Skocz do zawartości

[Czujniki] Jak zbudować robota z kamerą?

Pomocna odpowiedź

Teraz wszyscy pewnie myślą, jak sterować robotem, ponieważ informacje z kamery trafiają do komputera, a nie do robota.

Myślałem, że robot będzie autonomiczny...

Ale i tak artykuł ciekawy.

Brakuje mi bibliografii, a w tym linków do wykorzystywanych programów

z zaznaczeniem formy ich dystrybucji (płatny, freeware, demo...)

Ciekawe podejście do tematu, bawiłem się właśnie wersją trial (bo żadnej innej chyba tam nie ma?), całkiem sporo możliwości 😉

Jasność diód postaram się poprawić, ale refleksy od nakretki i sygnalizator z drugiej drogi na razie zostawię dla utrudnienia 🙂

Wydaje mi się, że lepiej by było jeśli analizie nie było by poddane całe zdjęcie, ale wcześniej żeby był odfiltrowany fragment z sygnalizatorem algorytmami z tematu o zawodach robotów jeżdżących po makiecie miasta.

Ale mimo to efekty są na prawdę nie złe 🙂

U mnie niestety jest problem z podłączeniem programu z kamerką.

Kamerkę mam zainstalowaną poprawnie, program też.

W opcjach programu po wyborze kamerki wyskakuje Error:

Could not connect to 'ZSMC USB PC Camera (ZS0211)'. 
Err Code: Failed to render streams! (RENDER_STREAM)
Is your video camera/device plugged in?
  • 3 tygodnie później...

Witam, chce podłączyć pod komputer moduł z przekaźnikami sterowany z rs232, całość ma współpracować z programem RoboRealm. Mam pytanie, w programie RoboRealm w zakładce controls jaki rodzaj sterowania mam wybrać? Program napisze w Visual Basic, tylko tutaj też mam pytanie, jakiej komendy w VB trzeba użyć do sterowania portem rs232, np. program ma działać w taki sposób: jeżeli zielony kolor pojawi się na ekranie załącza się przekaźnik. z góry dziękuje i przepraszam za niefachowe słownictwo, gdyż jestem początkujący w tych sprawach. 😕

W module z przekaźnikami musisz mieć mikrokontroler, który będzie odczytywał komendy przesyłane przez rs232. Musisz też ustalić sobie jakiś "protokół" komunikacji, np. komenda 'L' załącza jeden przekaźnik, a 'R' inny.

Jak napisać to w VB nie mam pojęcia, bo nigdy nie pisałem w tym języku, ale jeżeli korzystasz z Visual Studio, to poszukaj gotowych komponentów do obsługi portu szeregowego.

• 5 tygodnie później...

Witam. Napisałem krótki programik w c w zakładce CScript program. Narazie miał on w okienku DOS'a wyświetlac położenie obiektu śledzonego, później był by rozwijany w miare moich potrzeb, lecz niestety, programik się kompiluje i niby działa, ale faktycznie się okno dosa nawet nie wyświetla. Może ktoś pomóc co jest nie tak ? bo sam już niewiem, już tyle sposobów próbowałem. W Dev-cpp normalnie się kompiluje i wyświetla okienko dosa. Chyba że nie jestem uświadomiony, że nie można wywołać okienka żadnego ani dosa z pod tego programu.

Oto program:

#include "stdio.h"
#include "stdlib.h"

int main()
{

int cogX, cogY;

cogX = 1;//GetVariable("COG_X");
cogY = 2;//GetVariable("COG_Y");

printf("x =", cogX, "y =", cogY);

system("pause");
return 0;
}

Z tym że ja nie buduje robota, i musze wyświetlic odpowiednio przerobione dane z tego programu na monitorze, tylko że no niestety niedziała. Ktoś ma jakiś pomysł ?

Kiper chodzi Ci o coś takiego?

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
   int punkt_X, punkt_Y;
   punkt_X=1;
   punkt_Y=2;
   cout <<"Punkt X wynosi: "<< punkt_X << "\nNatomiast punkt Y wynosi: " << punkt_Y<< endl;    

system("PAUSE");
   return EXIT_SUCCESS;
}

Ps: Wybacz że w C++ ale C jeszcze nie znam 😋

Edit:

A tu masz w C poprawione

#include "stdio.h"
#include "stdlib.h"

int main()
{

int cogX, cogY;

cogX = 1;//GetVariable("COG_X");
cogY = 2;//GetVariable("COG_Y");

printf("x = %d\n", cogX);
printf( "y = %d\n", cogY);

system("pause");
return 0;
}

Brakowało Ci po prostu "%d" bez którego nic się nie wyświetli. By wyświetlić

y = %d\n", cogY

przeniosłem do kolejnej linijki inaczej się nie chciało pojawić 🙂

Edit2:

\n

przenosi do nowej linijki WYŚWIETLANY tekst, co ułatwia czytanie tekstu gdzy go wyśietlimy

Logon, Dzięki, ale to dalej się nie chcę skompilować i uruchomić w roborealm.

sobal44, Mam jeszcze jakieś półtora tygodnia na zrobienie strzelnicy laserowej, no i musze odpowiednio przerobione dane ze współrzędnych wyświetlić na kompie jako punkty, no ale jak niemogę nawet samych współrzędnych wyświetlić to na razie stoję.

Zmień może kompilator? Ja używam ogólnie Dev-C++ i jak widać C też skompilował :]

No dobra a dlaczego nie chce się skompilować? Masz tam listę możliwych błędów w kodzie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...