Skocz do zawartości

Który LGT8F328P użyć do urządzenia na baterię?

Bullseye

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, Bullseye napisał:

Podpowiecie który moduł lepiej użyć pod deepsleep tak by zjadał możliwie mało prądu?

Raspberry Pi Pico... nie no żartuję, właśnie sprawdziłem pobory i są strasznie duże.

Osobiście raczej wybrałbym STM32 z serii L, ale jak cena jest istotna to możesz kombinować z tą płytką z USB-C 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1

Wdg schematu CH340 jest na stałe zasilany z 5V wtedy, i boje się że on pobierze najwięcej prądu 😞
Chyba ze na PCB zrobić LDO3.3V, wtedy CH byłby zasiany tylko w momencie podłaczenia USB czyli programowania.

Jestem wtedy w stanie zejść z poborem do okolic 10mA?

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

4 godziny temu, Bullseye napisał:

Wdg schematu CH340 jest na stałe zasilany z 5V

Dlatego w tym przypadku moim zdaniem lepiej jest wybrać moduł bez portu USB, choć wtedy programowanie jest bardziej skomplikowane.

4 godziny temu, Bullseye napisał:

Jestem wtedy w stanie zejść z poborem do okolic 10mA?

Zgodnie z danymi katalogowymi układ ten w deep sleep pobiera 1µA. Trzeba tylko pousuwać wszystko, co niepotrzebne.

Na pewno się przyda ten artykuł. 

47 minut temu, jand napisał:

Dlatego w tym przypadku moim zdaniem lepiej jest wybrać moduł bez portu USB, choć wtedy programowanie jest bardziej skomplikowane.

Dlatego pytam ile realnie uzyskam zasilać tą płytkę z 3.3V (pominę wtedy CH340).

Pobór prądu ok. 10mA dotyczy normalnej pracy, a nie stanu deep sleep.

Jeśli z płytki usuniesz wszystkie niepotrzebne układy (CH340, LDO, diodę LED) to możesz procesor zasilać bezpośrednio z akumulatorka 3.7V (zakres napięć roboczych procesora to  1.8V ~ 5.5V) i wtedy jest szansa na osiągnięcie tego 1µA.

Co do zasady lepsza jest ta zielona płytka bez konwertera USB-UART, programowanie nie jest jakiś skomplikowane, po prostu możesz użyć konwertera USB-UART. Niestety mnie się nie udało dojść do deklarowanych poziomów zużycia energii, choć wyłączałem wszystko zgodnie z datasheet.  Dużo lepsze efekty uzyskiwałem na płytce PRO Mini z Atmega328p, po wylutowaniu leda od stanu zasilania w stanie powerdown pobór prądu spada poniżej 200nA (3.3V), po wybudzeniu program rusza z miejsca gdzie go uśpiłeś, a tego nie potrafi ani LGT, ani ESP czy ARM,  u nich w największym uśpieniu, po wybudzeniu program rusza od nowa tak jak po resecie,  jak coś pomieszałem to mnie wyprowadźcie z błędu. No i nawet z tą niedogodnością to są raczej uA niż nA (ESP).

Choć być może ten problem został rozwiązany dla lgt w ostatnich latach, moje testy były jednak jakiś czas temu, dzisiaj znalazłem to: https://github.com/dbuezas/lgt8fx/issues/202 , muszę to przetestować. Miałem tak jak jeden z piszących w tamtych wątku coś około setek uA.

Edytowano przez kaczakat
  • Lubię! 1

Przypominam, że w ESP w deep sleep procesor w ogóle nie jest zasilany i trudno by było wymagać aby pamiętał co robił w zeszłym tygodniu. W AVR zatrzymywany jest jedynie zegar. 

Po prostu AVR-y i ESP służą do innych celów i jakiekolwiek próby porównania kojarzą mi się z porównywaniem ładowarki Liebherra do motocykla Kawasaki.

Dnia 20.04.2024 o 12:57, ethanak napisał:

Po prostu AVR-y i ESP służą do innych celów

No faktycznie, ale ja niekumaty, jeden to uC, a drugi to rakietka do ping-ponga.  A czy wolno takim nierozgarniętym jak ja porównywać ilość RAM, flash, IO, ADC i MHz,  czy też nie? Ech, na wszelki wypadek już nie będę.

A faktycznie oba służą głównie do migania ledem w Arduino.

• Lubię! 1

8 godzin temu, kostuch napisał:

chyba da się na nim po prostu zatrzymać i wznowić wykonywanie kodu po wybudzeniu

Nie.

ULP może w trakcie uśpienia wykonywać tylko  swój własny kod, niezależny od kodu głównego.

• Lubię! 1

7 godzin temu, kaczakat napisał:

A faktycznie oba służą głównie do migania ledem w Arduino.

Dlatego odpowiedzi na przedstawione na forum pytania powinna być dostosowana do oczekiwań i poziomu pytającego, ale niekoniecznie idealne pod względem technicznym.

Edytowano przez jand

8 godzin temu, jand napisał:

Nie.

ULP może w trakcie uśpienia wykonywać tylko  swój własny kod, niezależny od kodu głównego.

Też fajnie.

Zastanawiam się tylko jaki byłby sens "zatrzymywania kodu" i jego wznawiania od następnej instrukcji.

Z reguły jest to coś typu: zmierz, wyślij, zaśnij. A po wybudzeniu (i resecie) dokładnie taka sama sekwencja.

Jeżeli miałby znać stan z przed resetu, to wystarczy po prostu zrobić: odczytaj, zmierz, zapisz, wyślij, zaśnij

• Lubię! 1

1 godzinę temu, kostuch napisał:

Zastanawiam się tylko jaki byłby sens "zatrzymywania kodu" i jego wznawiania od następnej instrukcji.

Czasem się przydaje (np. do migania ledami w ATtiny) 😉

Nie, poważnie, korzystałem z tego parę razy (właśnie na ATtiny13), ale w sumie było to dość skomplikowane miganie ledami...

Poza tym nie wiem jak inne, ale ESP32 ma coś co się nazywa pamięć RTC i idealnie się nadaje do przechowywania różnych danych między wybudzeniami. Czasami nawet ULP nie jest potrzebny...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.