Skocz do zawartości

Kolejna (!!!) podświetlana tabliczka LED

etet100

Pomocna odpowiedź

Dnia 6.11.2024 o 21:09, etet100 napisał:

Płytka, o niewyobrażalnie złej jakości, była robiona dosłownie na 2 godziny przed terminem oddania urządzenia – świetny przykład na to, jak nie robić płytek.

Oj tam, jeśli spełnia swoją funkcję to nie ma na co narzekać. Na mnie każda płytka robiona w domu robi wrażenie.

Gratuluję zacnego projektu.

Bardzo fajny efekt, kiedyś widziałem zegar zrobiony w taki sposób że wyglądało to jak nixie. LEDy podświetlały kolejne znaki wyfrezowane na poliwęglanie

5 godzin temu, AntekBezak napisał:

Oj tam, jeśli spełnia swoją funkcję to nie ma na co narzekać. Na mnie każda płytka robiona w domu robi wrażenie.

Może gdyby to była moja pierwsza płytka. Ale ja się takimi rzeczami bawię od 30 lat.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Frezowanie płytek wcale nie jest proste ani szybkie. Nie widzę kompletnie żadnych zalet tej technologii. 

Wstawiam jeszcze kilka renderów.

render4.png

render3.png

render2.png

render1.png

Edytowano przez etet100

Frezowanie płytek "opłaca" się przy bardzo prostych, jednostkowych projektach bez scalaków. Jeden czy dwa tranzystory i do tego kilka innych elementów to można szybko wyfrezować. Przy większych projektach a w szczególności większej serii ta metoda nie ma sensu. 

Przykład takiego rozwiązania:

1017348400_1731741023_thumb.jpg 9185528200_1731741023_thumb.jpg 6923851900_1731741023_thumb.jpg 

Edytowano przez Preskaler

To chyba nie o taki rodzaj frezowania chodziło. Frezować można całkiem skomplikowane płytki i one nie muszą wyglądać jak sprzed wojny. Ale zwykłym termotransferem i trawieniem przeważnie jest dużo łatwiej i dużo szybciej. Tylko moja drukarka, mimo że całkiem porządna i droga, ma problemy z pokryciem tonerem. Robią się podtrawienia i dziury.

W Polsce druk zaczęto wprowadzać w latach 60-tych XXw. Wcześniej (w tym i przed wojną) był montaż przestrzenny polegający na lutowaniu przewodów od wyprowadzeń z cokołów lamp do elementów dyskretnych ew. poprzez łączówki. Niby pierwsze druki były zastosowane już pod koniec lat 50-tych ale były to tylko nieliczne przypadki. Zastosowano je najpierw w tranzystorowych, turystycznych OR. Pierwsze OTV były produkowane od lat 60-tych XXw. Na świecie były stosowane wcześniej tylko w innej formie. Od roku 1936 w USA natryskiwano ścieżki metalowe na bakelit. W czasie II WŚ Niemcy stosowali już PCB.  

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.