Popularny post pankamils Napisano Sierpień 22, 2024 Popularny post Udostępnij Napisano Sierpień 22, 2024 Cześć wszystkim! Przedstawiam Wam mój pierwszy projekt, z którym odważyłem się ruszyć w świat internetu Na bazie opensource'owego robota Inmoov buduję swojego robota humanoidalnego, który będzie posiadał wiele opcji interakcyjnych ze swoim otoczeniem. Tektro, bo tak go nazwałem, posiada szkielet oparty o rozwiązanie wcześniej wspomniane jednak sterowanie i obsługę sensorów zamierzam tworzyć samotnie- taka forma nauki i samorozwoju Większość czasu obecnie pochłonęło drukowanie na 3d, obecnie jestem na etapie wykończenia czaszki - stąd pomysł wrzucenia projektu na forbot i dalszy jego rozwój pod Waszym czujnym okiem. Obecnie planem jest dokończenie głowy i nadanie Tektro pełnoprawnych roborąk. Podczas druku części obudowy tych drugich, pragnę rozwijać kod, który będzie sterował głową Tektro oraz obsługiwał jego mowę (za pomocą wyjętych głośników z taniego zestawu komputerowego i połączonego za pomocą małego wzmacniacza z Botland do raspberry) i słuch (za pomocą gotowego modułu mikrofonowego i kodu speech to text również na raspberry). Dodatkowo Tektro posiądzie rozpoznawanie obiektów i twarzy z kamery umieszczonej w jednym z oczu w początkowej fazie również opartej o raspberry (być może drugie w zależności od możliwości obliczeniowych), jednak przymierzam się do zakupu minikomputera klasy NUC, lub modułu typu Google Coral czy Compute Sticka, jeszcze zasięgam wiedzy technicznej co będzie wydajniejsze ... Podrzucam link do testu serwomechanizmów obsługujących głowę i szyję Tektro. Dzięki za zapoznanie się i zapraszam do śledzenia projektu oraz podpowiedzi 7
ethanak Sierpień 29, 2024 Udostępnij Sierpień 29, 2024 Fajna zabawa. Mogę tylko dodać coś ze swoich doświadczeń. Serwa do obrotu oka w osi pionowej umieszczone wewnątrz oka. Pozwala to na np. zrobienie zeza albo symulacji patrzenia na bliski obiekt. Synteza mowy - speech-dispatcher i rhvoice (głos Natan). Niestety trzeba samemu skompilować, ale to nie problem, wrzucasz ściąganie z gita i oglądasz odcinek ulubionego serialu, potem wrzucasz kompilację i oglądasz drugi odcinek Kamery bym w oku nie umieszczał, to robot a nie lalka i może mieć kamerę na środku czoła. Odpadają problemy z niekontaktującą taśmą i przeliczaniem gdzie patrzy kamera. Co do s2t na rpi... czarno widzę.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »