Skocz do zawartości

Częstotliwość PWM

Pomocna odpowiedź

Transoptor wymaga prądu do zasilenia diody, więc zakłócenia będą miały niewielki (albo żaden) wpływ na stan na wyjściu. A co do dwóch rezystorów: jeden to normalnie w szereg z diodą transoptora, drugi mniejszy równolegle do tej konstrukcji. Coś w tym stylu:

soyer.thumb.png.e62788b3d1c58344e920ea8a1310d1c3.png

R1 jest do ustalenia prądu diody transoptora, R2 wymusza konieczność przepływu dość wysokiego (rzędu np. kilkudziesięciu mA) przez krańcówkę żeby układ zadziałał.

Ale ja bym najpierw podpiął jakiś kondensatorek do wejścia GPIO krańcówki - może pomoże?

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
12 minut temu, ethanak napisał:

Ale ja bym najpierw podpiął jakiś kondensatorek do wejścia GPIO krańcówki - może pomoże?

Ok, idę.

Jaka wartość nF, uF czy pF?

Edytowano przez SOYER
17 minut temu, ethanak napisał:

Zacząłbym od 100 nF, ew. zwiększał.

Dokładnie takie miałem, chyba jeszcze z kursu Forbota;)

Powiem tak.

DZIAŁA!!

@ethanak moja miłość do Ciebie znowu jest w szczytowej formie.

Dziękuję.

Będę testował, ale działa:)

Faktycznie, jakoś o rezystorach pamiętałem, a o kondensatorach nie.

Dzięki @jand. Do mnie zawsze trzeba pisać jak do przedszkolaka, weź to, daj tam, za rączkę i do przodu.

Postaram się wieczorem nagrać krótki filmik z działania oświetlenia. Coś może doradzcie.

Dziękuję.

Kondensatory na liniach wejściowych krańcówek działają super. Żadnych fałszywych wywołań od wczoraj. Pozostaje linia zasilania lub sygnałowa kamery. Co tutaj spróbować i jak? Kamera zasilana z 12V z osobnego zasilacza niż cały układ z esp i mosfetami. Linia sygnałowa obrazu to skrętka i transformatorki z BNC do skrętki(kamera AHD).

Nikt nic nie doradzi? Może jakiś filtr specjalizowany do eliminacji w.cz., może same kondensatory tylko gdzie wpięte? Ktoś coś?

2 godziny temu, SOYER napisał:

Nikt nic nie doradzi?

A co można poradzić na błąd w ułożeniu kabli? Spróbuj zrobić coś żeby zasilanie LED nie siało radiem po całej okolicy... ale nic sensownego nie przychodzi mi do głowy.

Nie znam wzajemnego położenia wszystkich elementów systemu, wzajemnych odległości, ilości dostępnych kabli itd., ale może udałoby się przearanżować instalację tak, by klucze Mosfet były tuż przy diodach LED.

Wtedy na większą odległość przesyłałbyś jedynie napięcie stałe, plus sygnały sterujące do kluczy (ew. wzmocnione). 

2 godziny temu, jand napisał:

tak, by klucze Mosfet były tuż przy diodach LED.

I tak będzie siać po zasilaniu mosfetów (w końcu prąd będzie taki sam) - trzeba by było dać tam jeszcze jakieś filtry (prawdopodobnie jakiś dławik + kondensator/kondensatory), Ale sprawdzić nie zawadzi.

Tylko, że kluczowym miejscem jest słupek z kamerą, videodomofonem, ściemnianą lampą, fotokomórką i puszką gdzie schodzą się wszystkie przewody od tego. Także jakbym tego nie wymyślił to ten słupek jest piętą. Wiecie kogo.

IMG_5362.JPG

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...