Skocz do zawartości

Monitory HMI w użytku domowym.

SOYER

Pomocna odpowiedź

sterowanie_mqtt_supla.thumb.png.f48f4aac12cd5253338937fc1d724769.png

Spoiler 😉 wyświetlacz 7 cali, ale żeby się tym podzielić to potrzebuje przerwy świątecznej, to wrzucę na forum supli.

Sterowanie bramami i  światłem w Supli przez MQTT , pogoda na zewnątrz z mojej stacji , prognoza pogody z open meteo w trakcie, oparte o LVGL ale z wykorzystaniem SquareLine Studio

• Lubię! 1

Nie pisz o Supli bo to reklama;).

Swoją drogą wielokrotnie na forum Supli zachwalałem kursy Forbota, czy wstawiłem linki do tutejszych tematów i nikt mi reklamy nie zarzucał.

@rade dlaczego robiłeś na mqtt a nie na linkach bezpośrednich?

Fajny temat, ale ja chcę coś mniejszego do puszki. Chyba;)

12 minut temu, SOYER napisał:

dlaczego robiłeś na mqtt a nie na linkach bezpośrednich?

A po co mam sobie życie utrudniać ? musiał bym mieć tych linków z 15 i odpytywać cyklicznie, a z MQTT dostaje wiadomość co taki czas jak się dane faktycznie zmieniają, czyli stacja wysyła co minutę to dostane co minutę. To ESP ma tyle samo RAMu co pozostałe, ale 16MB flasha, więc mogę wrzucić tam gotowe biblioteki zamiast się z czymś bujać, a że ma też PSRAM 8MB to wizualizacje są trzymane w PSRAM i ESP może się bawić z komunikacją.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

5 minut temu, SOYER napisał:

MQTT to następna rzecz o której nie mam pojęcia. Musiłbyś powiedzieć na czym to polega w przypadku Supli. Ew. @ethanak pewnie wie o co chodzi.

Google i forum Supli nie gryzą a nikt nie ma czasu Ci tłumaczyć rzeczy o których możesz sam poczytać 😉 Za dużo robisz czyimiś rękami 😉

• Lubię! 2

(edytowany)

Właśnie też nie mam czasu na czytanie, wolę podpytać;). Tym bardziej, że na forach dużo uczynnych ludzi. Chyba więc zostaję przy linkach. Tym bardziej, że będzie ich może max 5szt

Edytowano przez SOYER

@rade świetna robota 👍podoba mi się to przeniesienie na LV. No, ja z SLS zrezygnowałem bo przynajmniej do wersji 1.8 ten program miał problemy w zarządzaniu plikami projektu. Jest co prawda w niektórych miejscach lepiej zbudowany od eez np: można z poziomu tworzenia UI testować przepływ programu gdzie w eez zrobiono to na eez flow - który niestety generuje trochę śmieciowego kodu, jednak można się bez tego obejść. Jeszcze raz gratki za dopracowany interfejs.

A jeszcze pytanko bo dema na tych wyświetlaczach strasznie zamulają, możesz podrzucić choćby gifa jak to reaguje na dotyk? 

Edytowano przez _LM_

(edytowany)
27 minut temu, _LM_ napisał:

Jeszcze raz gratki za dopracowany interfejs.

Też mi się logo Supli podoba;)

Tak na poważnie @rade bardzo ładne👍

Edytowano przez SOYER

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

@rade świetna robota 👍podoba mi się to przeniesienie na LV. No, ja z SLS zrezygnowałem bo przynajmniej do wersji 1.8 ten program miał problemy w zarządzaniu plikami projektu. Jest co prawda w niektórych miejscach lepiej zbudowany od eez np: można z poziomu tworzenia UI testować przepływ programu gdzie w eez zrobiono to na eez flow - który niestety generuje trochę śmieciowego kodu, jednak można się bez tego obejść. Jeszcze raz gratki za dopracowany interfejs.

A jeszcze pytanko bo dema na tych wyświetlaczach strasznie zamulają, możesz podrzucić choćby gifa jak to reaguje na dotyk? 

Dzięki, to jest jeszcze biedne ale coś już pokazuje 🙂

Mogę coś nagrać wieczorem, chociaż tu klikane są tylko przyciski do bram i światła więc to w zasadzie dotykasz i wysyła wiadomość tylko na MQTT i nie robi żadnej animacji.

Ale np. pola tekstowe się odświeżają natychmiast jak przyjdą wiadomości z MQTT a wykres ma być cyklicznie co ileś godzin.

• Lubię! 1

A jeśli tak to niema potrzeby, ze statycznymi widgetami niema problemu. Jak będziesz miał przejścia pomiędzy oknami to by mnie bardziej ciekawiło.

Edytowano przez _LM_

@rade Mqtt masz na lokalnym serwerze czy zewnętrzny?

Używam MQTT z  publicznej instancji Supli.

A jeśli tak to niema potrzeby, ze statycznymi widgetami niema problemu. Jak będziesz miał przejścia pomiędzy oknami to by mnie bardziej ciekawiło.

Będę ale jeszcze tego wymyśliłem, bo w przykładzie widżety to jest jako zakładki a ja zacząłem kombinować w kierunku ekranów, ale nie skończyłem

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.