Skocz do zawartości

Odrobina nowości od STMicroelectronics - nowe ciekawe płytki

Elvis

Pomocna odpowiedź

Zakupiłem ostatnio discovery z układem STM32H7S78 w nadziei że będę mógł się zapoznać z NeoChrome. Niestety ST nie udostępnia żadnych dokumentów dotyczących tego peryferium. W tym momencie jedyną możliwością aby skorzystać z akceleracji grafiki jest biblioteka TouchGFX. Mam nadzieję że to się zmieni w przyszłości.

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@MR1979 hej! Też dostaliśmy ostatnio te płytkę do firmy, ciekawa sprawa.

Z NeoChrome robiłem podejście wcześniej z STM32U5A9J-DK gdzie z okrągłym wyświetlaczem ma to bardzo dużo sensu. Ale w reference manual były raptem 2 strony w tym informacja o jakiejś bibliotece, której google nie znał.

Rozmawiając z inżynierami od ST podczas Embedded World wyszło, że ST zakłada, że mało kto będzie tego używał jak typowy układ peryferyjny, bo jest za trudny. Sugerują używać TouchGFX, w którym NeoChromart jest używany do rotacji w widgecie TextureMapper. Do TouchGFX nic nie mam, do HMI bardzo fajna sprawa. Ale zrobienie własnych narzędzi może być problematyczne.

Próbowałeś przeanalizować przykład używający NeoChromart?

Może te będzie przydatne: https://community.st.com/t5/stm32-mcus-touchgfx-and-gui/touchgfx-nema-libraries/m-p/645655

Edytowano przez Gieneq
  • Lubię! 2

@Gieneqniestety to zły precedens i niezrozumiała papryka, zwłaszcza że ST zarabia na sprzedaży układów a nie licencjach na TouchGFX. Szkoda ze wykluczają tym samym wszystkie firmy które bazują na innych rozwiązaniach. Pozostaje cierpliwie czekać aż ST zaoferuje biblioteki.

Edytowano przez MR1979
  • Lubię! 1

@MR1979 Niestety jak chodzi o GPU to dość popularne podejście. Podobnie jest w przypadku mikroprocesorów ARM Cortex-A. Do procesora jest świetna dokumentacja, natomiast wszystko co dotyczy GPU jest tajne.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.