Skocz do zawartości

Arduino Uno - uszkodzony PIN PWM

Vel0

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu stawiam swoje pierwsze kroki z Arduino. Przez przypadek, usmażyłem sobie PIN 10 (PWM) w oryginalnym Uno R3 (a konkretniej to w ATMEGA328P U). Zrobiłem sobie prosty program do self testu płytki, jakakolwiek operacja z wykorzystaniem pinu 10 skutkuje zawieszaniem, utratą komunikacji z PC i krzakami na lcd (jeśli go aktualnie używam). Wszystkie pozostałe piny działają.

Chciałbym wymienić uszkodzony chip na nowy i w związku z tym moje 2 pytania:
1. Czy będę w stanie wgrać bootloader na nową atmegę328p z wykorzystaniem mojego UNO biorąc pod uwagę fakt, że pwm 10 nie działa? Nie mam innego programatora.
2. Gdzie kupić nowy pewny chip na który będę mógł bez problemu wgrać bootloader? Na allegro ceny zaczynają się od około 20zł, do nawet 70zł za chip z wgranym już bootloaderem. Wiadomo im taniej tym lepiej, docelowo projekt który tworzę będę chciał przenieść na własną płytkę więc dodatkowy "luźny" chip może się przydać.
3. Czy może dać sobie spokój z wymianą mikrokontrolera i kupić jakiegoś klona płytki?

Z góry dzięki za odpowiedzi 😉

Kup taniego klona. Nie będzie szkoda jak znowu usmażysz.

Albo rozważ przesiadkę z atmega na esp. Na początku wydaje się z innego kosmosu, ale jak się oswoisz, to nie będziesz chciał wracać do małych atmeg.

Gdzie kupić pewne chipy...

Wszyscy i tak ściągają a Chin, więc jakie ma to znaczenie?

Ostatnio kupiłem partię "genuine new" atmega88p

Mają losowo ustawione fusebity i praca z isp je przerasta - wieszają się randomowo. Widocznie z odzysku albo nie dokońca udana podróbka 😕

23 godziny temu, Vel0 napisał:

Gdzie kupić nowy pewny chip

Z Chin: LCSC. AliExpress odradzam, to szybka droga do problemów 😉 I zaufani sprzedawcy z AliBaby też są spoko jak coś ciężko dostać.

Z normalnych dystrybutorów: Mouser, Digikey, TME, RSComponents.

Osobiście zwykle korzystam z LCSC albo z Mouser'a. Zależy czy LCSC ma na stanie to czego potrzebuję. LCSC rzadko ma zachodnie komponenty, Mouser rzadko ma azjatyckie komponenty.

Tylko dla jednego układu za bardzo się to nie opłaca...

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ostatnio mi wpadło jakieś NANO z Ali, gdzie przyoszczędzili na kwarcu dla CH340 (chyba, bo chip jest bez nadruku). Dopóki był stary bootloader nie zauważyłem różnicy, jak wypaliłem nowy i zaczął wgrywać 115200 przestał weryfikować wgrany kod. Wcześniej znalazłem parę wpisów o przyoszczędzeniu z modułami MEGA i ESP. Lepiej obejrzeć płytkę z obu stron na fotkach przed zakupem.

Na szczęście płytka poza tym działa bez zarzutu, dla spokoju ducha można zostawić ten bootloader stary.

Najprawdopodobniej od tego samego sprzedawcy kupiłem też ze złączem USB C, też bez kwarcu, ale bootloader od razu nowy, CH340 ma ładny nadruk i działa na 115200 OK.

Gorzej jakby to był jakiś uC LGT postawiony zamiast Atmegi. Ale jak się sprawdzi w ciągu tych 14 dni to można zwrócić czy nawet się jakoś dogadać na zwrot kasy tylko.

Niby kosztowała 3$, ale niesmak pozostał :D. I jeśli cena ma znaczenie, to tu jest sedno, za te 3$ jest cała płytka, którą można wpiąć do swojego projektu, jeśli nie ma jakiś szczególnych wymagań, a jest to cena często lepsza niż gołej Atmegi nawet na Ali, choć ceny przestały być chyba już takie zwariowane.

Mimo wszystko ja sobie klony z Ali chwalę, ryzyko nie jest aż takie by przepłacać 5-10x, mam jedną płytkę z Arduino do podziwiania i ewentualnie czasami jako punkt odniesienia, a do męczenia klony są OK.

Edytowano przez kaczakat

Dnia 12.10.2023 o 05:24, kaczakat napisał:

Lepiej obejrzeć płytkę z obu stron na fotkach przed zakupem.

Różnie z tym bywa, czasem trochę inaczej płytka wyglądająca przychodzi niż na fotkach. Odnośnie klonów do takich podstawowych zabaw dobra sprawa, nie szkoda tak jak się uwali. Ale oryginalną płytkę też warto mieć - czasem okazuje się coś nie tak z uC, wrzucasz na oryginalną płytkę i wszystko hula. 

Ostatnio mi wpadło jakieś NANO z Ali, gdzie przyoszczędzili na kwarcu dla CH340 (chyba, bo chip jest bez nadruku).

Tylko CH340G wymaga kwarcu. CH340C już nie 😉 Radzę być precyzyjnym, bo rodzajów CH340 jest bodajże osiem... 😄

Mimo wszystko ja sobie klony z Ali chwalę, ryzyko nie jest aż takie by przepłacać 5-10x, mam jedną płytkę z Arduino do podziwiania i ewentualnie czasami jako punkt odniesienia, a do męczenia klony są OK.

Myślę sobie zaprojektować klona Pi Pico, mam "kilka" (jakieś 50 +/-) RP2040 do zużycia 😄

Ogólnie chińskie komponenty są OK, o ile są ze sprawdzonego źródła. Często nawet lepsze od oryginałów. Ale IMHO nie warto przepłacać za Nano jak można tanio kupić RPi Pico, które jest znacznie wydajniejsze i ma przetwornicę zamiast LDO.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.