Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@BeeKeyPro Przepraszam, że tak późno. Jak kiedyś Ci napisałem, możesz użyć Arduino Core i z miejsca pisać i wgrywać.
Jako programator możesz użyć płytki Arduino, jest w IDE sketch o nazwie ArduinoISP.
Wgrywasz go do płytki Arduino, łączysz przewody wg. https://docs.arduino.cc/built-in-examples/arduino-isp/ArduinoISP/ tyle że docelowo będzie twoje ATTiny i wpinasz się w odpowiednie piny dla niego. Możesz zobaczyć w datasheet.

Jak pamiętam po zainstalowaniu w IDE powinieneś mieć na liście płytek (boards) odpowiednią pozycję dla ATTiny. Musisz wybrać odpowiednią konfigurację.
Pamiętaj tylko, aby upewnić się że masz wyłączony lub ustawiony BOD na niższy od napięcia zasilania oraz ustawić taktowanie z zegara wewnątrz (jak nie używasz rezonatora pod XTAL1 i XTAL2).

Wcześniej podałem ci link dotyczący zasilania dla ATMega, oczywiście ATTiny nie ma osobnego zasilania ADC więc możesz to pominąć. Ważne jest jednak filtrowanie i podciągnięcie pinu resetującego.

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

@KatzePL Dziękuję za odpowiedź, przepraszam że musiał Pan drugi raz pisać, ale po prostu tamtego co Pan w tedy napisał nie rozumiałem. Tak jak mówiłem, jestem początkującym i nie za bardzo rozumiem tych zaawansowanych słów których Pan tu użył. Zapytam więc inaczej, znalazłem taki poradnik, https://www.instructables.com/How-to-Program-an-Attiny85-From-an-Arduino-Uno/ czy myśli Pan że dotyczy on mojego pytania?

Edytowano przez BeeKeyPro
Zapomniałem wysłać linku
(edytowany)

@BeeKeyProTak, to jest w miarę aktualny poradnik. Tylko użyj linku z stąd do wpisania go w IDE (krok pierwszy poradnika).

Zasilanie jak wcześniej podałem, jak odepniesz ATTiny od programatora to reset podciągasz tak samo.

Edytowano przez KatzePL
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...