Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Sugerowałem się tylko tym że były 2 ekrany obok siebie. Te przyciski na nim i tak nie będą potrzebne. Już mi się nie podoba. Najprościej pewnie będzie ten drugi niebieski, ma tylko 4 wyjścia. Takie 2 bym zamówił co? 

7 minut temu, galik19871987 napisał:

Takie 2 bym zamówił co? 

Ale one są strasznie malutkie...zobacz na YT ssd1306 128x32...to już z dwojga złego wolę ten co zamówiłeś 😁 a guziki mogą się przydać do przełączania się między trybami pracy, (gdyby takie powstały)

• Lubię! 1

A co myślisz o tym anemometrze? Może odrazu wypuszczę za jedną robotę 3 kabelki na maszt i podłączymy czujnik wiatru? Na razie do mierzenia, później tylko można by było wyłączyć Halle a ustawić czujnik wiatru do regulacji ogonem. Albo odrazu to zrobić zamiast Halle? Tzn Halle zostawić tylko do pomiaru a anemometr ustawić na ogon? Jak myślisz które rozwiązanie było by lepsze? Przy anemometrze pewnie ogon mniej by się sterował bo miałby lepszy zapas bo wiatr odrazu nie cichnie, a czujnik wiatru mierzył by np. co minutę. Silny Wiatr może długo wiać a ogon by sobie był cały czas zgięty a nie ciągle się otwierał i zamykał... Co o tym myślisz? 

Anemometr da nam tylko informacje o prędkości wiatru, a my potrzebujemy przede wszystkim info o obrotach turbiny żeby w porę zareagować...to jest to o czym właśnie mówiłem, turbina ma dużą bezwładność i jej prędkość zmienia się z dosyć dużym opóźnieniem, natomiast wiatr "szaleje" dosyć dynamicznie...no jakoś tak trzeba będzie to wymyślić żeby właśnie ten siłownik jak najmniej się szarpał...

• Lubię! 1

No to zostaje na razie przy swojej pierwszej koncepcji. To moze widełki właczenia powrotu ogona zwiększyć? 10 do góry to jest ok ale cofnięcia i wyprostowania spowrotem ogona dać na 90 mniej . Np. 200 ustawione, 210 chowanie ogona, 110 wyprostowanie. Zajmie trochę czasu zanim zwolni bo one trochę ważą, a wiatr będzie między czasie i tak nimi trochę kręcił, ale zanim obroty spadną poniżej widełek to może że nie będzie aż tak często pracował

Haha bez kitu dziwna sytuacja z nim. Na elce mało jest osób co chciała by pomóc w czym kolwiek. To forum osób co się mądrują i mało co pomagają, ale poznałem tam jednego gościa i mi dużo doradza bo zna się na dużo rzeczach.

Posty, które nie były związane z elektroniką zostały przeniesione do kosza. Przypominam wszystkim o polityce przyjaznego forum, szczególnie o tych trzech punktach:

Cytat
  • Przyjazne nastawienie to podstawa. Jeśli masz gorszy dzień lub uważasz, że pytanie jest nieodpowiednie, to je zignoruj. Daruj sobie sarkazmy i zbędne zaczepki.
  • Żadnych ataków personalnych. Skup się na omawianym zagadnieniu, a nie na osobach. Nie oceniaj innych, zostaw dla siebie złośliwe zwroty, które generują nerwową atmosferę.
  • Pisz starannie. Nikt nie będzie wytykał braku jednego ogonka lub przecinka. Jednak trzymanie się podstawowych zasad pisowni sprawi, że Twoje posty będą znacznie lepiej odbierane.

Jeszcze raz przypominam również o prostym i skutecznym rozwiązaniu:

Cytat

Pamiętaj, że jeśli nie chcesz udzielić konkretnej pomocy, to zawsze możesz zignorować dany temat. Może ktoś inny na niego odpowie, a może nikt – wtedy autor tematu będzie miał szansę zrozumieć, że zadał pytanie w niewłaściwy sposób.

Proszę wszystkich uczestników dyskusji o prowadzenie dyskusji na temat elektroniczne - wszystkie inne wpisy będą usuwane. Jeśli będzie taka potrzeba to w temacie zostanie włączona ręczna akceptacja każdej nowej wiadomości przez moderatora.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...