Skocz do zawartości

Monitory HMI w użytku domowym.

SOYER

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
13 minut temu, _LM_ napisał:

@SOYER masz to już uruchomione na swojej płycie? 

Po prostu nie generuję zbędnych elementów z flow. A przecież pokazywałem wcześniej jak zareagować na zdarzenie? Dostajesz funkcję eventową od danego widoku i tam sobie robisz czego dusza zapragnie - to na co pozwoli system. 

Nie będę się powtarzał, poza tym chcę ten widok widzieć na którymś działającym panelu, bez tego nie ruszymy dalej. Nie wspomnę że coś tam męczyłem bułę o prostszych rzeczach na początek niż ładowanie layoutu suppli. Z resztą, po co? Robić im reklamę za free lol

Nie mam ekranu, nawet go jeszcze nie zamówiłem, bo najpierw muszę się przekonać czy będę potrafił to ogarnąć. Na razie nie potrafię. 200 zł piechotą nie chodzi.

Skoro czekasz na uruchomienie na ekranie to się nie doczekasz. Z powodu podanego wyżej. Jak będę widział, że chyba umiem to zamówię.

Nie robię nikomu reklamy, nawet darmowej, supla to open source. Darmowy. Jak Ci to tak strasznie przeszkadza to usunę, jak nie tak bardzo to zostawię, bo lubię widzieć nad czym robię.

Jeśli jednak byś chciał pomóc to napisz co mam zrobić po naciśnięciu przycisku build. Tak krok po kroku, co otworzyć, co skopiować, co wkleić, jaką bibliotekę zainstalować na arduIDE, itd. Jak się skompiluje to zamawiam ekran.

Chcę dwie rzeczy, wysłać z esp zmienną na ekran i ją wyświetlić i wysłać info (o kliknięciu buttona na ekranie) do esp i to obrobić.

To jak, robimy?

Edytowano przez SOYER

Zrozum że rozwiązania teoretyczne w tym przypadku do niczego nie prowadzą, poza tym odnoszę wrażenie jakbym musiał z jakiegoś powodu Ci to tłumaczyć. Nie chodzi o to że nie chcę czy coś. Po prostu, kiedy już kupisz wyświetlacz mogą objawić się zupełnie inne problemy i wolałbym wtedy na nich się skupić niż tracić czas na puste powtarzanie i kopiowanie przykładów już dostępnych. I wcale nie musisz kupować akurat tego panelu, są inne równie fajne i być może prostsze w obsłudze(sprzętowo). 

7 minut temu, SOYER napisał:

Nie robię nikomu reklamy, nawet darmowej, supla to open source. Darmowy. Jak Ci to tak strasznie przeszkadza to usunę, jak nie tak bardzo to zostawię, bo lubię widzieć nad czym robię.

Nie przeszkadza ale utrudnia zrozumienie działania biblioteki, nie mi. Tobie.

7 minut temu, SOYER napisał:

Skoro czekasz na uruchomienie na ekranie to się nie doczekasz.

To nie wiem na co ten wątek? 

7 minut temu, _LM_ napisał:

Zrozum że rozwiązania teoretyczne w tym przypadku do niczego nie prowadzą, poza tym odnoszę wrażenie jakbym musiał z jakiegoś powodu Ci to tłumaczyć. Nie chodzi o to że nie chcę czy coś. Po prostu, kiedy już kupisz wyświetlacz mogą objawić się zupełnie inne problemy i wolałbym wtedy na nich się skupić niż tracić czas na puste powtarzanie i kopiowanie przykładów już dostępnych. I wcale nie musisz kupować akurat tego panelu, są inne równie fajne i być może prostsze w obsłudze(sprzętowo). 

Nie przeszkadza ale utrudnia zrozumienie działania biblioteki, nie mi. Tobie.

To nie wiem na co ten wątek? 

@_LM_ serio?

Piszę przecież, że nie chcę by 2 stówy leżały w szufladzie, jak ogarniemy to kupię, jak nie to nie kupię.

Wywaliłem ten nieszczęsny obrazek utrudniający zrozumienie biblioteki. Teraz złapię szybciej. Wszyscy zadowoleni.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zrozum że rozwiązania teoretyczne w tym przypadku do niczego nie prowadzą, poza tym odnoszę wrażenie jakbym musiał z jakiegoś powodu Ci to tłumaczyć.

Nie doczytałem tego fragmentu. Nic nie musisz.

