Popularny post Leander Napisano Listopad 11, 2023 Popularny post Udostępnij Napisano Listopad 11, 2023 (edytowany) Ten wpis to trochę podziękowanie i trochę pokazanie, że można, nawet jeśli się nie zna. Na forum trafiłem trochę przypadkiem, kupując RPi 400. Spodobało mi się Pi Zero, kupiłem jakieś drobiazgi, zrobiłem kurs elektroniki. Od początku nie miałem i nie mam złudzeń, że będę się na elektronice znał, ale przynajmniej teraz mam blade pojęcie (za co Wam tutaj i autorom kursu dziękuję). Moim celem przy okazji RPi (poza głównym - czyli zainteresowania alternatywnymi komputerami) jest podszkolenie Pythona, którego brak coraz bardziej odczuwam. No ale do rzeczy w temacie wpisu. Postanowiłem spróbować z własną stacją pogody. Projekt bardzo popularny, ale oczywiście rzecz w tym, żeby zrobić własny. Wstępem były zabawy z Maliną i czujnikami oraz zmontowanie Smogomierza z otwartego projektu. Całość wymyśliłem jako skrzyneczkę kryjącą RPi Zero i czarno-biały e-papier Waveshare 400x300 pikseli. 1. Pierwszym krokiem było ogarnięcie, jak skomunikować się z wyświetlaczem z poziomu Maliny. Gdy to się udało, zaprojektowałem w Inkscapie piktogramy elementów wyświetlanych na bazie odczytów ze Smogomierza, a potem zacząłem tworzyć program w Pythonie, który miał to wszystko w sensownej formie czytać i wyświetlać. Na zdjęciu pierwsze próby. 2. Chciałem, żeby stacja wyświetlała nie tylko stan bieżący, ale także prognozę. Niestety ma to ten minus, że dane się trochę rozjeżdżają - aktualne dane są ze Smogomierza, a prognoza na 6 kolejnych godzin z openmeteo i widać to dobrze w temperaturze. Np. teraz jest 12, a z prognozy za pół godziny ma być 9,5 (przesadzam). Piktogramy stanów pogody zostały narysowane przez córkę analogowo (foto). Cieszy mnie, że ją też zaangażowałem w projekt, że ma tu coś swojego. Pomysł zrodził się po tym, gdy podobne rozwiązanie zobaczyłem u któregoś z użytkowników forum. Efekt działania "wersji beta" (np. jeszcze angielska data) programu w Pythonie na zdjęciu. Program wywoływany cronem co 15 minut. 3. Przyszła pora na obudowę. Zrobiłem ją ze zwykłej sklejki, wyszła nawet elegancko, może z wyjątkiem przedniego panelu, który mogłem dociąć nieco ładniej :). 4. Na koniec wszystko pomalowane, docelowo będzie wisiało na ścianie, ale muszę dłuższy kabel kupić. 5. Co dalej? Może skorzystanie z innego serwisu pogody? Na co dzień lubię norweskie YR, ale jakoś się pogubiłem w API, gdy za pierwszym razem sprawdzałem. Poprawek wymaga jeszcze formatowanie napisów, bo bywają różnej długości. Chcę też pyły podawać w wersji uśrednionej z ostatniej godziny (odczyt chwilowy niewiele mówi). Zrobię to albo małym programikiem, albo z API community.sensor, z którym Smogomierz jest połączony. Podsumowując. Wiem, że to nie jest nic wielkiego ogólnie, ale dla mnie to naprawdę fajne osiągnięcie. I piszę o tym trochę po to, żeby pokazać wszystkim, że można, nawet gdy nigdy nie było się programistą / konstruktorem / elektronikiem. Co więcej - nawet gdy się nie zamierza (choć tym pierwszym w jakimś stopniu powinienem zostać ). A satysfakcja jest. No i dziękuję wszystkim za sympatyczne forum! Edytowano Listopad 11, 2023 przez Leander 9
Treker (Damian Szymański) Listopad 11, 2023 Udostępnij Listopad 11, 2023 @Leander miło słyszeć, że m.in. nasze kursy prowadzą do powstawania takich projektów. Taki był nasz cel, aby każdy mógł traktować elektronikę jako ciekawe hobby Dzięki za podzielenie się swoim projektem!
