Skocz do zawartości

Monitory HMI w użytku domowym.

Pomocna odpowiedź

Teraz martwi mnie coś innego:((

dodałem kilka bibliotek do obsługi wifi i generalnie sieci i mam:

Szkic używa 1374721 bajtów (104%) pamięci programu. Maksimum to 1310720 bajtów.text section exceeds available space in board

Zmienne globalne używają 98912 bajtów (30%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 228768 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 327680 bajtów.
Sketch too big; see https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360013825179 for tips on reducing it.
Błąd kompilacji dla płytki ESP32S3 Dev Module.

Zrzut ekranu 2024-12-24 120532.png

Arduino_IDE_Nw7XHINdAr.thumb.png.3cd72bb17ed76a278e9733661c679237.png

CLPoCB3AqU.thumb.png.d38e4c3c1cbd935303c3c3a416130425.png

Tu masz parametry które trzeba zmienić, jakby nadal było mało to będzie trzeba rozszerzyć partycje. Ogólnie ten moduł ma więcej pamięci niż jest ustawione domyślnie

• Pomogłeś! 1

Tu coś zmienić:

image.thumb.png.8fb41e4c273fa0f872cf4c3e023d2f83.png

czy tak jak na zdjęciu, pierwsza pozycja?

Teraz mam tą pierwszą pozycję, dodatkowo Flash size na 16mb i niestety dalej to samo...

(edytowany)

Ja widzę że masz zaznaczone 8MB 

chrome_uA6Lzt6ziV.thumb.png.6ab14a84a2d87359f2b3b502adb9b3ba.png

I pogoń mu zegar na 120MHz dla pamięci

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)

Daj opcję trzecią od góry w prawym okienku. OTA będziesz używał? Chociaż nie wiem, o partycjach za dużo nie mogę się wypowiedzieć może @ethanak podpowie? 

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)

Układ partycji 16M (3MB App) albo prowizorycznie Huge App.

@_LM_ przecież Arduino to wrapper do idf, więc układy partycji będą takie same...

BTW ja tam jeszcze widzę opcję custom...

Edytowano przez ethanak
1 minutę temu, ethanak napisał:

@_LM_ przecież Arduino to wrapper do idf, więc układy partycji będą takie same...

Wiem, po prostu mało kiedy mam potrzebę aby w tym grzebać. Moje aplikacje nie są aż tak zasobożerne stąd też niemal zawsze jak już potrzebuję zmienić rozmiar muszę to sobie od podstaw przypominać. I logiczne że to nie zależy od tego w czym akurat buduję swój projekt

@_LM_narzekałeś na czas kompilacji, w innych środowiskach trwa to inaczej? Przy takim projekcie to już robi się nieprzyjemne. Każda zmiana w eez wymaga na nowo otworzenia projektu w IDE i znowu pierwsza kompilacja co najmniej 20 min żeby zobaczyć efekt(lub jego brak).

W VSC ten sam program skompiluje się w czasie poniżej minuty. Aduino IDE zainstalowałem tylko po to aby pomóc Ci z tym zakichanym panelem. Jak podpiąć arduino cli do innego edytora to chyba najlepiej @ethanak wie (sorki eth za wysługiwanie się tobą) Także ja na tym polu nie pomogę. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...