Doczytałem za to ten fragment Twojego autorstwa z wątku o chińskich przemysłówkach "Za to chętnie pomogę jeśli trafisz na jakieś problemy" gdy pisałeś o rzeczonym ekranie. Otóż właśnie natrafiłem na problemy;)

https://randomnerdtutorials.com/esp32-tft-display-image-lvgl-arduino/

27 minut temu, SOYER napisał:

"Za to chętnie pomogę jeśli trafisz na jakieś problemy" gdy pisałeś o rzeczonym ekranie. Otóż właśnie natrafiłem na problemy;)

Jakie? że nie umiesz dołączyć plików do projektu? Nie to miałem na myśli. Pod linkiem jest przykład z tańszym wyświetlaczem

https://randomnerdtutorials.com/lvgl-esp32-tft-touchscreen-display-ili9341-arduino/

I nie każ mi robić za wyszukiwarkę przykładów w internecie

Edytowano przez _LM_

Przed chwilą, _LM_ napisał:

https://randomnerdtutorials.com/esp32-tft-display-image-lvgl-arduino/

Jakie? że nie umiesz dołączyć plików do projektu? Nie to miałem na myśli

Za to ja pożyczę szklaną kulę od  @ethanak i następnym razem sprawdzę co masz na myśli.

Widzisz, moja wiedza jest na poziomie kursów Forbota. Rozmawiamy na forum Forbota. Nie napisałeś, że chętnie pomożesz biegłym w programowaniu, tylko kierowałeś te słowa do mnie. 

Druga rzecz, wystarczyło napisać, „dołącz te pliki które pokazałeś na screenie do  projektu na arduIDE”.

Mam to zrobić? Jeśli tak to poszukam wiedzy jak to zrobić i pojedziemy dalej.

Dołączyć? Kolejne pytanie z góry, które już zadałem, trzeba instalować jakieś biblioteki w IDE?

Fajnie, że wszędzie jest info ale ja mam najlepszego nauczyciela na południowy zachód od Kryr.

Nie wymigasz się... jak zaczepisz starą babunię z torbami przy przejściu przez jezdnię, "pomóc może Pani", a babcia odpowie, " och jak miło, chłopcze mieszkam po drugiej stronie ulicy, na 12 piętrze, a winda nam się zepsuła" to przecież nie odpowiesz, że nie to miałeś na myśli...😁, słowo się rzekło, a dzisiaj babunia ma moją twarz;)

Mam:

image.thumb.png.7c14a5535e00dce4c7c1eeafb905429d.png

Co mam zrobić, gdzie popatrzeć, żeby zobaczyć reakcję na buttonie i na to zareagować?

4 minuty temu, SOYER napisał:

jak zaczepisz starą babunię z torbami przy przejściu

Myślę że jesteś bardziej upierdliwy

8 minut temu, SOYER napisał:

Co mam zrobić, gdzie popatrzeć, żeby zobaczyć reakcję na buttonie i na to zareagować?

Opisać co ten przycisk ma robić czyli wywołać tego eventa w main

void action_brama1(lv_event_t * e)
{
// tu twój kod kiedy klikniesz

}  

• Pomogłeś! 1

Przy okazji jak chcesz pobrać/zmienić właściwości tego i innych elementów w jego zdarzeniu możesz pobrać właściwości obiektu w taki sposób (piszę bo ostatnio się na tym przejechałem)

lv_obj_t *target = lv_event_get_target(e);
if (target == objects.godziny_minus) { ... }
else if (target == objects.godziny_plus) { ...}
else if (target == objects.minuty_plus) { ... }
else if ...

teraz target reprezentuje element z którego został wywołany event

(edytowany)

Ok, zdaje się, że jednak muszę jakiegoś libsa zainstalować, doinstalowałem tego potwora:

https://github.com/lvgl/lvgl, ale to nie to oczywiście:

lvgl/lvgl.h: No such file or directory

Jaki libs mam doinstalować?

Dwa: 

Opisać co ten przycisk ma robić czyli wywołać tego eventa w main

void action_brama1(lv_event_t * e)
{
// tu twój kod kiedy klikniesz

}  

Czyli:

image.thumb.png.3bfa96203ffcee463c139910314e9c1f.png

Tyle?

Edytowano przez SOYER

Tyle, warunkowo jak jest połączony itd. 

10 minut temu, SOYER napisał:

Jaki libs mam doinstalować?

Nie wstydź się użyć przykładów które linkowałem. Masz tam opisane 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.