - zdjęcia czasami nie działają.

• Pomogłeś! 1

Znalazłem dziś na youtubie świeżutkie (dzisiejsze) filmy:

Najpierw parametry robota:

weight:116g

acc:9.7m/ss~

turn:1.3m/s~

straight:2.5m/s~

Widać, że nawet w pierwszy przejeździe (podczas mapowania), wykorzystuje miejsca gdzie już był do przyspieszania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...