Skocz do zawartości

Dobór wzmacniacza operacyjnego

MarCixn

Pomocna odpowiedź

Witam chciałbym się was poradzić jaki wzmacniacz operacyjny byłby dobry chciałbym wzmocnić sygnał z zakresu 0-75mv na 3v, (wzmocnienie 40 razy) (przy zasilaniu3.3v)

no i ważne by było żeby był dostępny z polski (nie chce by sama przesyłka kosztowała miliony) za każdą odpowiedź dziękuję 🙂 

10 godzin temu, MarCixn napisał:

Witam chciałbym się was poradzić jaki wzmacniacz operacyjny byłby dobry chciałbym wzmocnić sygnał z zakresu 0-75mv na 3v, (wzmocnienie 40 razy) (przy zasilaniu3.3v)

40 razy? To duży problem... Zależy co chcesz wzmocnić? Wygląda mi to na pomiar prądu, więc powiedzmy, że INA169 albo coś podobnego 😉 Tylko zbyt operacyjny to on nie jest...

Musisz podać więcej szeczegółów: zastosowanie, częstotliwość pojawiania się zbocza sygnału (w skrócie 2*f) i temperatury pracy (to akurat opcjonalnie, ale ma spore znaczenie).

Poniżej przykład dla LM358P:

obraz.thumb.png.b5d5bfe03924b194e2ead29c173e99eb.png

Jak widać częstotliwość ma spore znaczenie 😉 

https://www.ti.com/lit/an/slyt383/slyt383.pdf?ts=1719294887620&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Edytowano przez H1M4W4R1

Generalnie ma być podłączony do bocznika 100A chcę zrobić co jakieś 20ms pomiar esp32 by przeliczyć to sobie na prąd pobierany na 1km przebytej trasy, kupiłem znów z chin wzmacniacz ina333 ale średnio działa albo ja coś źle podłączam albo to że to z chin. Ale ciężko go dorwać nie płacąc 80zł za wysyłkę zastanawiałem się jeszcze nad mcp602 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@MarCixn prosty układ rezystory 10k i 330k. Wzmocnienie 33.4V/V DC.

20ms to dość powolne pomiary więc raczej niczym cie nie zaskoczy dobór elementów pasywnych. Wzmacniacz ma niską impedancję wyjściową, możesz bezpośrednio podłączyć do ADC.

Jeśli to esp32 to nie ma sensu podbijać do 3V tylko po to, żeby dzielnik zrobił z tego 1V. Poza tym wejścia analogowe działają dobrze tylko w pewnym zakresie. Ja bym przeskalował to a wzmacniaczu do 0.2..0.8V, ustawił dzielnik w ESP na 0dB i odpowiednio czytał z wejścia. Pamiętaj o kondensatorze na wejściu ESP i średniej z iluś tam pomiarów. Szczegóły w dokumentacji ESP32.

• Lubię! 1

@ethanak też się zastanawiałem czy wprost do napięcia odniesienia nie zeskalować. W sumie lepszy wynik wyjdzie😅

Ale najpierw chciałem przetestować czy tak zadziała bo im wyżej przeskaluje tym łatwiej mi to zmierzyć 😅

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.