Gregonus Napisano Marzec 4, 2025 Udostępnij Napisano Marzec 4, 2025 Dzień dobry. Ostatnio kupiłem silnik 0802SE 19500KV BLDC i ESC 1S - link do ESC: https://pl.aliexpress.com/item/1005006869914363.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.539943ceoi18oW&gatewayAdapt=glo2pol. Jednak po kupieniu okazało się że piny do podłączenia które autor zamieścił na stronie sprzedaży okazały się nieprawidłowe i musiałem próbować po kolei każdy pin i w ten sposób udało mi się ustalić gdzie jest pin od zasilania i masy. Problem jest w tym, że nie udało mi się odnaleźć pinu od PWM ponieważ gdziekolwiek go podłączę to silnik stoi w miejscu. Załączam zdjęcia podłączenia ESC do arduino. Dodatkowo zaznaczam że nie jestem totalnym amatorem z Arduino ale o silnikach BLDC i ESC nie wiem prawie nic. Liczę na waszą pomoc. Jak by coś było nie jasne to napisze
jand Marzec 4, 2025 Udostępnij Marzec 4, 2025 2 godziny temu, Gregonus napisał: piny do podłączenia które autor zamieścił na stronie sprzedaży okazały się nieprawidłowe A skąd to wiadomo, skoro silnik tak czy siak się nie kręci? 1. Silnika nie powinieneś zasilać z 3,3V Arduino. Zasilacz ten jest zbyt słaby. 2. Podłączamy kolejno od prawej: (+) zasilania (na zdjęciu przewód czerwony) (-) zasilania (biały) sterowanie PWM (zielony) ostatniego nie podłączamy.
Gregonus Marzec 4, 2025 Autor tematu Udostępnij Marzec 4, 2025 Właśnie chodzi o to, że podałeś taką samą kombinacje podłączenia kabli jakie podał autor ESC a po podłączeniu w ten sposób silnik się nie kręci, ESC nie działa. Dodatkowo zasilam 5V z Arduino. Być może jest to za mało chociaż w specyfikacji ESC było napisane że działa od 3.7V 1
jand Marzec 4, 2025 Udostępnij Marzec 4, 2025 1 godzinę temu, Gregonus napisał: było napisane że działa od 3.7V A było napisane jaki prąd pobiera? Takiego silnika nie można zasilać z Arduino (ani z 3,3V, ani z 5V) - musi mieć osobny zasilacz lub akumulatorek, o odpowiedniej wydajności prądowej.
Gregonus Marzec 4, 2025 Autor tematu Udostępnij Marzec 4, 2025 1 godzinę temu, jand napisał: A było napisane jaki prąd pobiera? Takiego silnika nie można zasilać z Arduino (ani z 3,3V, ani z 5V) - musi mieć osobny zasilacz lub akumulatorek, o odpowiedniej wydajności prądowej. Prąd jaki pobiera to 4A. Jeżeli mówisz, że trzeba zasilić z akumulatora to w takim razie prosiłbym Cię abyś napisał jak mam podłączyć kable.
Gregonus Marzec 5, 2025 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2025 @jandzrobiłem takie połączenie jak narysowałeś i dalej silnik stoi w miejscu
jand Marzec 5, 2025 Udostępnij Marzec 5, 2025 Może poprzednimi eksperymentami uszkodziłeś ESC? Na przykład podłączając odwrotnie zasilanie.
Gregonus Marzec 5, 2025 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2025 Sprawdziłem to na drugim ESC tym razem podłączając od razu tak jak napisałeś, ale efekt jest taki sam
Gregonus Marzec 5, 2025 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2025 Na pierwszym zdjęciu jest cały układ a na drugim dla testu podłączyłem czerwony kabel do + i niebieski do - od akumulatora
miro88 Marzec 5, 2025 Udostępnij Marzec 5, 2025 Odłącz niebieski od ESC. Podłącz jak pisał @jand w drugim poście.
Gregonus Marzec 5, 2025 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2025 @miro88 na pierwszym zdjęciu niebieski nie jest do niczego podłączony
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »