_LM_ Listopad 9, 2025 Udostępnij Listopad 9, 2025 11 minut temu, farmaceuta napisał: pc814 jest coś nie tak skoro tyle prądu na wejściu chcą żreć (~20mA) jak to "chcą"? Pochłoną tyle na ile im rezystory dobierzesz, to normalne że będzie się grzało, możesz próbować 814 lekko połkną 5...10mA i nadal będą działać, możesz oczywiście próbować z tymi z TME ale nie sądzę żeby to dało inne wyniki niż masz do tej pory, ten układ (zero cross) jest wielokrotnie przetestowany, ja nie widzę potrzeby aby go wymieniać. 1
farmaceuta Listopad 10, 2025 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2025 @_LM_ jeżeli chodzi o ten układ detektora to tak, on jest przetestowany i sprawdzony, mi chodziło o to że te moje chińskie podróby pc814 mogą być jakieś liche i potrzebują większego prądu do poprawnej pracy co z kolei powoduje duże straty na rezystorach...
_LM_ Listopad 10, 2025 Udostępnij Listopad 10, 2025 (edytowany) Jaki rezystor masz po drugiej stronie od zasilania do kolektora? Sprawdzałeś oscykoskopem co tam się dzieje? Edytowano Listopad 10, 2025 przez _LM_
farmaceuta Listopad 10, 2025 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2025 7 minut temu, _LM_ napisał: Jaki rezystor masz po drugiej stronie od zasilania do kolektora? 10k 17 minut temu, _LM_ napisał: Sprawdzałeś oscykoskopem co tam się dzieje? No nie sprawdzałem...może jutro to odpalę Może już nie pamiętasz, ale w skrócie problem polegał na tym że w układzie występowały takie nie regularne "rozbłyski" obciążenia (np żarówka), po podniesieniu znacznie prądu diod pc814 ten problem praktycznie znikł
_LM_ Listopad 10, 2025 Udostępnij Listopad 10, 2025 O ile wiem masz już to czym sprawdzić, ja bym przejrzał czy impulsy na kolektorze są prawidłowe 1
farmaceuta Listopad 10, 2025 Autor tematu Udostępnij Listopad 10, 2025 4 godziny temu, _LM_ napisał: O ile wiem masz już to czym sprawdzić, ja bym przejrzał czy impulsy na kolektorze są prawidłowe Ok, tak jutro zrobię i dam wyniki dzięki póki co
farmaceuta Listopad 14, 2025 Autor tematu Udostępnij Listopad 14, 2025 @_LM_ zrobiłem dziś pomiary i przy prądzie ~1.6mA bardzo ładnie odczytuje przejścia przez zero...dodatkowo sprawdziłem impulsy sterujące na esp32 i przy mocy np 60% wszystko gra, z tym że żarówka miga...to znaczy obniżony poziom jest utrzymany tylko żarowa tak szybko migocze na niepełnej mocy...już mi brak słów do tego... To wygląda tak jak by dosyć często w kratkę triak się nie wyłączał, czyli wychodzi na to że problem może leżeć w triaku lub optotriaku lub w złym doborze rezystorów, ale wątpię w to bo wartości są zbliżone do wartości z dokumentacji...mam oryginalny ściemniacz AC do ardu...jutro sprawdzę czy tam chodzi płynnie...jeśli tak to prze lutuje optotriak i triak żeby się ostatecznie upewnić czy to to... Jak sprawdzić impulsy po stronie triaka w optotriaku?? Podłączyć transformator między nóżkę 4 a przewód N??? (Tak żebym miał dużo niższe napięcie na wyjściu ~10v i przez dzielnik do oscyloskopu)???
farmaceuta 25 lutego Autor tematu Udostępnij 25 lutego panowie mam problem...tak jakby bylo zwarcie, zlozylem wszystko do kupy, zasilajac pcb i reszte z kabla usb wszystko dziala, natomiast jesli zasile z trafa 11v stabiblizator i mostek zaczynaja sie grzac i napiecie na wysciu jest losowe...juz dwa mostki i regulatory padly...zwarc na pcb brak, sprawdzalem...macie jakies pomysly? mozliwe ze to przez brak kondensatorow???
farmaceuta 25 lutego Autor tematu Udostępnij 25 lutego Uzwojeniem wtórne trafa 0.3ohm...transformator pokazuje normalne stabilne napięcie
H1M4W4R1 25 lutego Udostępnij 25 lutego Pokaż cały schemat, bo tak ciężko ocenić, który element tyle ciągnie... 1
farmaceuta 25 lutego Autor tematu Udostępnij 25 lutego 38 minut temu, H1M4W4R1 napisał: Pokaż cały schemat, bo tak ciężko ocenić, który element tyle ciągnie... Pomierzylem...przy 12v z zasilacza LCD bierze jakieś 8mA i napięcie ok...jak wepne esp32 samo to bierze koło 400mA i nie działa...po wpięciu ESP pojawia się jakieś zwarcie i problemy...tylko skąd??? Esp32 jak i całość działają normalnie z kabla USB...jest możliwość że stabilizator na esp32 jakoś koliduje z ldo na PCB?
H1M4W4R1 25 lutego Udostępnij 25 lutego (edytowany) 9 minut temu, farmaceuta napisał: Esp32 jak i całość działają normalnie z kabla USB...jest możliwość że stabilizator na esp32 jakoś koliduje z ldo na PCB? Dioda między GND i 3.3V na ESP? Bo z tego co się orientuję nie jest montowana standardowo. I tak, ESP są całkiem prądożerne jak nie powyłączasz zbędnych ustrojstw typu WiFi, ale raczej nie aż tak... Daj cały schemat, bo tak to mogę tylko zgadywać Chyba, że kupisz mi kryształową kulę na urodziny... Edytowano 25 lutego przez H1M4W4R1 1
farmaceuta 25 lutego Autor tematu Udostępnij 25 lutego @H1M4W4R1 wywaliłem zewnętrzny ldo, zrobiłem zworkę od 12v do Vin esp32 i teraz chula...dodam że po drodze jeszcze dwie płytki mi padły ESP w jednej chyba ldo bo się odrazu nagrzewa jak cholera jak podepne pod USB a w drugiej (jak i pierwszej) dioda power nie świeci...komp wykrywa obie płytki ale program nie idzie... Dziwne jaja bo już jedną płytkę uruchomiłem i działała, jedyna różnica taka że nie zasilaczem z trafa ac 12v tylko z zasilacza DC, ale też przez mostek szło i ldo zewnętrzny... Zaraz wrzucę schemat ale tam nie ma nic praktycznie
H1M4W4R1 25 lutego Udostępnij 25 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, farmaceuta napisał: w jednej chyba ldo bo się odrazu nagrzewa jak cholera Tak jak pisałem: jeżeli LDO zasilasz od strony niskiego napięcia, a od strony wysokiego masz masę to w kilka ms masz przebicie. Zasilając potem płytkę przez zasilacz dajesz wysokie napięcie na wszystkie komponenty za LDO. Zabezpieczeniem jest dioda która obniża spadek napięcia między VOUT i VIN do 0.5-0.7V. Oczywiście wpięta od niskiego do wysokiego napięcia, by w normalnej konfiguracji LDO działał prawidłowo. Edytowano 25 lutego przez H1M4W4R1 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »