Skocz do zawartości

Zgrzewarka do ogniw (regulator fazowy)

Pomocna odpowiedź

30 minut temu, ethanak napisał:

PC814 to się nazywa.

No faktycznie jest takie coś 😉 no a jak będzie z tymi rezystorami dla transoptora? Bo teraz sprawdzałem i dla większości schematów dla 230v dają dwa rezystory dla diod ...po jednym na każdą linię...🤔

(edytowany)

A jeszcze mam pytanie odnośnie podłączenia optotriaka do triaka...na schemacie u _LM_'a jest odwrotnie połączona bramka z wyprowadzeniem T2 triaka...jest jakaś różnica? Triak w optotriaka jest kierunkowy czy można połączyć w dowolny sposób?? (Nóżki 4/6 są zamienione miejscami (taki schemat znalazłem w sieci i teraz nie wiem czy jest poprawny)) 

2024_06_09_23_05_34.thumb.jpg.5e2c9f6f21883f052da2fd3856d210c0.jpg

2024_06_09_23_06_25.thumb.jpg.5061042d6c5ddf8a7274ac0a42a24ca9.jpg

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
3 godziny temu, farmaceuta napisał:

A po co tam ta dioda??

Zamiast równoległej diody z transoptorem dajesz szeregową. Wówczas prąd płynący przez rezystor ograniczający będzie płynąć tylko w jednej połówce okresu, czy też przebiegu sin tym samym wydzielając w nim 2 razy mniej ciepła. 

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Triak w optotriaka jest kierunkowy czy można połączyć w dowolny sposób??

A co masz na symbolu optoriaka ?  To chyba logiczne, że przenosi w obydwu kierunkach. 

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

no a jak będzie z tymi rezystorami dla transoptora? Bo teraz sprawdzałem i dla większości schematów dla 230v dają dwa rezystory

Przecież od dłuższego czasu koledzy tłumaczą, że jest to uzależnione od napięcia pracy rezystora. Jeżeli zastosujesz rezystor na 200V, to dajesz 2, a jeżeli na 500V, to wystarczy jeden. Do tego musisz jeszcze obliczyć moc wydzielana w rezystorze tak aby nie przekroczyć jego max parametrów. Rozbijając na 2 rezystory zwiększasz napięcie pracy x2 oraz rozbijasz ciepło na dwa rezystory. Przy takich samych wartościach rezystancji ciepło po równo rozłożysz na 2 rezystory.      

Edytowano przez rafal220
8 godzin temu, rafal220 napisał:

Przecież od dłuższego czasu koledzy tłumaczą, że jest to uzależnione od napięcia pracy rezystora.

Nie zrozumiałeś mnie...chodzi mi o to czy dawać po rezystorze do anody i katody diody transoptora czy wystarczy jeden rezystor powiedmydo anody...? 

I druga sprawa czy dawać ten mostek prostowniczy? Coś na elektrodzie wspominali żeby mimo wszystko dać 

2 godziny temu, ethanak napisał:

To jednak rezygnujesz z PC814?

Nie nie... zostaję 😉 zrobię tak jak @_LM_ mi zaproponował...poprostu nie wiedziałem czy dawać dwa rezystory i mostek, ale jak @_LM_ radzi tak to tak zrobię jak na schemacie👍

Przed chwilą, ethanak napisał:

A po co miałby być mostek w 814?

Wydaje mi się że po nic,ale lepiej się upewnić 😉 zostaje jeszcze kwestia rezystorów optotriaka, dawać też 2watt'y? I czy ich wartości nie są za niskie?? (360/330ohm)

4 godziny temu, farmaceuta napisał:

ie zrozumiałeś mnie...chodzi mi o to czy dawać po rezystorze do anody i katody diody transoptora czy wystarczy jeden rezystor powiedmydo anody

Ale zrozum, że elektrycznie jest to bez znaczenia. Ważne aby na PCB zachować odpowiednie odległości na druku czy też raster. A dlaczego konstruktorzy dają po rezystorze do anody i katody? Bo tak jest łatwiej upchać na PCB więcej elementów z  zachowaniem odpowiednich rastrów. To czy połączysz dwa szeregowo np. do Anody, albo dwa szeregowo do katody, czy też dasz po jednym tu i tam jest bez jakiegokolwiek znaczenia. Zrób tak, jak Ci jest wygodniej w projekcie. 

4 godziny temu, farmaceuta napisał:

I druga sprawa czy dawać ten mostek prostowniczy? Coś na elektrodzie wspominali żeby mimo wszystko dać 

Co to znaczy, żeby mimo wszystko dać? To tak jak ja swojego czasu powiedziałem @ethanak, że wyczytałem gdzieś tam iż w char przy ciągu znaków deklaruje się jeden znak więcej dla zasady. XD Temat mostka prostowniczego o ile pamięć mnie nie myli został prze ze mnie poruszony we wcześniejszych postach. Powtórzę jeszcze raz. Mostek prostowniczy do PC817 daje się po to, aby uzyskać precyzyjniejszy układ z dwupołówkową synchronizacją z zerem. Napisałem też, że jeżeli Ci zależy na dwupowłokowej synchronizacji, to wygodniej jest użyć dwukierunkowego transoptora np. takiego PC354NT. W pozostałych przypadkach z PC817 połączonego z diodą wsteczną czy też szeregową uzyskasz jedną synchronizację na cały okres. Z mostkiem albo PC354NT będą wypadać dwie na okres.

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

zostaje jeszcze kwestia rezystorów optotriaka, dawać też 2watt'y?

To co tam dasz, to jest Twoją sprawą. Znam projekty które śmiało działają na dwóch standardowych rezystorach 0,25W 180R. (bywają nawet i te miniaturki 0,15W)

Ponadto to co podał @_LM_ w linku jest grubo przestrzelone. W układzie masz niecałe 0,6W ciepła dla 250V (z zapasem), a w rezystorach 136k łącznie 4W mocy. Wiesz ile takie rezystory zajmują miejsca na PCB? W mojej skromnej ocenie wystarczą dwa rezystory metalizowane 68K 0,6W. Jak chcesz możesz dać 1W, ale te już są znacznie większe od tych 0,6W.  Alternatywnie możesz się pokusić o rezystory SMD 1-2W Zajmują tyle samo miejsca. 

(edytowany)
32 minuty temu, rafal220 napisał:

@_LM_W układzie masz niecałe 0,6W ciepła dla 250V (z zapasem), a w rezystorach 136k łącznie 4W mocy.

Mi wychodzi jakieś 1.6watt...(P=I2*R) 

Edytowano przez farmaceuta
10 minut temu, farmaceuta napisał:

Mi wychodzi jakieś 1.6watt...(P=I2*R) 

Dobrze to liczysz? Jest jeszcze inny szybszy wzór; P = U2 / R

P.S.

Wzór z całki Joule'a P=I2*R jest poprawny, ale coś źle liczysz. XD

(edytowany)

rezystory o większej mocy mogą pracować w szerszym zakresie napięć, przypominam że napięcie skuteczne to jest 230V +- 10% a wartość amplitudy wynosi 325V. Dla wyższego proszę sobie przeliczyć. 

Nic tu nie jest przypadkowe 

A dobra przeliczyłem (230 + 10%)*sqrt2 = 356V 

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...