Skocz do zawartości

Rejestrator Godzin Pracy na ESP32

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Ja tak z ciekawości - masz jakieś zabezpieczenie przed sytuacją, że zasilanie padnie w czasie zapisu na kartę?

(edytowany)

Możesz podlinkować do workloga? Jak ustawiany lub synchronizowany jest aktualny czas? No, takie oprawienie LCD to mi się podoba 🙂 bardzo fajne @Wiktor2019

Edytowano przez _LM_

34 minuty temu, ethanak napisał:

Ja tak z ciekawości - masz jakieś zabezpieczenie przed sytuacją, że zasilanie padnie w czasie zapisu na kartę?

Zapis na kartę jest tylko w trakcie Logowanie/Wylogowanie. Więc... że akurat nastąpi brak zasilania jest bardzo mało prawdopodobne. Jest natomiast usługa Awaryjna. (opisana powyżej).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

13 minut temu, _LM_ napisał:

Możesz podlinkować do workloga? Jak ustawiany lub synchronizowany jest aktualny czas? No, takie oprawienie LCD to mi się podoba 🙂 bardzo fajne @Wiktor2019

#include <WiFi.h>
#include <WebServer.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
#include <SD.h>
#include <SPI.h>
#include <Wire.h>
#include <Adafruit_PN532.h>
#include <TimeLib.h>
#include <NTPClient.h>
#include <WiFiUdp.h>
#include <map>
#include <vector>

NTPClient timeClient(ntpUDP, "pool.ntp.org", 7200, 60000);

(edytowany)

Dodałbym RTC zewnętrzny dla świętego spokoju, aha i chyba dodałbym przycisk gdzie niewol... ekhm, pracownik może kliknąć wejście/wyjście bo co jeśli komuś odbije się dwa razy przy logowaniu? 

Edytowano przez _LM_

11 minut temu, _LM_ napisał:

Dodałbym RTC zewnętrzny dla świętego spokoju, aha i chyba dodałbym przycisk gdzie niewol... ekhm, pracownik może kliknąć wejście/wyjście bo co jeśli komuś odbije się dwa razy przy logowaniu? 

Nie ma możliwości aby się zalogowało 2x za jednym przyłożeniem karty. Przykładasz karte, następuje logowanie, czas ( chyba 1,5 sekundy ) zanim ekran sie odświeży. więc nie ma takiej możliwości 😉 Wiadomo, nie trzymasz tej karty przyłożonej wiecznie, przykładasz i odkładasz a w tym czasie nastepuje Logowanie lub Wylogowanie, zależne czy przyszedłes do pracy czy kończysz :)Co do RTC myślałem ale te zmiany czasu Wiosna/Jesień. Więc zostało przy czasie internetowym 🙂

Chodziło mi o to że czasem te czytniki potrafią dwa razy za jednym podejściem, no chyba że u ciebie ten efekt nie występuje. 

Swego czasu pisałem program do rejestracji czasu pracy. Tam były potrzebne cztery przypadki: Wejście / Wyjście  - Służbowe / Prywatne.

Na przykład, jeśli pracownik przed przyjściem do zakładu miał coś załatwić na mieście, to rejestrował "przyjście służbowe" a system naliczał mu obecność od standardowej godziny rozpoczęcia pracy. (Analogicznie wyjście) Wprowadzanie automatycznej rejestracji pozwoliło wtedy na wprowadzenie częściowego ruchomego czasu pracy. Przyjście pomiędzy 7 a 9 oraz wyjście pomiędzy 15 a 17. Rozliczenie było miesięczne, z dopuszczalną odchyłką 4 godziny (chyba?).

Najzabawniejsze były panie z kadr, które ciągle "sprawdzały" program na kalkulatorze i liczyły minuty jako setne części godziny.

2 minuty temu, bjrk napisał:

Swego czasu pisałem program do rejestracji czasu pracy. Tam były potrzebne cztery przypadki: Wejście / Wyjście  - Służbowe / Prywatne.

Na przykład, jeśli pracownik przed przyjściem do zakładu miał coś załatwić na mieście, to rejestrował "przyjście służbowe" a system naliczał mu obecność od standardowej godziny rozpoczęcia pracy. (Analogicznie wyjście) Wprowadzanie automatycznej rejestracji pozwoliło wtedy na wprowadzenie częściowego ruchomego czasu pracy. Przyjście pomiędzy 7 a 9 oraz wyjście pomiędzy 15 a 17. Rozliczenie było miesięczne, z dopuszczalną odchyłką 4 godziny (chyba?).

Najzabawniejsze były panie z kadr, które ciągle "sprawdzały" program na kalkulatorze i liczyły minuty jako setne części godziny.

Ciekawy projekt. 🙂 A kadrowe to pewnie miałeś ubaw po pachy 🙂

2 minuty temu, ethanak napisał:

Poleganie na tym że "to się praktycznie nie zdarzy" to podstawowy błąd.

tak samo z RTC, skąd pewność że układ zawsze zdoła się połączyć z serwerem? 

• Lubię! 1

4 minuty temu, ethanak napisał:

@Egzekutor27 znając prawa Murphy'ego jedyne padnięcie zasilania będzie akurat w trakcie zapisu. Poleganie na tym że "to się praktycznie nie zdarzy" to podstawowy błąd.

biorę to pod uwagę 😉

1 minutę temu, _LM_ napisał:

tak samo z RTC, skąd pewność że układ zawsze zdoła się połączyć z serwerem? 

Nigdy nie ma pewności. Elektronika bywa nie przewidywalna 😉 Owszem można było dodac zasilanie awaryjne typu akumulatorek ale w tej obudowie chciałem zostawić tak jak jest 😉 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.