Skocz do zawartości

Monitory HMI w użytku domowym.

SOYER

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Jest też problem z ekranami, jeśli pierwszy nazwiesz inaczej niż main, np: scr0, to wywala błąd. 

Trzeba zmienić w ui.c linijkę:

loadScreen(SCREEN_ID_MAIN);

na taką z naszą nazwą ekranu:

loadScreen(SCREEN_ID_SCR0);

stąd:

image.thumb.png.019e0b5fae3e702366e67b8cdb66df9f.png

Edytowano przez SOYER

(edytowany)

Cześć, przy pomocy kolegów, mam funkcję wywoływaną przez:

httpPATCHsupla(suplaBaza[0].adres, suplaBaza[0].code, suplaBaza[0].action);

W szkicu z eez studio mam taki fragment kodu przypisany do eventa:

else if (obj == objects.rly_2_lampa_podjazd)
    {
      httpPATCHsupla(suplaBaza[0].adres, suplaBaza[0].code, suplaBaza[0].action);
    }

oczywiście nazwę obiektu, czyli w tym przypadku "rly_2_lampa_podjazd", mogę sobie ustawić.

Już wiecie co chcę zrobić, tak ponazywać obiekty, by ich indeks był jednocześnie odwołaniem do konkretnej pozycji w strukturze suplaBaza.

Jak to najprościej zrobić?

Czytamy np. 5 znak nazwy obiektu i następnie przy pomocy if jak powyżej, czy też switch/case wywoływać odpowiednią funkcję? Niby tak, ale dużo pisania, może inaczej?

Edytowano przez SOYER

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
Dnia 11.12.2024 o 07:49, rade napisał:

sterowanie_mqtt_supla.thumb.png.f48f4aac12cd5253338937fc1d724769.png

Spoiler 😉 wyświetlacz 7 cali, ale żeby się tym podzielić to potrzebuje przerwy świątecznej, to wrzucę na forum supli.

Sterowanie bramami i  światłem w Supli przez MQTT , pogoda na zewnątrz z mojej stacji , prognoza pogody z open meteo w trakcie, oparte o LVGL ale z wykorzystaniem SquareLine Studio

@rade napisz coś jak to się je z MQTT? Nie mam o tym pojęcia, więc proszę tak łopatologicznie zaczynając od zera. Na pewno to będzie mądrzejsze od linków bezpośrednich i o wiele więcej funkcjonalności. Tylko czy ja dam radę? 

Edytowano przez SOYER

3 godziny temu, SOYER napisał:

@rade napisz coś jak to się je z MQTT? Nie mam o tym pojęcia, więc proszę tak łopatologicznie zaczynając od zera. Na pewno to będzie mądrzejsze od linków bezpośrednich i o wiele więcej funkcjonalności. Tylko czy ja dam radę? 

Masz linka do githuba w którymś poście ,nie mam czasu i ochoty czytać Ci Internetu...

• Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1

Jasne rozumiem. Napiszmy w takim razie do adminów, Forbot niepotrzebny. Wszystko przecież można znaleźć w INTERNECIE.

To jest forum, zapytałem po ludzku i chciałem zwykłej ludzkiej odpowiedzi. Z niedopowiedzeniami, by jeszcze dopytać, z nieścisłościami, by uściślić, z niezrozumieniem, by dopowiedzieć.

Rozumiem, że forum zmierza do formy, znajdź sobie w necie. To już nie ma być spotkanie dwóch pasjonatów. To ma być coś w stylu, a po co pytasz jak sam możesz znaleźć.

Oczywiście, zostałem nazwany upierdliwym. Bo porozmawiać chcę, podpytać. Sam też szukam, jak nie radzę to pytam. Jak człowiek. Nie chcecie rozmawiać tylko odsyłać do sam poszukaj, to po co tu jesteście. 

Zostało mało osób które pytają, jeszcze mniej tych co odpowiadają, a pojedyncze osoby(są jeszcze takie), chcą porozmawiać i wspólnie poszukać odpowiedzi.

Szanuję i cenię wszystkich którzy chcą się dzielić swoją wiedzą i czasem.

Jednak wiem też co różni użytkownika forum od klasowego „Ananiasza”. 

Miłego wieczoru.

IMG_2775.png

(edytowany)
1 godzinę temu, rade napisał:

Masz linka do githuba w którymś poście ,nie mam czasu i ochoty czytać Ci Internetu...

Porozmawiać chciałem @rade. Jednak szanuję Twoją szczerość , że nie masz czasu i ochoty. W końcu po to jesteś na forum dyskusyjnym.

Jest taki temat na który nie można odpowiedzieć „poszukaj odpowiedzi w internecie”?

Edytowano przez SOYER

Może i armata, zauważ że lvgl daje gotowe narzędzia do tworzenia menu. Coś co kiedyś próbowałem zbudować i jest obszerny wątek na forum. 

8 minut temu, SOYER napisał:

udało Ci się coś dowiedzieć o tym wstawianiu obrazków png?

Nie, nie miałem potrzeby na pewno da się zrobić, LVGL obsługuje funkcje kompresji w tym prostego RLE. 

• Lubię! 1

2 minuty temu, SOYER napisał:

Ok, będę szukał

A co tu do szukania? Dawno nie widziałem lepiej udokumentowanej biblioteki. Wchodzisz na lvgl.io (czy jakoś tak) i masz pełną dokumentację każdej funkcji której chcesz użyć. Wysil się trochę serio. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.