Daro1003 Styczeń 3, 2024 Udostępnij Styczeń 3, 2024 Wstaw jakich dokładnie elementów użyłeś do budowy gdzie nabyłeś. Fajnie byłoby gdybyś udostępnił oprogramowanie aby osoby nie znające zupełnie się na pisaniu kodu też mogły zbudować sobie taką stacje. Prezentacje tego typu powinny być moim zdaniem w formie instrukcji jak to zbudować, wtenczas bardziej zachęcają innych do podjęcia próby wbudowania dla siebie.
Leander Styczeń 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Styczeń 3, 2024 2 godziny temu, Daro1003 napisał: Prezentacje tego typu powinny być moim zdaniem w formie instrukcji jak to zbudować, wtenczas bardziej zachęcają innych do podjęcia próby wbudowania dla siebie. Wydaje mi się, że zależy od projektu i opracowania. Ja chciałem się tu pochwalić (a jakże! ), że mi się udało i dać innym sygnał, że wcale nie trzeba tego zrobić super i nie być profesjonalistą, aby osiągnąć efekt, z którego jest się zadowolonym. W związku z tym mój wpis nie jest instrukcją - to nie jest na tyle solidny projekt, żeby mówić "bierzcie i róbcie, jak ja". Raczej - inspirujcie się i róbcie po swojemu. Trochę jak to było w moim przypadku. Widziałem tu kilka takich i zrobiłem po swojemu od zera. Z podobnego powodu nie wstawię kodu. To pierwszy w życiu program, który w całości napisałem samodzielnie w Pythonie. Publikowanie go tutaj miałoby sens jedynie przy jednoczesnej prośbie o uwagi i poprawki. Elementy użyte w projekcie podałem, choć niedokładnie. - Raspberry Pi Zero w wersji z wifi - wyświetlacz e-papier czarno-biały Waveshare 13353 (dokładnie taki, kupiony - podobnie jak Raspberry - w podlinkowanym Botlandzie) - elementy drewniane z Obi :), klej, bejca, plastykowe kołki mocujące RPi do sklejki (łatwiej się wtedy Malinę wyciąga z obudowy w razie potrzeby). W projekcie wykorzystany jest też smogomierz (źródło bieżących danych meteo), zbudowany na podstawie otwartego projektu o tej właśnie nazwie (tu więcej). Gotowe elementy do budowy można kupić w zestawie w kilku miejscach, między innymi właśnie w Botlandzie.
ethanak Styczeń 3, 2024 Udostępnij Styczeń 3, 2024 Wymóg zamieszczania pełnych instrukcji był na ś.p. Majsterkowie i cały czas jest na Instructables. Tu chodzi o zupełnie coś innego. Takie projekty powinny być raczej inspiracją do zrobienia czegoś własnego, a przynajmniej do pokazania "o, takie coś mi wyszło" 1
Leander Styczeń 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Styczeń 3, 2024 6 minut temu, ethanak napisał: akie projekty powinny być raczej inspiracją do zrobienia czegoś własnego, a przynajmniej do pokazania "o, takie coś mi wyszło" O no właśnie, też mam takie podejście. Gdybym wstawił to w formie instrukcji, pachniałoby pychą :), bo wiem, że za słaby jestem w te klocki.
Leander Styczeń 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Styczeń 3, 2024 (edytowany) 38 minut temu, Santiago napisał: Jaki następny projekt ? Tu jest jeszcze trochę do poprawy i polepszenia, ale spokojnie. Na razie muszę przysiąść do Pythona w QGIS-ie i do innych programistyczno-sieciowych tematów w mojej branży. A potem się zobaczy. Edytowano Styczeń 3, 2024 przez Leander
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »