Skocz do zawartości

Monitory HMI w użytku domowym.

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, _LM_ napisał:

W VSC ten sam program skompiluje się w czasie poniżej minuty. Aduino IDE zainstalowałem tylko po to aby pomóc Ci z tym zakichanym panelem. Jak podpiąć arduino cli do innego edytora to chyba najlepiej @ethanak wie (sorki eth za wysługiwanie się tobą) Także ja na tym polu nie pomogę. 

Mam zainstalowane VS code z platformio, ale podpinanie tego pod arduino mnie kiedys przerosło. Może da się to zrobić teraz dla tego projektu z LCD, a stare projekty bym dalej robił na IDE.

5 minut temu, SOYER napisał:

ale podpinanie tego pod arduino mnie kiedys przerosło

No to najwyższy czas wrócić do tematu i skończyć z tym ich dziadowskim IDE. Nie wiem, może temat osobny załóż, bo ja równie chętnie się dowiem jak to razem "pospinać"

Bo w VSC (idf of koz) nie ma automatycznego ustalania "co właściwie mam skompilować" (a to w praktyce wymaga przejrzenia połowy plików w libraries). Warto zaznaczyć sobie pokazywanie wszystkich komunikatów w czasie kompilacji - zobaczy się co tak naprawdę tyle trwa.

Inna sprawa, że Arduino w praktyce kompiluje wszystko, a make potrafi stwierdzić że coś jest skompilowane.

Rozwiązaniem jest permanent cache w arduino - ale o ile cli czy nawet stary builder nie mają z tym problemu, o tyle IDE tego nie ogarnia (a jak ostatnio wspominałem dewelopierze od IDE uznają to za nieważne).

1 minutę temu, ethanak napisał:

warto zapoznać się  z arduino-cli

No, widzę że nie jest to aż tak złe jak kiedyś myślałem ale tylko krowa nie zmienia zdania. 

@_LM_ w platformio to jaka konkretnie płytka będzie, bo nie widzę esp32 s3 devboard.

Dwa, jak w platformio poustawiać te wszystkie rzeczy od pamięci co robiliśmy w IDE dzisiaj?

(edytowany)

Jeszcze kilka rzeczy, zaimportowałem projekt arduino do platformio, zmieniłem main.ino na .cpp. Dodałem biblioteki poprzez

lib_deps = 
	C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries\ESP32_Display_Panel
    C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries\ESP32_IO_Expander
    C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries\lvgl
    C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries\Mylibrary
    C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries\lv_conf.h

Bo chyba tak się je dodaje "z ręki". Mam problem z lv.conf który nie jest folderem tylko plikiem więc to:

C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries\lv_conf.h

zamieniłem na to:

C:\Users\katon\OneDrive\Pulpit\panelllll\ESP32-S3-Touch-LCD-4\Arduino-v3.0.7\libraries

czyli podałem ścieżkę do nadrzędnego folderu dla lv.conf.

1.Napiszcie czy to dobrze robię, bo nie mam pojęcia.

Pododawałem też tam jakieś biblioteki esp32, czy co tam wywalało.

2.Nie wiem też czy trzeba dodawać do projektu wszystkie biblioteki które się "zaincludowało"? Czy jakieś tam są przypisane "z automatu" do płytki(np. wifi?)

No i kompilator wywalił mi w końcu coś takiego:

Compiling .pio\build\4d_systems_esp32s3_gen4_r8n16\lib73f\ESP32_Display_Panel@src-e0425ba80f2563d241f14493974d868b\bus\I2C.cpp.o
.pio/libdeps/4d_systems_esp32s3_gen4_r8n16/ESP32_Display_Panel@src-e0425ba80f2563d241f14493974d868b/src/backlight/ESP_PanelBacklight.cpp: In constructor 'ESP_PanelBacklight::ESP_PanelBacklight(int, bool, bool)':
.pio/libdeps/4d_systems_esp32s3_gen4_r8n16/ESP32_Display_Panel@src-e0425ba80f2563d241f14493974d868b/src/backlight/ESP_PanelBacklight.cpp:18:92: error: no matching function for call to 'ledc_timer_config_t::ledc_timer_config_t(<brace-enclosed initializer list>)'
     _channel_config(ESP_PANEL_BACKLIGHT_LEDC_CHANNEL_CONFIG_DEFAULT(io_num, light_up_level))
                                                                                            ^
In file included from .pio/libdeps/4d_systems_esp32s3_gen4_r8n16/ESP32_Display_Panel@src-e0425ba80f2563d241f14493974d868b/src/backlight/ESP_PanelBacklight.h:9,
                 from .pio/libdeps/4d_systems_esp32s3_gen4_r8n16/ESP32_Display_Panel@src-e0425ba80f2563d241f14493974d868b/src/backlight/ESP_PanelBacklight.cpp:8:
C:/Users/katon/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note: candidate: 'ledc_timer_config_t::ledc_timer_config_t()'
 } ledc_timer_config_t;
   ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~
C:/Users/katon/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note:   candidate expects 0 arguments, 1 provided
C:/Users/katon/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note: candidate: 'constexpr ledc_timer_config_t::ledc_timer_config_t(const ledc_timer_config_t&)'
C:/Users/katon/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note:   no known conversion for argument 1 from '<brace-enclosed initializer list>' to 'const ledc_timer_config_t&'     
C:/Users/katon/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note: candidate: 'constexpr ledc_timer_config_t::ledc_timer_config_t(ledc_timer_config_t&&)'
C:/Users/katon/.platformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note:   no known conversion for argument 1 from '<brace-enclosed initializer list>' to 'ledc_timer_config_t&&'
*** [.pio\build\4d_systems_esp32s3_gen4_r8n16\lib73f\ESP32_Display_Panel@src-e0425ba80f2563d241f14493974d868b\backlight\ESP_PanelBacklight.cpp.o] Error 1
=============================================== [FAILED] Took 29.61 seconds ===============================================
 *  The terminal process "C:\Users\katon\.platformio\penv\Scripts\platformio.exe 'run'" terminated with exit code: 1. 
 *  Terminal will be reused by tasks, press any key to close it. 

3. Nie wiem o co mu chodzi bo to te same pliki z demo które bez problemu łyknęło IDE.

4. Co do tego:

............atformio/packages/framework-arduinoespressif32/tools/sdk/esp32s3/include/driver/include/driver/ledc.h:56:3: note: c.............

to już całkiem nie wiem, bo to chyba z boardami związane(?)

5. Piąte i ostatnie ważne pytanie, czy w platformio da się wybrać konkretną wersję boardów lub libsów do użycia. Jeśli tak to jak to zrobić?

W załączniku to demo z którego bierzemy libsy dla obsługi lcd.

ESP32-S3-Touch-LCD-4_democode (3).zip

Zrzut ekranu 2024-12-25 001351.png

Edytowano przez SOYER
(edytowany)

esp32-s3-devkitc-1

A patrzyłeś w ogóle w dokumentację platformio jak się biblioteki dodaje ?

Jest cały manager do tego ale w pliku też można podać nazwę to sam zaciągnie .

Linkowanie z Arduino to raczej kiepski pomysł 

Edytowano przez rade

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...