Skocz do zawartości

RPI/terminal jako FTP/SMB dla skanów z drukarki z dwoma dyskami (jeden dla kopi)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich,

Na wstępie dodam, że to mój pierwszy post i przepraszam za błędy.

Potrzebuje zbudować dla znajomego serwer dla skanów z drukarki po FTP/smb. Ze względu na budżet bardzo okrojony (500zl...wiadomo i tak go przekroczę bo dyski...) pomyślałem o RPI 4/5. Pliki dość ważne więc byłyby wiec mam pomysł wpięcia dwóch dyskow pod USB.  Jeden SSD jako system wraz ze skanami plus kopia różnicowa na ten sam dysk plus dodatkowy HDD z kopia różnicowa plus całościową z kompresją. Problemy są dwa jakie widzę. Czytałem gdzieś że RPI ma problem z mocą na USB i może nie uciągnąć dysku HDD, a drugi  to, że ceny RPI tak podskoczyła, że zastanawiam się nad kupnem terminala jakiegoś (tylko jakiego...) które uciągnąć by dwa dyski i może by i RAID jakiś oferował (aczkolwiek niekonieczne bo ze spokojem kopie mogę zrobić inaczej). Problem z terminalami jest taki, że nie znam się na nich by określić jaki e cenie do 400zl( 500 jak warto) byłby najlepszy. Może być nawet taniej ( tym lepiej) terminal są o tyle dobre w porównaniu do dzisiejszych cen RPI, że (chyba) są wydajniejsze i w przyszłości dałoby radę rozszerzyć ze spokojem spektróm działania serwera o inne rzeczy. 

Na ten moment cena jest dla mnie najważniejsza. To czemu taka kwota mimo że skany są ważne pozostawiam dla siebie gdyż ze względów...biznesowych nie mogę tego zdradzić i niestety na ten moment nie może on sobie pozwolić na jakiegoś NAS np synology.

Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość i porady.

• 4 tygodnie później...

Trochę spóźnione ale może się jeszcze przyda.
RPi 4/5 jako serwer plików to podwójne marnotrawstwo, pieniędzy i HW którą można użyć do lepszych celów. I
zapomnij o HDD a do tego na USB. Zobacz Radxa ROCK 5C Lite i do tego Radxa Penta SATA HAT - Up to 5x SATA disks.
Mam, mam również kilka HC4 od Hardkernel.

Jeżeli to poważny biznes, to zrób poważny serwer plików.

Pozdrawiam
ChrisO

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...