Skocz do zawartości

Problem z komunikacją HC-06 Arduino

HaBeK

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Próbuję przesłać dane z telefonu (używam gotowej aplikacji bluetooth terminal), na arduino.

Schemat podłączenia wygląda następująco 

image.thumb.png.d2de520f685c4ce94eaa5532cfa227fd.png

Oraz Kod

SoftwareSerial BTSerial(2, 3);

void setup() {
  Serial.begin(9600); 
  BTSerial.begin(9600);
  pinMode(2, INPUT);
  pinMode(3, OUTPUT);
}

void loop() {

if (BTSerial.available()) {
    char received = BTSerial.read(); 

Serial.print("Received: ");
    Serial.println(received);
  }

delay(100); 
}

W momencie gdy przesyłam dowolną wartość z telefonu wyskakuje mi coś takiego:

image.thumb.png.3c5256d2c1e12871599f36fe7ee7306f.png

Z tego co się orientuje powinienem otrzymać po prostu znac ASCII

Gdy zamieniłem to na INT, pojawia się coś takiego

image.thumb.png.b7ec489f2801978c9233f98f96a5a30c.png

Próbowałem znaleźć podobny problem na internecie, ale nigdzie nic nie widzę, czy to oznacza uszkodzony moduł bluetooth? 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

image.png

• Lubię! 1

Nie ma pewności jak jest ustawiony moduł, jakie ma komendy, to zależy jaki ma firmware. Mam tylko jeden HC-06, BTW nie widzę sensu by takie kupować, są w tej samej cenie co HC-05, a mają połowę funkcjonalności.

Mój w każdym bądź razie jest ustawiony na 9600 i nawet nie miałem pojęcia jak to zmienić, nie działają komendy z HC-05, tu też są różne w zależności od firmware zmiana baud rate to może być komenda BAUD lub UART.

Niektóre tutoriale są opisane jako HC-05/HC-06 a to są zupełnie inne moduły, różnie się zachowują, przykładowo tryb komend AT w HC-05 można wywołać przyciskiem, a w czasie pracy sens ma tylko wcześniejsze wykonanie karkołomnego lutowania by pin spod przycisku GPIO 34 wyprowadzić i ewentualnie podłączyć do 3.3V, gdzie w HC-06 on jest w trybie komend od razu po włączeniu i gdy nie jest w aktywnym połączeniu po BT z prędkością jak jest ustawiony UART (u mnie 9600). Prędkość do komend AT w 5 są zależne czy go się uruchomiło w tym trybie, wtedy to jest zawsze 38400, albo czy jest to tryb włączony w czasie działania, wtedy prędkość jest taka jak jest ustawiona normalna komunikacja. Jest to nawet fajne, bo jak się wyjmie moduł z szuflady po paru latach to od razu w tryb AT i można sobie pogadać, sprawdzić, przestawić. Poza tym komendy w 5 muszą być zakończone znakiem końca linii, w 6 być nie mogą i muszą być wielkimi literami, w 5 wielkość liter jest obojętna.

Najlepszy opis jaki znalazłem jest tu: https://www.instructables.com/AT-command-mode-of-HC-05-Bluetooth-module/ choć użyłem np. komendy AT+PIN0000 i dostałem potwierdzenie setPIN to i tak się go nie dało sparować, jak zmieniłem z powrotem na 1234 to telefon się połączył i wysłał o dziwo prawidłowy komunikat. A chwilę potem utracił połączenie i tyle z działania, kolejna próba i znowu po paru komunikatach rozłączenie. HC-05 mam dużo lepsze doświadczenie. Może 1m to za daleko do działania dla mojego egzemplarza, na komendę AT+VERSION odpowiada KlinvorV1.8.

Kupiłem właśnie HC-05 i wszytko śmiga... 

Prędkość transmisji jest 9600 fabryczna, podejrzewam dwie rzeczy, na tym setupie podłączyłem do 5V komunikację zamiast do 3,3V (choć ludzie robili do 5V i wszytko śmigało) i mogłem uszkodzić lub kupiłem od razu uszkodzone... 

Tak czy inaczej, dziękuję za pomoc 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.