Skocz do zawartości

Monitory HMI w użytku domowym.

Pomocna odpowiedź

Bałem się czy nie będzie za mały, a jest idealnie, nie ma dużego ekranu, a czcionka czytelna z 3m, podawane informacje czytelne  z daleka z powodu kolorowania tła widżetów zależnie od stanu. 

Dyskretnie, czytelnie. Jak brylant;).

13 minut temu, SOYER napisał:

czcionka czytelna z 3m, podawane informacje czytelne  z daleka z powodu kolorowania tła widżetów zależnie od stanu

Strzelam, że pomimo to jeszcze wyświetlacz da się ustawić, żeby było lepiej (gamma, napięcia, choć sam nie mam wprawy i raczej na oślep niż metodycznie bym działał). Co do kolorów, są kolory dopełniające. Zapewniają największy kontrast. Przynajmniej teoretycznie, reprodukcja kolorów przez wyświetlacz też ma znaczenie. Dlatego koło ratunkowe jest pomarańczowe.

• Lubię! 1

Sama jakość lcd jest dla mnie więcej niż ok. Niestety ani na filmach ani na zdjęciach to nie wygląda tak extra jak na żywo.

Jednego czego brakuje to ustawianie jasności podświetlenia, lub całkowitego wygaszenia podświetlenia na noc. 

Niestety kolega nie chce się podzielić wiedzą jak sterować pinami 0, 2 i 5 podłączonymi do expandera podczas pracy urządzenia. 

Może coś pokombinuję żeby uśpić całe esp na noc, a wybudzenie po kliku w ekran.

Tak lekko offtopicowo - kolory dopełniające nie zawsze dają prawidłowy kontrast. Parę ładnych lat siedziałem w a11y, najlepszą czytelność daje żółty na ciemnoniebieskim.

Ważny jest również krój czcionki. Oczywiście pchanie Georgii do takiego wyświetlacza to przerost formy nad treścią, ale warto poeksperymentować z różnymi fontami (również szeryfowymi). Może się okazać że mniejsza czcionka będzie czytelniejsza niż duża, a tym sanym tekst będzie zajmować mniej miejsca na ekranie.

Ot, taka mała dygresja.

• Lubię! 2
(edytowany)

Co do kolorów i widoczności, to nie chodziło mi o to, że tło dobierałem do koloru czcionki, tylko tło dobierałem do wyświetlanych wartości. Wtedy nawet mie czytając wartości, na pierwszy rzut oka widać w jakim zakresie operujemy.

Zdjęcie z teraz

IMG_3153.JPG

IMG_3155.JPG

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1

Na szczęście znam kogoś kto umie tam wgrać nowy soft. Poproszę żeby to poprawił chyba. Chociaż takich ciemno niebieskich dni/nocy to mało w roku jest…

43 minuty temu, SOYER napisał:

Chociaż takich ciemno niebieskich dni/nocy to mało w roku jest…

Ale warto chyba zrobić tekst bardziej czytelny 🙂

Możesz skorzystać z takiej funkcji (zakładając że składowe koloru tła są ośmiobitowe):

bool isFgColorWhite(uint8_t r, uint8_t g, uint8_t b)
{
  return 0.3 * r + 0.59 * g + 0.11 * b < 128;
}

W zależności od koloru tła funkcja zwróci informację, czy trzeba dać kolor biały na tekst.

• Lubię! 1
(edytowany)

Dlaczego jeśli do szkicu dodam to co w przykładzie dla backlight czyli:

ESP_PanelBacklight *backlight = nullptr;

a potem gdzieś w kodzie

backlight->off();

lub ->on()

to nie działa?

@_LM_ to jeszcze należy do tego poradnika czy już wkracza w wiedzę tajemną i dostępną tylko dla naprawdę zaawansowanych?

Poradzisz coś?

To z przykładu

01_PanelTest.ino

ESP32-S3-Touch-LCD-4_democode.zip

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1
13 minut temu, ethanak napisał:

Bo po prostu nic wywołane z niczego nie zadziała.

Proszę kontynuuj, coś się nauczę…

Jeszcze próbowałem wywołać 

begin na backlight ale miałem panic-a

15 minut temu, ethanak napisał:

Bo po prostu nic wywołane z niczego nie zadziała.

to dlaczego tyle samo w przykładzie który podałem miało zadziałać? Czego nie widzę? Bo, że czegoś nie wiem, to wiem;).

(edytowany)
42 minuty temu, SOYER napisał:
ESP_PanelBacklight *backlight = nullptr;

Jeżeli tego nigdzie nie zmieniasz (nie przypisujesz innej wartości) to oznacza, że twoje LEDy nie istnieją. (nullptr to informacja dla systemu, że adres nie istnieje, więc nic tam nie dostarczy - to tak jakbyś wysłał list z imieniem i nazwiskiem adresata (bez adresu czy kodu pocztowego) i liczył na odpowiedź) 😉 

Musisz gdzieś zainicjować tę zmienną, ale z tym nie pomogę, możesz poszukać info w sieci albo pokombinować na podstawie przykładów od producenta.

Edytowano przez H1M4W4R1
2 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Jeżeli tego nigdzie nie zmieniasz (nie przypisujesz innej wartości) to oznacza, że twoje LEDy nie istnieją. (nullptr to informacja dla systemu, że adres nie istnieje, więc nic tam nie dostarczy - to tak jakbyś wysłał list z imieniem i nazwiskiem adresata (bez adresu czy kodu pocztowego) i liczył na odpowiedź) 😉 

Musisz gdzieś zainicjować tę zmienną, ale z tym nie pomogę, możesz poszukać info w sieci albo pokombinować na podstawie przykładów od producenta.

@H1M4W4R1 a oglądałeś ten przykład co napisałem, z tego zioa co załączyłem?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...